Οι τράπεζες τάσσονται κατά της παράτασης της αναστολής εκποιήσεων

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρει ότι οι δανειολήπτες δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και σε συνταγματικά ζητήματα που πιθανότατα παραβιάζονται.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου τάσσεται κατά των υπό συζήτηση Προτάσεων Νόμου που αφορούν την προτεινόμενη ολική αναστολή εκποιήσεων αναφέροντας ότι θα επιφέρουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα Πιστωτικά Ιδρύματα  τόσο και γενικότερα στην Κυπριακή Οικονομία.

Στην συνεδρία αναφέρθηκαν οι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τυχόν παράταση της αναστολής δόσεων καθώς και στο γεγονός του ότι οι δανειολήπτες δεν σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και σε συνταγματικά ζητήματα που πιθανότατα παραβιάζονται.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών στις τοποθετήσεις που έγιναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τόνισαν ότι σε περίπτωση που οι προτάσεις νόμου ψηφιστούν σε νόμο και υιοθετηθεί η προτεινόμενη ολική αναστολή εκποιήσεων πέραν της ζημιάς που θα επέλθει στις τράπεζες, πιθανότατα θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της κυπριακής οικονομίας.

Η προσπάθεια για μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων  Δανείων αποτελεί προτεραιότητα της Κυπριακής Οικονομίας με την οποιαδήποτε περαιτέρω αναστολή εκποιήσεων να ευνοεί μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ δεν θα παρέχει καμιά ουσιαστική προστασία σε δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας.

Στην τοποθέτηση του ο Σύνδεσμος Τραπεζών αναφέρθηκε στο γεγονός του ότι περαιτέρω παράταση της αναστολής εκποιήσεων θα οδηγήσει σε παρέκκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών με τον κίνδυνο οι κυπριακές τράπεζες να βρεθούν σε ακόμα δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές να είναι ακόμα πιο μεγάλος.

Ενυπόθηκα χρέη άσχετα με την πανδημία - Ακόμα και από το 1991

Ο Σύνδεσμος έχει θέσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών το ζήτημα ότι τα ενυπόθηκα χρέη που σχετίζονται με τις διαδικασίες εκποιήσεων ουδεμία σχέση έχουν με την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφέρθηκε ότι για για ενυπόθηκα χρέη έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ενώ στην πλειοψηφία τους οι τερματισμένοι λογαριασμοί έχουν χρονολογία που αφορά το 1991, το 1992 και το 1998.

Χωράφια, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών σημειώνουν ότι η πλειοψηφία των προγραμματισμένων πλειστηριασμών αφορά χωράφια, οικόπεδα και εμπορικά ακίνητα. 

Σημειώνουν ότι οι δε περιπτώσεις προγραμματισμένων πλειστηριασμών κατοικιών/διαμερισμάτων αφορούν εξοχικά ακίνητα, ακίνητα μεγάλης αξίας, ακίνητα που ενοικιάζονται και ακίνητα πολύ μεγάλης ηλικίας τα οποία λόγω φθοράς και κακής κατάστασης, είναι ακατάλληλα για ιδιοκατοίκηση και χρήζουν κατεδάφισης.

Συνταγματικά θέματα για τις τράπεζες

Πέραν των επιπτώσεων που θα προκύψουν στα Πιστωτικά Ιδρύματα, ο Σύνδεσμος Τραπεζών έκανε αναφορά και σε πιθανή παραβίαση των χρηματοπιστωτικών συνταγματικών δικαιωμάτων των τραπεζών.

Αναφέρθηκε το άρθρο 23 του συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Οι Προτάσεις Νόμου, "παρεμποδίζουν τον ενυπόθηκο πιστωτή από το να ασκήσειτο αγώγιμο του δικαίωμα να διεκδικήσει το οφειλόμενο προς αυτόν χρέος το οποίο συνιστά ιδιοκτησία".

Επίσης ο Σύνδεσμος Τραπεζών ανέφερε ότι με την προτεινόμενη παράταση αναστολής των εκποιήσεων παραβιάζονται τα συμβατικά δικαιώματα του ενυπόθηκου δανειστή να διεκδικήσει τα οφειλόμενα περιορίζοντας έτσι το δικαίωμα του να ασκεί επικερδή εργασία που του παρέχεται από το Άρθρο 25 του Συντάγματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ