Αλλάζουν ρότα οι σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας

Η Ρωσία έχει αποδεχτεί να μην ισχύσουν οι αλλαγές στην Συμφωνία για εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ωστόσο προμηνύεται αλλαγή πλέυσης της Κυπριακής οικονομίας.  

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι αλλαγές στις υφιστάμενες διακρατικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας φαίνεται να αποτελούν μονόδρομο, κάτι το οποίο θα πρέπει αναγκαστικά να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας του τομέα των υπηρεσιών στην Κύπρο.

Η Ρωσική Ομοσπονδία μένει αμετάκλητη στις θέσεις της όσον αφορά τις αλλαγές στην Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, με τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για τροποποίηση της συμφωνίας να είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Καταληκτική θα είναι η κάθοδος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για το κλείσιμο της Συμφωνίας όπως διαφάνηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας την Πέμπτη  το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία τους προηγούμενους μήνες υπέβαλε αίτημα για αύξηση της παρακράτησης φόρου από μερίσματα, που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 10% σε 15%, καθώς και για αύξηση της παρακράτησης φόρου σε έσοδα από τόκους από 0% σε 15% με τις αλλαγές της όποιας συμφωνίας να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Η πρόνοια για εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Βάσει αποκλειστικών πληροφοριών του Economy Today η Ρωσία έχει αποδεχτεί να μην ισχύσουν οι αλλαγές στην Συμφωνία για εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.  

Μιλώντας στο Economy Today, ο κ. Δημήτρης Βάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) αναφέρει ότι η συγκεκριμένη αναφορά που θα αποτελέσει μέρος της νέας συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας δεν αποτελεί ουσιαστική διαφοροποίηση στην συνολική εικόνα της Συμφωνίας.

Ο κ. Βάκης σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών ρωσικών συμφερόντων που υπάρχουν στην Κύπρο δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κι ως εκ τούτου επί τω πλείστον δεν θα επωφεληθούν από το συγκεκριμένο παράρτημα της συμφωνίας. Ωστόσο, αφήνει κάποιο περιθώριο για κάποιες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο η συγκεκριμένη δικλείδα ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τα οφέλη που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς της Κυπρο-ρωσικής συμφωνίας για την διπλή φορολογία.

Ο κ. Βάκης σημειώνει ότι κάποιες εταιρείες ίσως να διερευνήσουν την πιθανότητα να εγγραφούν στο χρηματιστήριο ώστε να χρησιμοποιήσουν την πρόνοια της συμφωνίας και να κρατηθεί η φορολογία στα υφιστάμενα σημερινά επίπεδα. Η κάθε εταιρεία η οποία θέλει να παραμείνει στην Κύπρο θα εξετάσει το ενδεχόμενο της εγγραφής της στο Χρηματιστήριο και αν τα μαθηματικά είναι υπέρ της τότε θα εδραιώσει και την παρουσία της στην Κύπρο. Ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις αυτή η πρόνοια να ενισχύσει και το κύρος και την κινητικότητα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Ο κ. Βάκης θεώρησε σημαντικό να δηλώσει ότι υπήρχαν παλαιότερα σκέψεις των αξιωματούχων της Κυπριακής Οικονομίας για να δοθούν κίνητρα υπό την μορφή φοροελαφρύνσεων για την εγγραφή εταιρειών στο ΧΑΚ.

Δεν πρέπει ο κλάδος να διέπεται από τον νόμο της Αδράνειας

Γενικότερα, ο κ. Βάκης τόνισε ότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία. Παρ' όλα αυτά, θα πρέπει να αναδειχθούν και τα θετικά και οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να κινηθούν τάχιστα ώστε να διαμορφωθεί προς όφελος της Κύπρου η επόμενη μέρα των επιχειρηματικών σχέσεων Κύπρου και Ρωσίας.  

«Θα πρέπει να δούμε πλέον προς το μέλλον, να μην μείνουμε σε αδράνεια και να προλάβουμε τις εξελίξεις με την δράση μας», τόνισε. Συμπληρώνοντας σημείωσε ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι στην τελική θα μειωθούν τα φορολογικά κίνητρα για τις ρωσικές εταιρείες, συνεπώς θα πρέπει να αναδειχθούν άλλα οφέλη που υπάρχουν για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις για να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Ο τομέας των υπηρεσιών που ασχολείται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες θα πρέπει να αναβαθμίσει την επιχειρηματολογία του για να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις από την Ρωσική Ομοσπονδία προβάλλοντας τους πολιτισμικούς δεσμούς, το θέμα της ασφάλειας, της προστασίας των επενδύσεων, τον κυπριακό τρόπο ζωής και το εξειδικευμένο κυπριακό εργατικό δυναμικό.

Ο κ. Βάκης είπε ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι διαδικασίες που αφορούν το γραφειοκρατικό κομμάτι ώστε η Κύπρος να αποτελέσει, πέραν του φορολογικού κομματιού, ένα ελκυστικό προορισμό αποτελεσματικότητας για τις επιχειρήσεις.

Σημείωσε ότι η θεωρία που υπήρχε τόσα χρόνια που παραλλήλιζε την Κύπρο σαν Σιγκαπούρη της Μεσογείου πρέπει να γίνει σιγά και σταθερά στόχος ο οποίος πρέπει να γίνει πραγματικότητα.

Οι φοροελαφρύνσεις βρίσκονται στο στόχαστρο και της Ευρώπης

Το ότι θα πρέπει η Κύπρος να πάει ένα βήμα παραπέρα και να εξελιχθεί πέραν του υφιστάμενου μοντέλου αποτελεί μονόδρομο πλέον αφού ήδη υπάρχει η Ευρώπη άρχισε να οδεύει προς ένα κοινό φορολογικό χάρτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία έχουν πλεονεκτικά καθεστώτα εταιρικής φορολόγησης, ανάμεσά τους και η Κύπρος.  Σε άρθρο των Financial Times την προηγούμενη βδομάδα αναφέρεται ότι αυξάνεται η πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να καταργηθούν οι αγαπημένες, όπως τις ονομάζουν,  φορολογικές συμφωνίες μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Ως εκ τούτου οι αναγκαστικές αλλαγές που θα επέλθουν με την Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας θα πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για την μετέπειτα πορεία μας.

Ο κ. Βάκης τόνισε ότι ο τομέας των υπηρεσιών οφείλει να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές γιατί αν κερδίσει ο νόμος της αδράνειας θα υποστεί μια τεράστια κρίση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ