Moody’s: Περιορισμένες μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν

Ο Οίκος προειδοποιεί, ωστόσο, για επιπτώσεις σε όλη την περιοχή μέσω του καναλιού της ενέργειας στο ενδεχόμενο πλήρους σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Περιορισμένες είναι μέχρι στιγμής οι πιστωτικές επιπτώσεις από την αντιπαράθεση Ισραήλ και Ιράν, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος, ωστόσο, προειδοποιεί για επιπτώσεις σε όλη την περιοχή μέσω του καναλιού της ενέργειας στο ενδεχόμενο πλήρους σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει σε δελτίο που εξέδωσε ο οίκος για τις «πιστωτικές προοπτικές», ο αντίκτυπος της επίθεσης του Ιράν το περασμένο Σάββατο ήταν περιορισμένος, αφού τα drones και οι πύραυλοι που είχαν εκτοξευτεί ανακόπησαν με επιτυχία, η προμήθεια φυσικού αερίου στο Ισραήλ συνεχίστηκε, ενώ η αντίδραση από τις αγορές ήταν περιορισμένη, όπως για παράδειγμα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ παρέμεινε στο επίπεδο των $90 το βαρέλι.

«Παρόλα αυτά, πρόκειται για την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», αναφέρει ο οίκος, σημειώνοντας ότι αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων και μια σαφή αλλαγή από το προηγούμενο βασικό σενάριο. Εκφράζεται η εκτίμηση πως το Ισραήλ θα ανταποδώσει το κτύπημα του περασμένου Σαββάτου αλλά είναι ασαφές σε αυτό το στάδιο, ποια μορφή θα λάβει αυτό το κτύπημα και το πότε θα πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρεται, το νέο σενάριο προνοεί ανταλλαγές κτυπημάτων μεταξύ των δυο χωρών, περιλαμβανομένων περιοδικών ανταλλαγών πυρών, αλλά αποφεύγοντας σημαντική ζημιά επί ανθρωπίνων ζωών και υποδομών. «Δεν αναμένουμε το Ισραήλ και το Ιράν να εισέλθουν μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση, δεδομένου του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους που αυτό θα σημαίνει», συμπληρώνει ο οίκος.

Πάντως, ο Moody’s σημειώνει ότι προς το παρόν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα γεγονότα που έχουν εκτυλιχθεί καλύπτονται από την αρνητική προοπτική στην οποία έχει θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ (Α2).

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση του Ισραήλ θα υποστεί καθοδικές πιέσεις σε περίπτωση κλιμάκωσης η οποία να υπονομεύει σημαντικά τη θεσμική ικανότητα της χώρας, τα δημόσια οικονομικά ή/και την πραγματική οικονομία, ενώ και οι τράπεζες της χώρας, που μέχρι τώρα αποδείχθηκαν ανθεκτικές στα πρόσφατα γεγονότα, θα μπορούσαν να επηρεαστούν δυσμενώς από μια συνεχόμενη διάβρωση της οικονομικής ευρωστίας του Ισραήλ, καθώς και της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Αυξάνονται οι κίνδυνοι

-----------------------

Πάντως, ο οίκος θεωρεί ότι οι απευθείας ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις, αυξάνοντας δε τον κίνδυνο ενός «λανθασμένού υπολογισμού», που να οδηγεί σε μια στρατιωτική σύγκρουση που να επιφέρει σημαντικό ανθρώπινο και οικονομικό κόστος.

Όπως αναφέρεται, μια πλήρης σύγκρουση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ θα μπορούσε να ελκύσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες και να οδηγήσει σε δυνητικές επιθέσεις σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές, στο κλείσιμο εμπορικών οδών όπως των Στενών του Ορμούζ ή το κλείσιμο του εναέριου χώρου στη Μέση Ανατολή.

«Αυτό θα πλήξει το επενδυτικό αίσθημα και να αυξήσει την μεταβλητότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, με αποτέλεσμα τις πιο σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες σε όλη την περιοχή», συμπληρώνει.

Σε ένα σενάριο πλήρους σύγκρουσης, επισημαίνει ο Moody’s, οι επιπτώσεις σε όλη την περιοχή θα μεταφερθούν μέσω τριών καναλιών. Των αυξημένων ανησυχιών ασφαλείας, των διαταραχών στην ενεργειακή εφοδιαστική αλυσίδα και των εξασθενημένων μακροοικονομικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τον οίκο, σε ένα τέτοιο σενάριο οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα εξαρτηθούν κυρίως από τις διαταραχές της ενεργειακής εφοδιαστικής αλυσίδας και την όποια σχετιζόμενη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, με δεδομένο το υψηλό μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Ο οίκος σημειώνει, ωστόσο, ότι θα απαιτείτο «έντονη και διατηρήσιμη αύξηση στις τιμές» για να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αποφάσισε η ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ