Παρατυπίες εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ενδελεχώς τα ευρήματα παράλληλα με τις συστάσεις προς την ΕΚΚ.

Ανακοίνωσε την έκδοση του ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου η Ελεγκτική Υπηρεσία. Κατά τον έλεγχο διαφάνηκαν προβλήματα στην εκτέλεση βασικών λειτουργιών της επιτροπής, παράτυπες μετατροπές συμβάσεων εργασίας, παρέκκλιση από τις πολιτικές που ισχύουν στην υπόλοιπη Δημόσια Υπηρεσία, «απαράδεκτες» διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού και μετά από διερεύνηση καταγγελίας για  υψηλά κόστη σε συνεδριακό δείπνο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χωρίς την προβλεπόμενη διεξαγωγή προσφορών.

Στην έκθεση ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίες αναφέρονται ενδελεχώς τα ευρήματα παράλληλα με τις προτεινόμενες εισηγήσεις προς επίλυσή τους.

Αρχικά παρατηρήθηκαν αδυναμίες στον λογιστικό χειρισμό των εσόδων, στην πρόσβαση λειτουργών του Λογιστηρίου στο λογιστικό σύστημα των εσόδων, καθώς και απουσία καταγραμμένων διαδικασιών αναφορικά με τον υπολογισμό και την είσπραξη των εσόδων. Έχουν γίνει εισηγήσεις για τη διενέργεια συμφιλιώσεων, τον τερματισμό της δυνατότητας παρέμβασης λειτουργών στο σύστημα όπου δεν ενδείκνυται, καθώς και την καταγραφή των σχετικών διαδικασιών. Επίσης, εισηγηθήκαμε τον διαχωρισμό των καθηκόντων του προσωπικού του Λογιστηρίου.

Επίσης, διαπιστώθηκαν δυσκολίες είσπραξης των διοικητικών προστίμων που επιβάλλει η ΕΚΚ, καθώς και των ετήσιων εισφορών για τις εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ.  Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει χρονολογική παρακολούθηση (ageing analysis) των χρεωστών. Έχουν γίνει εισηγήσεις για εντατικοποίηση των προσπαθειών είσπραξης των διοικητικών προστίμων και να μελετηθεί το ενδεχόμενο είσπραξης των μεγάλων οφειλών με δόσεις σε λογικά χρονικά πλαίσια.  Επιπρόσθετα, εισηγήθηκε όπως γίνεται χρονολογική ανάλυση των χρεωστών και όπως λαμβάνονται νομικά μέτρα, όπου αυτό ενδείκνυται.

Έχει διαπιστωθεί ότι έξι συμβάσεις μίσθωσης υπηρεσιών μετατράπηκαν σε συμβάσεις εργοδότησης με καθεστώς αορίστου χρόνου, ενώ εκκρεμούν για εξέταση άλλα δέκα παρόμοια αιτήματα. Συστάθηκε  όπως, η ΕΚΚ τηρεί τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μην δημιουργείται υπαλληλική σχέση με πρόσωπα με τα οποία συνάπτει συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών. Επίσης, κατά την εξέταση αιτημάτων για μετατροπή του καθεστώτος απασχόλησης με σύμβαση σε καθεστώς αορίστου χρόνου, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχει σχέση εργοδότη-εργοδοτούμενου, να γίνεται ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι για τη μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.

Επιπρόσθετα παρατηρήθηκε ότι για τις αμοιβές λειτουργών της ΕΚΚ, οι οποίοι διεξάγουν σεμινάρια σε ελεγχόμενους οργανισμούς σε μη εργάσιμες ώρες, δεν εφαρμόζεται η εγκύκλιος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) αρ. 1473, ημερ. 29.1.2013. Συστάθηκε όπως ακολουθείται η πιο πάνω εγκύκλιος και στις περιπτώσεις που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και δεν καλύπτονται από την εγκύκλιο, η ΕΚΚ να αποτείνεται στο ΤΔΔΠ για οδηγίες/διευκρινίσεις. Η ΕΚΚ δεν υιοθετεί την πολιτική που εκάστοτε ισχύει στη δημόσια υπηρεσία,  σχετικά με υπηρεσιακά ταξίδια στο εξωτερικό. Αντίθετα, η ΕΚΚ έχει αυξήσει τα επιδόματα που ισχύουν τόσο για την Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου όσο και για τους υπαλλήλους. Θεωρείται προκλητική η στάση του Συμβουλίου να αρνείται να συμμορφωθεί με τα ισχύοντα στη δημόσια υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε ότι στα τιμολόγια που εκδίδονται από συμβασιούχους για τις υπηρεσίες τους σε θέματα αδειοδοτήσεων των εποπτευόμενων εταιρειών, δεν αναφέρονται οι ώρες/μέρες εργασίας που αναλώθηκαν για κάθε εποπτευόμενη εταιρεία, έτσι ώστε να μπορεί να διεξαχθεί έλεγχος των χρεώσεων. Επίσης, εντοπίστηκαν τιμολόγια που δεν φέρουν την υπογραφή του συντονιστή της σύμβασης. Υποδείχθηκε όπως να αναφέρονται στα τιμολόγια οι ώρες/μέρες εργασίας για κάθε εταιρεία, ανάλογα με το τι προνοεί η σύμβαση και να πιστοποιούνται από τον συντονιστή της σύμβασης. 

Κατά την περίοδο 2014-2018, η ΕΚΚ προκήρυξε αριθμό διαγωνισμών για την αγορά υπηρεσιών για εξέταση αιτήσεων χορήγησης άδειας λειτουργίας σε οργανισμούς/ επιχειρήσεις, από τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε εξ αρχής ήταν απαράδεκτη και μη αρμόζουσα σε δημόσια αρχή που οφείλει να τηρεί τις αρχές της ίσης μεταχείρισης, διαφάνειας και μη διάκρισης. Η πιο πάνω διαπίστωσή της ΕΥ εδράζεται στο γεγονός ότι ο χειρισμός που είχε γίνει στις εν λόγω συμβάσεις, έδινε την εντύπωση ότι ακολουθούνταν διαδικασίες για το θεαθήναι και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, με μόνο ζητούμενο να κατακυρωθούν οι προσφορές σε αυτούς που προορίζονταν, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν πρόσωπα τα οποία είχαν προηγουμένως απασχοληθεί από την ΕΚΚ, μέσω του σχεδίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού για άνεργους πτυχιούχους. Έχουν γίνει εισηγήσεις, μεταξύ άλλων, όπως μετά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είχαν γίνει το 2016, η ΕΚΚ επαναξιολογήσει την ανάγκη για αγορά των υπό αναφορά υπηρεσιών μέσω διαδικασίας προσφορών. Εκεί δε που απαιτείται, να προκηρύσσεται ανοικτός διαφανής διαγωνισμός, χωρίς φωτογραφικούς όρους, στον οποίο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι σχετικές εγκύκλιοι του Υπουργείου Οικονομικών, για αποφυγή της δημιουργίας δημοσιοϋπαλληλικής σχέσης των συμβαλλόμενων μερών, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα κάποια άτομα να διεκδικούν καθεστώς υπαλλήλου αορίστου χρόνου, φαινόμενο το οποίο παρουσιάστηκε στο παρελθόν.

Από τη διερεύνηση καταγγελίας για διοργάνωση επίσημου συνεδριακού δείπνου από την ΕΚΚ στις 8.4.2019, διαπιστώσαμε ότι η ΕΚΚ ανέθεσε τη διοργάνωση σε ιδιωτική εταιρεία, συμφερόντων Υπουργού, χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού. Η ΕΚΚ δεν είχε οποιαδήποτε πληροφόρηση για τα έξοδα και τις συνολικές εισπράξεις της εκδήλωσης, ενώ το κόστος συμμετοχής για τους συμμετέχοντες ήταν ιδιαίτερα υψηλό, χωρίς, κατά την άποψή, το ανάλογο όφελος, αφού δόθηκε έμφαση στο ψυχαγωγικό αντί στο εκπαιδευτικό μέρος της εκδήλωσης. Ουσιαστικά, βασικός κερδισμένος από την εκδήλωση ήταν η ιδιωτική εταιρεία. Η Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚΚ, ως δημόσιος οργανισμός, οφείλει να τηρεί τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας και ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από δημόσιους οργανισμούς πρέπει να έχουν κυρίως εκπαιδευτικό ή/και ενημερωτικό χαρακτήρα και να μην ξεφεύγουν από τα επαγγελματικά πλαίσια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ