Σχέδιο Πολιτογραφήσεων: Ασφαλίσαμε το σπίτι μας, αλλά αφήσαμε την πίσω πόρτα ανοικτή

Ο Καθηγητής Οικονομικών Σοφρώνης Κληρίδης θέτει τους προβληματισμούς του σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο κύκλος δημοσιεύσεων του Al Jazeera για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα μετά και τις διαρροές χιλιάδων σελίδων απόρρητων εγγράφων της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρνει ξανά στην επιφάνεια την συζήτηση για το αμφιλεγόμενο Πρόγραμμα.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Σωφρόνης Κληρίδης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί αν τελικά το σχέδιο πολιτογραφήσεων έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Ο κύριος Κληρίδης εκτιμά, ωστόσο, ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον μας αυτή τη στιγμή, το συγκεκριμένο σχέδιο πολιτογραφήσεων έχει αποφέρει μεγαλύτερο κόστος από ότι οφέλη.

Η απάντηση ίσως να ήταν διαφορετική μερικά χρόνια πριν, αλλά την παρούσα στιγμή, μετά και τις αποκαλύψεις που υπήρξαν κατά καιρούς, και με αποκορύφωμα τα χθεσινά και προχθεσινά δημοσιεύματα του Al Jazeera, η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δεχτεί τεράστιο πλήγμα λόγω του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Ενώ είχαμε ασφαλίσει το σπίτι μας, αφήσαμε την πίσω πόρτα ανοικτή»

Σημειώνει ότι το 2013, ένας από τους λόγους που πληρώσαμε τόσα ακριβά τα δομικά λάθη της κυπριακής οικονομίας, ήταν και η γενική αντίληψη που υπήρχε για την Κύπρο, εν μέρει δικαιολογημένη, σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Από τότε είχαν γίνει πολλές προσπάθειες να επιδιορθωθεί η εικόνα της Κύπρου, ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Κληρίδης «ενώ είχαμε ασφαλίσει το σπίτι μας, είχαμε αφήσει την πίσω πόρτα ανοικτή με το Σχέδιο Πολιτογραφήσεων».

Οι υποτυπώδεις έλεγχοι που υπήρχαν στο Πρόγραμμα άφηναν πολλά περιθώρια εκμετάλλευσης του σχεδίου από άτομα, τα οποία από ότι φαίνεται, δεν έπρεπε να αποκτήσουν το κυπριακό διαβατήριο. Ενδεικτικό του τι γινόταν είναι η ύπαρξη διαφημίσεων στους αυτοκινητόδρομους, πριν τις τροποποιήσεις του σχεδίου το 2019 οι οποίες έδιναν το μήνυμα ότι μπορεί να αποκτηθεί το κυπριακό διαβατήριο σε χρόνο ρεκόρ.

Σημειώνει επίσης ότι με τον τρόπο που ήταν σχεδιασμένο το Πρόγραμμα θα προσέλκυε ανθρώπους οι οποίο στο τέλος θα αγόραζαν διαβατήριο και δεν θα προέβαιναν σε πραγματικές επενδύσεις στην Κύπρο.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που έλαβαν το διαβατήριο υπάρχουν άνθρωποι με ύποπτο παρελθόν και γι’ αυτό έπρεπε να υπάρχουν πιο σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες και να ήταν αλλιώς διαμορφωμένο.

Παύση του συγκεκριμένου Προγράμματος

Ο κύριος Κληρίδης αναφέρει ότι η βέλτιστη λύση την παρούσα στιγμή είναι να σταματήσουμε το υφιστάμενο Επενδυτικό Πρόγραμμα και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο πάνω σε μια πιο υγιή βάση.

Με την δημιουργία ενός νέου προγράμματος που δεν θα έχει ως στόχο την εισροή εύκολου χρήματος αλλά παραγωγικών επενδύσεων πιθανότατα να είναι ένας τρόπος για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κακή εικόνα της χώρας μας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ