Bloomberg: Ο Μακρόν σπρώχνει την Ευρώπη σε έναν πόλεμο $900 δισ. με την Κίνα

Ο Γάλλος Πρόεδρος πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες της από τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις φθηνές εισαγωγές

Η νέα, αυστηρότερη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απενάντι την Κίνα διαμορφώνεται από τις ανησυχίες της Γαλλίας ότι οι εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου έχουν αρχίσει πλέον να αποτελούν ιδιαίτερα σημαντική απειλή για βασικές βιομηχανίες.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, το Παρίσι έχει αναλάβει βασικό ρόλο στην προώθηση της αλλαγής πολιτικής, εκτιμώντας ότι η αδράνεια στην τρέχουσα συγκυρία θα μπορούσε να θέσει την οικονομία της ΕΕ σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Ανώνυμες υψηλόβαθμες πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο υπενθύμισαν την πανωλεθρία της ηλιακής βιομηχανίας πριν από μια δεκαετία, όταν οι φθηνές εισαγωγές από την Κίνα εκμηδένισαν την ευρωπαϊκή παραγωγή. Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης θα μπορούσε ενδεχομένως να πληγεί με τον ίδιο τρόπο και έτσι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό δίλημμα: Είτε επιβεβαιώνει την ισχύ της είτε υποτάσσεται στην Κίνα.

Η πρόθεση της ΕΕ δεν είναι να μετατραπεί η εμπορική σχέση της Ευρώπης με την Κίνα, αξίας 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, σε μια μετωπική μάχη όπως αυτή του Πεκίνου με τις ΗΠΑ, αλλά μάλλον να δημιουργηθεί ένα ισότιμο πεδίο μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών μπλοκ του κόσμου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θέλει οι εταίροι του στην ΕΕ να βλέπουν την Ευρώπη ως μια ισορροπητική δύναμη μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων του κόσμου. Αυτό θα επέτρεπε στο Παρίσι και σε άλλες πρωτεύουσες να καλλιεργήσουν ειδικές σχέσεις με άλλους δυνητικούς συμμάχους, όπως η Ινδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στους Ευρωπαίους οικονομολόγους, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι από τους κύριους υποστηρικτές της σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα. Ο Μακρόν πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις βιομηχανίες της από τις κινεζικές επιδοτήσεις και τις φθηνές εισαγωγές. Ωστόσο, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι πιο διστακτικές να εμπλακούν σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς φοβούνται ότι αυτό θα βλάψει τις εξαγωγές τους.

Οι πιθανές επιπτώσεις

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα ήταν ασύμμετρη, καθώς η Ευρώπη είναι πιο εξαρτημένη από την Κίνα από ό,τι η Κίνα από την Ευρώπη. Σε περίπτωση επιβολής δασμών, η Κίνα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλες αγορές, ενώ η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να βρει εναλλακτικές πηγές για τα κινεζικά αγαθά που χρειάζεται.

Επιπλέον, μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό στην Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι εξαρτημένη από την Κίνα για την προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών, όπως τα μέταλλα και οι σπάνιες γαίες. Σε περίπτωση επιβολής δασμών, οι τιμές των πρώτων υλών θα αυξηθούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Συνολικά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μια εμπορική σύγκρουση με την Κίνα θα ήταν πολύ επικίνδυνη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ευρώπη θα μπορούσε να καταλήξει σε ύφεση, ενώ ο ήδη υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο.

Καθώς η Γερμανία δείχνει να αφήνει τα ηνία της ΕΕ, δημιουργεί ένα κενό ηγεσίας που καλούνται να καλύψουν Γαλλία και της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεκδικώντας μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με τον Mujtaba Rahman, επικεφαλής της έρευνας για την Ευρώπη στο Eurasia Group. Η θέση του Μακρόν προωθήθηκε επίσης από το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΣ Τζο Μπάιντεν για μαζικές επιδοτήσεις στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ώστε να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση της αμερικανικής βιομηχανίας

Οποιαδήποτε πρόκληση της Κίνας αποτελεί τεράστιο ρίσκο την Ένωση που ήδη παλεύει να βγει από την ενεργειακή κρίση και τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού στην ιστορία της ευρωζώνης. Εντείνοντας την ανησυχία, οι κινεζικοί δασμοί θα μπορούσαν να αφορούν πολλές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών ομίλων πολυτελείας για τους οποίους η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αποτελεί βασική αγορά.

Επίδειξη δύναμης

Η ικανότητα του Μακρόν να επηρεάζει την πολιτική της ΕΕ συνδέεται επίσης με το πολιτικό του στίγμα, το οποίο οικοδόμησε με την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ως τρόπου υπεράσπισης των συμφερόντων των απλών ανθρώπων. Με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το όραμα αυτό θα αντιμετωπίσει άλλη μια δοκιμασία απέναντι στο εθνικιστικό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Στη συζήτηση για το αν θα διακινδυνεύσει έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ένας ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για μια επίδειξη δύναμης παρά για τα συμφέροντα των εταιρειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αντίποινα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις: Πώς οι φορολογούμενοι πληρώνουν τα σουπερ γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ