Οι μπουλντόζες στα Βαρώσια ρίχνουν την τουρκική λίρα

Στις 11:40 το πρωί η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 7,9388 έναντι του δολαρίου ενώ στις 13:45 κυμαίνεται στο 7,9139.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Με το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, τις χθεσινές ανακοινώσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας για τον Σεπτέμβρη και τις γεωπολιτικές εξελίξεις την περιοχή η τουρκική λίρα έφτασε σε νέο ιστορικό ρεκόρ.

Στις 11:40 το πρωί η τουρκική λίρα έφτασε στο ιστορικό χαμηλό σημείο των 7,9388 έναντι του δολαρίου ενώ στις 13:45 κυμαίνεται στο 7,9139.

Δημοσιονομικό έλλειμμα 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι επενδυτές, εν τω μεταξύ, παρακολουθούσαν στενά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα αφού το ταμειακό ισοζύγιο του Υπουργείου Οικονομικών αργά την Τετάρτη έδειξε έλλειμμα 30,82 δισεκατομμυρίων λιρών (3,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον Σεπτέμβριο.

«Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες του Υπουργείου Οικονομικών παραμένουν υψηλές», δήλωσε υπεύθυνος κεφαλαίων σε μια τράπεζα, επισημαίνοντας ότι η έκδοση του Ευρωομολόγου και τα η έκδοση ομολόγων βασισμένα στον χρυσό θα συζητηθούν αυτή τη βδομάδα.

«Εσωτερικά, θα ακολουθήσουμε τα δεδομένα για τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας. Η προφανής μείωση των αποθεματικών εξακολουθεί να είναι η πιο σημαντική πηγή ανησυχιών για την τουρκική λίρα », δήλωσε ο έμπορος.

Bloomberg για την πόλη φάντασμα και δύο κράτη

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg κάνει αναφορά στο σημερινό παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου από τις τουρκικές κατοχικές αρχές.

Το δημοσίευμα αναφερόμενο στα Βαρώσια γράφει για μια αμμώδη παραλία που περιβάλλει μια πόλη-φάντασμα στον κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρου χαρακτηρίζοντας το ως το τελευταίο μέτωπο της Τουρκίας.

Αναφέρει ότι η Τουρκία πιέζει για μια λύση δύο κρατών στο μοιρασμένο νησί και υπερασπίζεται τις αξιώσεις του «θύλακα» για τυχόν υπεράκτια ενεργειακά ευρήματα.

Με τις ευλογίες της Άγκυρας, το παρόνομο ψευδοκράτος ανοίγει τη μεγάλη παραλία στο Βαρώσι, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ότι η κίνηση θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος.

Ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας αντιτίθενται επίσης στην κίνηση, με την ΕΕ να προειδοποιεί ότι θα επιδεινώσει τους δεσμούς που έχουν ήδη τεθεί σε ένταση από την ενεργειακή εξερεύνηση της Άγκυρας σε αμφισβητούμενα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου. Το παράνομα αυτοανακηρυχθέν κράτος της τουρκικής μειονότητας στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού, αναγνωρισμένο μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί επίσης δικαιώματα για τυχόν ενεργειακούς πόρους που ανακαλύπτονται στα ανοικτά της.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία παρουσίασε με ιδιαίτερα ρητούς όρους την έννοια μιας λύσης δύο κρατών για την Κύπρο, λέγοντας ότι δεν βλέπει κανένα κοινό έδαφος ή όραμα για μια λύση. Το Bloomberg αναφέρει ότι η ιδέα καταδικάστηκε γρήγορα από την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το άνοιγμα της παραλίας στο Βαρόσα, λέγοντας ότι η πόλη ανήκει αδιαμφισβήτητα στο τουρκοκυπριακό κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ