Η εφαρμογή της πράσινης φορολογίας είναι πλέον προ των πυλών, καθώς η Κομισιόν δεν δέχεται αναβολή, παρά τις προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών. Έτσι, από τον Ιούνιο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.
Την εξέλιξη αυτή σχολίασαν στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ ο Μάριος Δρουσιώτης, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, και ο οικονομολόγος Γιάννης Τελώνης.
«Πώς να πιστέψουμε ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα»;
Ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι ο καταναλωτής κατάντησε να πληρώνει πάντα το τίμημα λόγω ελλείψεων και κακών αποφάσεων. Επισήμανε ότι, ενώ αρχικά υποσχέθηκαν αντισταθμιστικά μέτρα για την πράσινη φορολογία, αυτά δεν έχουν γίνει γνωστά.
«Σαν καταναλωτές είμαστε επιφυλακτικοί αν φέρουμε το παράδειγμα με τα πρόστιμα που πληρώνουμε στους ρύπους. Μας είπαν ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε για συγκεκριμένους σκοπούς, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει διαφάνεια που πήγαν τα 150- 160 εκατομμύρια πέρυσι. Παρομοίως, για τα έσοδα από την χρέωση των πλαστικών σακουλών (6 σεντ), τα οποία ανήλθαν σε εκατομμύρια, καμία κρατική αρχή δεν έχει ενημερώσει πού πήγαν αυτά τα χρήματα και γιατί παρέμειναν στα ταμεία όσων τα εισέπραξαν».
Έχοντας καεί στο χυλό δύο φορές, πώς να πιστέψουμε ότι θα δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα; διερωτάται ο κ. Δρουσιώρης. Με λίγα λόγια, «μας λένε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη, να βγάλουμε λεφτά, και υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα μας τα δώσουν πίσω. Δεν τους εμπιστευόμαστε πλέον», δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Δρουσιώτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει διαφάνεια, ούτε στρατηγική και εμείς οι καταναλωτές πάντοτε καλούμαστε να πληρώσουμε τη νύμφη».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι πράσινες φορολογίες αποτελούν πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης και πηγάζουν από δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι επιβολή από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο υπ. Οικονομικών είχε δηλώσει στο «Μεσημέρι και Κάτι» στις 25 Απριλίου 2025 ότι οι συγκεκριμένες πράσινες φορολογίες δεν προήλθαν από κάποια υποχρεωτική ευρωπαϊκή οδηγία (αυτή αναμένεται από το 2027), αλλά εντάχθηκαν σε προγενέστερο στάδιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (που καταβλήθηκε επί κυβερνήσεως Αναστασιάδη). Περιλαμβάνουν φόρους στα καύσιμα κίνησης, το νερό και τα απόβλητα, με συγκεκριμένα ορόσημα που δεσμεύουν την εφαρμογή τους.
Η αύξηση 6 σεντ το λίτρο στη βενζίνη Μεταφράζεται σε 9 εκ. ευρώ για τους καταναλωτές
Το ερώτημα είναι γιατί πιέζεται τώρα η υιοθέτησή τους. Η αύξηση 6 σεντ το λίτρο στη βενζίνη είναι σημαντικό ποσό, καθώς, όπως εκτιμά ο κ. Δρουσιώτης, κάθε σεντ μεταφράζεται σε 9 εκατομμύρια ευρώ για τους καταναλωτές. Επιπλέον επεσήμανε ότι οι παρούσες συγκυρίες στα καύσιμα είναι ευνοϊκές για την εφαρμογή των πράσινων φορολογιών από πλευράς του κράτους. Από τις 9 Μαρτίου μέχρι σήμερα, η βενζίνη έχει μειωθεί κατά 11 σεντ, το πετρέλαιο κίνησης κατά 13 σεντ και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 9 σεντ.
Ο κ. Τελώνης συμφώνησε με τις θέσεις του κ. Δρουσιώτη, υπογραμμίζοντας ότι για να υπάρξει εμπιστοσύνη από τους καταναλωτές, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία από την κυβέρνηση, την εκτελεστική εξουσία ή οποιονδήποτε φορέα εισπράττει χρήματα εκ μέρους του κράτους.
Ανέφερε επίσης ότι για να είμαστε δίκαιοι, ο Υπουργός Οικονομικών απέφυγε να δηλώσει δημόσια ότι υπήρχε περίπτωση να μην εφαρμοστεί αυτή η φορολογία, καθώς αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας βάσει του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Σχετικά με την τιμή του φόρου, ο κ. Τελώνης παρέθεσε το παράδειγμα της αντίδρασης της αγοράς στην ανακοίνωση του CNN για πιθανό χτύπημα του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που οδήγησε σε αύξηση πάνω από 15 σεντ το ευρώ. Αυτό δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση και πόσο σημαντικές είναι οι αναλογίες της φορολογίας.
Ελπίδες και Απαιτήσεις
Το παρήγορο, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, είναι ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί σχεδόν σε ιστορικά χαμηλά. Αυτή η περίοδος είναι ευνοϊκή τόσο για το κράτος όσο και για τους καταναλωτές, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι λιγότερο οδυνηρές. Ωστόσο, το κράτος πρέπει να δώσει αντισταθμιστικά μέτρα ισόποσης αξίας, και η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει νομοσχέδιο για να το πιστέψουν οι πολίτες.
Ο κ. Δρουσιώτης εξέφρασε το παράπονο ότι όταν οι καταναλωτές βιώνουν μια ελάφρυνση, έρχονται συγκυρίες που τους στερούν αυτή τη χαρά. «Δεν είναι σκοπιμότητα, αλλά οι συγκυρίες και οι συμπτώσεις δεν ευνοούν τους καταναλωτές», πρόσθεσε.
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο για την επιβολή μειωμένου πράσινου τέλους στα καύσιμα για ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με πηγές του ΣΙΓΜΑ. Ο κ. Τελώνης αναφέρει καταληκτικά ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα και να κατατεθεί έτοιμο νομοσχέδιο πριν τη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, ώστε ο κόσμος να πιστέψει ότι ο σκοπός της φορολογίας δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά η μετάβαση στην πράσινη οικονομία».
Διαβάστε επίσης: «Έφυγαν» σε χρόνο ντετέ τα €14 εκατ. για ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων