Κούσιος: «Λέμε πολιτογράφηση και ακούγεται σαν πώληση ναρκωτικών»

«Έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν λέμε για αίτηση πολιτογράφησης να ακούγεται στον κόσμο ότι είναι πώληση ναρκωτικών».

 

επιμέλεια Χρίστος Πέτρου 

Σε ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους για θέματα της επικαιρότητα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε εκτενώς για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης αναφορικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Ο κ. Κούσιος υπεραμύνθηκε των κατηγοριών που αναφέρονται σε μέλη της Κυβέρνησης μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συγκεκριμένα για όσα σχετικά αναφέρονται και τον εμπλέκουν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Αναφέρθηκε και το δικό μου όνομα. Πρώτον, σας λέω ότι μέχρι και τη μέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το γραφείο μου διαχειρίστηκε πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων.

Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό για οποιαδήποτε υπόθεση, αλλά από τη μέρα που διορίστηκα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καμιά απολύτως αίτηση».

Χαρακτηριστική της απαντητικής διάθεσης του κ. Κούσιου ήταν η δήλωση περί αναγωγής των πολιτογραφήσεων σε πώληση ναρκωτικών! «Έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν λέμε για αίτηση πολιτογράφησης να ακούγεται στον κόσμο ότι είναι πώληση ναρκωτικών. Δεν είναι καθόλου έτσι».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις των κομμάτων για το θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και ερωτηθείς για τις μελλοντικές ενέργειες της Κυβέρνησης, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η αντιπολίτευση αναμασά τα ίδια θέματα για πολύ καιρό».

Για το ΑΚΕΛ και τον Τζιοβάννη – Η παραίτηση Τζιβάννη δε δικαιώνει το ΑΚΕΛ

«Πρέπει να τονίσω ότι η αντιπολίτευση, αφού στερείται οποιωνδήποτε άλλων επιχειρημάτων, όχι μόνο αναμασά, όχι μόνο αναπαραγάγει ένα θέμα που με βεβαιότητα πρέπει να μας απασχολεί όλους, με βεβαιότητα μετά από αυτά που καταμαρτυρήσαμε όλοι πρέπει να τύχει σωστής διαχείρισης και αντιμετώπισης κυρίως.

Πρέπει να τονίσω κάποια πράγματα που εμένα προσωπικά μου φαίνονται λίγο παράξενα.

Ποιοι είναι αυτοί που ζητούν ευθύνες από την Κυβέρνηση; Πρώτον το ΑΚΕΛ.

Μα ποιου ο βουλευτής και μέλος του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του είχε στην ουσία στήσει αυτή την ομάδα για να ξεγελά το σύστημα;

Ποιες πολιτικές ευθύνες ανέλαβε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και το ίδιο το ΑΚΕΛ όταν όλοι καταμαρτυρούσαν τι συνέβαινε μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera;

Η παραίτηση του βουλευτή σημαίνει δικαίωσε το ΑΚΕΛ; Δεν γνώριζε το ΑΚΕΛ σε τι επιχειρήσεις ήταν αναμεμιγμένος ο βουλευτής του; Η παραίτηση από μόνη της δικαιώνει το ΑΚΕΛ; Πότε ανέλαβε ευθύνες για αυτή την πράξη το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του; Και γιατί προσπαθούν να μεταφέρουν το βάρος στην Κυβέρνηση;

Για τις κατηγορίες που στρέφονται κατά του Προέδρου Αναστασιάδη -

«Όπως πολύ παραστατικά είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νόμοι υπάρχουν και εναντίον της κλοπής και της δολοφονίας. Αλλά και δολοφονίες και κλοπές γίνονται. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να ενεργεί μέσα στα σωστά πλαίσια, να σέβεται αρχές και αξίες και να μην παραβαίνει νόμους και κανονισμούς, συνεχώς θα έχουμε παραβάτες.

Κατηγορείται συνεχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναμασούν συνεχώς τα ίδια θέματα λόγω του ότι ήταν δικηγόρος και είχε ένα δικηγορικό γραφείο. Να σας θυμίσω ότι έχουν γίνει έρευνες από τον Γενικό Ελεγκτή, από τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Δικηγορικό Σύλλογο, τη Moneyval, έγιναν έρευνες σε συνεργασία με πέντε Οίκους του εξωτερικού και ουδέν μεμπτό. Συνεχίζουν, όμως, να αναμασούν το ίδιο θέμα προσπαθώντας να αφήσουν σκιές στο όνομα, την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και ποιοι το κάνουν αυτό; Αυτοί που ήταν οι τελευταίοι που έπρεπε να το κάνουν. Και δεν λέω ότι δεν πρέπει να ασκείται κριτική, δεν λέω ότι εάν ένας έκανε λάθος σημαίνει ότι ο άλλος δικαιώνεται. Κάθε άλλο. Το τι λέω είναι ότι καμιά απολύτως από τις έρευνες δεν κατέδειξε το παραμικρό ή μεμπτό, εντούτοις το αναμασούν.

Για τον Νικόλα Παπαδόπουλο – «να μην βλέπουμε μόνο φαντάσματα αλλά και την ουσία»

Και έρχεται και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος να ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λόγω του επαγγέλματος του και λόγω της συμμετοχής του στο δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε ιδρύσει, δημιουργεί μια κακή εικόνα.

Σας παραπέμπω στο δημοσίευμα του Πολίτη της περασμένης βδομάδας, και το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου προχθές. Ο κ. Παπαδόπουλος, στην ιστοσελίδα του δικηγορικού του γραφείου «Τάσσος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ» παρουσιαζόταν τουλάχιστον μέχρι το 2015 ως συνεργάτης του γραφείου και διαφημιζόταν ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα ότι ήταν και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Παπαδόπουλος ποτέ δεν μας εξήγησε πού πήγαν οι μετοχές του και με ποιους όρους. Και παρά ταύτα, ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη. Λυπούμαι. Δεν θα πρέπει μόνο να βλέπουμε φαντάσματα και σκιές που θα θέλαμε να δούμε.  Να βλέπουμε την ουσία. Υπήρξε η παραμικρή έρευνα που να έχει καταδείξει οτιδήποτε αρνητικό για τον κ. Αναστασιάδη; Ποτέ».

Εισήγηση του Υπουργικού η σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Γεν. Εισαγγελέα

Ερωτηθείς είπε ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να αποκρυβεί το παραμικρό. Το Υπουργικό Συμβούλιο εισηγήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας τον διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει όλες ανεξαίρετα τις υποθέσεις. Και δεν υπάρχει κανένας να σταματήσει την επιτροπή ή να παρέμβει στην επιτροπή. Όλα θα εξεταστούν από την επιτροπή και θα δούμε πορίσματα. Δεν νομίω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αξιοποιστία ικανότητα και εντιμότητα των μελών της επιτροπής. Είναι γνωστό ποιοι συμμετέχουν. Ο πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου κ. Μύρωνας Νικολάτος, η κα Καλογήρου δείγματα γραφής της οποίας έχουμε δει από την επιτροπή στην οποία προήδρευε. Όταν βγήκε το πόρισμα της επιτροπής στην οποία προήδρευε η κα Καλογήρου, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας ανάκλησης υπηκοοτήτων, δεν ζήτησε έρευνα για 12 άτομα εάν και κατά πόσο έχουν οποιαδήποτε εναντίον τους στοιχεία για να αποφασίσει την ανάκληση των υπηκοοτήτων και δεν εστάλη με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα το πόρισμα στην Αστυνομία για να διερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Στην επιτροπή συμμετέχει επίσης ο χρηματοοικονομικός επίτροπος, ο βοηθός γενικός ελεγκτής.  Μπορεί κανείς να τους αμφισβητήσει;

Για την Υπουργό Ενέργεια και Υπουργό Δικαιοσύνης

Αναφέρθηκε το όνομα της κας Πηλείδου. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο άδικη αναφορά. Η κα Πηλείδου ήταν υπάλληλος μιας ελεγκτικής εταιρείας, δεν είχε καν μετοχές, δεν είχε οποιοδήποτε όφελος όλη εκείνη την περίοδο που ήταν στον συγκεκριμένο ελεγκτικό οίκο. Μετά εργοδοτήθηκε σε ένα οργανισμό προώθησης των επενδύσεων. Και ρωτώ, πώς επωφελήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο η κα Πηλείδου για να την αναφέρουν και να της φορτώνουν τους αριθμούς των αιτήσεων που υπέβαλε το συγκεκριμένο γραφείο;

Η κα Γιολίτη. Ήταν δικηγόρος και θεωρώ ότι υπήρχε και υποχρέωση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της για ένα πολύ μικρό αριθμό αιτήσεων που και η ίδια, το γραφείο της, έχει διαχειριστεί.

Έχουμε φτάσει στο σημείο, όταν λέμε για αίτηση πολιτογράφησης να ακούγεται στον κόσμο ότι είναι πώληση ναρκωτικών. Δεν είναι καθόλου έτσι. Εάν η αίτηση που έκανε ένας δικηγόρος που τη διαχειρίστηκε δεν έχει κάτι μεμπτό, γιατί είναι τόσο τραγικό να το έχει κάνει; Εγώ προσωπικά δεν νιώθω (ντροπή) ότι όταν υποβάλλαμε τις αιτήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν και θα είμαι έτοιμος να πω στο πρώην γραφείο μου να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία χρειάζονται, γιατί να αισθάνομαι ντροπή όταν η νομοθεσία και η διαδικασία επέτρεπε να υποβάλω αυτή την αίτηση. Γιατί ισοπεδώνουμε τα πάντα; Εκείνοι που δεν έκαναν τη δουλειά τους όπως έπρεπε, εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα, εκείνοι που παράβηκαν τους κανονισμούς να λογοδοτήσουν. 

Και πρέπει να λογοδοτήσουν. Αλλά να βάζουμε στο ίδιο σακί τους πάντες και να βάζουμε σε όλους ταμπέλλες, λυπάμαι αλλά δεν είναι καθόλου έτσι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ