Οι New York Knicks ετοιμάζονται να ξαναπάνε στο Νο1 του NBA

Παρά τη γενικώς αποτυχημένη αγωνιστικά εικοσαετία τους, οι New York Knicks δεν χάνουν με τίποτα από την αξία και την γκλαμουριά τους. Είναι το νούμερο 2 Brand του NBA και ετοιμάζονται να ξαναπάνε στο νούμερο 1. Τι κάνει τους Knicks τόσο ξεχωριστούς; Δύο είναι οι μαγικές λέξεις, η πόλη και η έδρα

Του Θεόδωρου Καυκαρίδη

Έχεις πάρει μόνο δύο πρωταθλήματα. Κι αυτά πριν από 50 χρόνια. Τα τελευταία είκοσι χρόνια μπήκες μόλις 5 φορές στα πλέι-οφς. Η τελευταία αξιοσημείωτη πορεία ήταν η παρουσία στους τελικούς της περιφέρειας πριν από 10 χρόνια. Η τελευταία παρουσία σε τελικούς είναι πριν 24 χρόνια. Για 30 χρόνια είχες μόλις 2 σούπερ σταρ στο ρόστερ σου, ενώ πρέπει να πάμε πέντε δεκαετίες πίσω για να βρούμε δύο στην ομάδα την ίδια εποχή. Κι όμως, η αξία σου ως σύλλογος ήταν και είναι στα ουράνια. Μιλούμε για τους New York Knicks. Αυτό μόνο στις ΗΠΑ μπορεί να συμβεί. Πουθενά αλλού. Για να είμαστε πιο ακριβείς. Οι Knicks με τους σούπερ σταρ Γουίλις Ριντ και Ουόλτ Φρέιζιερ ήταν ομαδάρα αρχές της δεκαετίας του ’70. Πήραν δύο τίτλους και μία φορά ήταν φιναλίστ. Από τότε τζίφος. Η εποχή του σπουδαίου Πατ Γιούινγκ (1985-2000), είχε σαν χάιλαιτ δύο παρουσίες σε τελικούς NBA, αλλά δεν έφερε τίτλο. Η απόπειρα να γίνουν πρωταγωνιστές με τον Καρμέλο Άντονι απέτυχε. Αλλά η αξία τους ως σύλλογος (μέτρηση του 2022-23) είναι στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ναι τόσα. Δεν είναι πλέον πρώτοι, όπως ήταν μέχρι και το 2021. Η πρωτιά έχει περάσει στους Golden State Warriors. Η ισχυρότερη ομάδα των τελευταίων 10 ετών (έξι πρωταθλήματα), με δύο ή και τρεις σούπερ σταρ, σε μία μεγάλη αγορά όπως το Σαν Φρανσίσκο. Λογικό ως ένα βαθμό για την παρέα του Στεφ Κάρι.

Οι Knicks είναι όμως πάνω από τους Los Angeles Lakers. Εδώ η ευρωπαϊκή λογική πάει πάσο. Αυτοί, οι «Λιμνάνθρωποι» δεν βιώνουν μεν καλές εποχές (σε σχέση με το παρελθόν), αλλά έχουν Λε Μπρον, Ντέιβις, παραλίες της Καλιφόρνια, ένα πρόσφατο πρωτάθλημα και κυρίως το... Χόλιγουντ. Αλλά βλέπουν την πλάτη των Knicks. Ίσως αντιληφθούμε καλύτερα την κατάσταση λέγοντας πως το Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούμπο είναι εκτός δεκάδας. Ας σημειώσουμε ότι ακόμη και στην εποχή της απόλυτης αντιπαλότητας Βοστόνης και Λος Άντζελες, ακόμη και επί εποχής «Bulls» και Τζόρνταν, οι Νεοϋρκέζοι ήταν το νο1 από οικονομικής αξίας στο άθλημα. Τι κάνει τους Knicks τόσο ξεχωριστούς; Δύο είναι οι μαγικές λέξεις, η πόλη και η έδρα.

Για τους Αμερικανούς, το χρήμα και το θέαμα υπερβαίνει τα πάντα. Αν το συνδυάσουν με αγωνιστική επιτυχία καλώς (περίπτωση Golden State Warriors). Αλλά αν έχουν να επιλέξουν μεταξύ νίκης και δολαρίου, ψηφίζουν το δεύτερο. Ίσως είναι εξαίρεση το Ντιτρόιτ. Μεγάλη πόλη, αλλά με την παραγωγή αμερικανικών αυτοκινήτων να φθίνει και την ομάδα να παραπαίει, η πτώση ήταν λογική. Οπότε... Η Νέα Υόρκη είναι η μητρόπολη του εμπορίου και του χρήματος. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να καταλάβει κανείς τη μυθική υπόστασή της. Βάλτε και τον πληθυσμό, στα 9 εκατομμύρια. Σημείο αναφοράς της το θρυλικό Madison Square Garden. Δεν είναι απλά ένας ναός του αθλητισμού, είναι σημείο αναφοράς για κάθε μεγάλη εκδήλωση. Μία συναυλία στην αίθουσα των 21 χιλιάδων είναι σπουδαιότερη από μία άλλη ενώπιον 70 και 80 χιλιάδων. Είναι θέμα πρεστίζ. Από πλευράς αξίας, μετά τις αναβαθμίσεις του 2017 η αξία του εκτοξεύτηκε στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα οποία φουσκώνουν και την αξία του συλλόγου. Μη σας προκαλούν εντύπωση λέξεις όπως το «Στην πόλη του χρήματος κάθε συμφωνία έχει διπλή σημασία». Οι χορηγοί πληρώνουν αδρά για να διαφημιστούν στο στάδιο. Τα ΜΜΕ ακόμη περισσότερο. Οι 30 ομάδες του ΝΒΑ λαμβάνουν κατά μέσο όρο 90 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για τα τηλεοπτικά δικαιώματα σε εθνικό επίπεδο. Αλλά υπάρχουν και τα συμβόλαια με τα ντόπια ΜΜΕ. Οι Knicks λαμβάνουν πέραν των 120 εκατομμυρίων ετησίως από Μέσα της πολιτείας, τα οποία προβάλλουν αγώνες ή εκδηλώσεις. Βάλτε στην εξίσωση τα τρομερά έσοδα από την πώληση εισιτηρίων και προϊόντων. Το κοινό της ομάδας είναι τεράστιο και εξαιρετικά φανατικό. Και ας έχει βιώσει τόσες πολλές αποτυχίες. Είπαμε μη σκέφτεσαι ευρωπαϊκά στις ΗΠΑ. Εκεί μετρά πρώτα το Show και μετά η νίκη. Τα περί ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα, ισχύει στην αντιπαλότητα απέναντι σε άλλες χώρες. Εσωτερικά η κουλτούρα είναι διαφορετική. Ακόμη και στο μυαλό των οπαδών. Που καταπίνουν εύκολα την ήττα και επανέρχονται. Που ψοφάνε να πάνε ένα απόγευμα στο γήπεδο. Που δεν είναι γήπεδο, είναι χώρος αναψυχής με όλα τα κομφόρντ. Είσαι In αν πας γήπεδο. Πόσες και πόσες ταινίες έχετε δει, όπου οι πρωταγωνιστές δείχνουν με υπερηφάνεια τα δύο εισιτήρια για τον αγώνα στο Madison Square Garden.

Οπότε η συνταγή επιτυχίας (οικονομικής) για τους Knicks, υπάρχει). Και όποιος θέλει να αγοράσει μία αποτυχημένη αγωνιστικά, αλλά άκρως επιτυχημένη οικονομικά ομάδα πρέπει να... στάξει παραπάνω και από όσα ίσως πωληθεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η οποία φέτος πάει καλά και αν περάσει και ένα γύρο στα πλέι-οφ (ή δύο με τα πλέι-άουτ) θα απειλήσει την πρωτιά των Warriors.

Η... οικονομική βαθμολογία

Το Μάιαμι έχει τίτλους και είναι ελκυστικός (και βάλε) προορισμός, το Κλίβελαντ ήταν το σπίτι του Λε Μπρον για χρόνια, το Μιλγουόκι πήρε πρωτάθλημα και έχει Γιάννη. Όμως βλέπουν εξ αποστάσεως το μεγάλο τρίο από άποψης αξίας συλλόγου και μάλιστα η θέση στη... βαθμολογία προκαλεί εντύπωση. Παίζουν όλα ρόλο. Ναι, οι νίκες μετράνε. Ολίγον... Η γεωγραφική θέση, το μέγεθος της πόλης, τα θέλγητρά της, η οικονομική δραστηριότητα, είναι που καθορίζουν κυρίως την αξία κάθε ομάδας. Η παγωμένη Μινεσότα, η φτωχή και ταλαιπωρημένη Νέα Ορλεάνη, το μικρό Μέμφις δεν πουλάνε και πατώνουν. Η Νέα Ορλεάνη έχει το πιο πολυζητημένο νο1 του draft των τελευταίων ετών (Ουίλιαμσον), ένα all star (Ίνγκραμ), αλλά είναι τελευταία. Στον πάτο το Μέμφις και ας είναι η επανάσταση των νιάτων και μία από τις 5-6 πιο ισχυρές ομάδες στο πρωτάθλημα. Το Σαν Αντόνιο είναι ιστορικά πιο ισχυρή ομάδα από το Ντάλας. Αλλά η δεύτερη είναι η πρώτη πόλη του Τέξας, οπότε είναι πιο πάνω. Και ακόμη πιο πάνω στην πολιτεία του Χιούστον λόγω της επένδυσης που έγινε πριν μερικά χρόνια από τον ζάπλουτο Τίλμα Φερτίτα. Τέλος πάντων. Υπάρχουν 3-4 αξιολογήσεις για το 22-23, με μικροδιαφορές στην κατάταξη. Μία θέση πάνω, μία θέση κάτω, μερικά εκατομμύρια πάνω, μερικά κάτω. Η πρώτη πεντάδα δεν αλλάζει με τίποτα. Επιλέγουμε με βάση κάποια κριτήρια την αξιολόγηση του ΝBC και πριν τη δούμε σημειώνουμε ότι με το τέλος της σεζόν μπορεί να έχουμε κάποιες αλλαγές, μετά τις μετακινήσεις παικτών μεσούσης της χρονιάς. Το Ντάλας με τον Ίρβιν, το Φοίνιξ με τον Ντουράν θα ανέβουν κάπως. Η Νέα Ιερσέη μάλλον πέφτει... Οπότε...

Είναι ποσά που προκαλούν ίλιγγο. Αλλά άμα κάνετε σύγκριση με το αμερικανό ποδόσφαιρο και το NFL θα μοιάζουν λίγα. Μα καλά τι γίνεται στο πρωτάθλημα της αυγοειδούς μπάλας; Το οικονομικό έλα να δεις (με την καλή έννοια). Υπομονή για την επόμενη έκδοση.

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΞΙΑΣ

(Σε δισεκατομμύρια δολάρια)

1. Golden State Warriors - $7,56

2. New York Knicks - $6,58

3. Los Angeles Lakers - $6,44

4. Chicago Bulls - $4,09

5. Boston Celtics - $3,92

6. Brooklyn Nets - $3,86

7. Los Angeles Clippers - $3,73

8. Toronto Raptors - $3,34

9. Houston Rockets - $3,3

10. Dallas Mavericks - $3,26

11. Philadelphia 76ers - $3,21

12. Miami Heat - $3,2

13. Phoenix Suns - $3

14. Washington Wizards - $2,7

15. Milwaukee Bucks - $2,43

16. Sacramento Kings - $2,32

17. Portland Trail Blazers - $2,29

18. Atlanta Hawks - $2,19

19. San Antonio Spurs - $2,16

20. Utah Jazz - $2,15

21. Denver Nuggets - $2,13

22. Indiana Pacers - $2,02

23. Cleveland Cavaliers - $1,95

24. Orlando Magic - $1,91

25. Detroit Pistons - $1,82

26. Charlotte Hornets - $1,77

27. Oklahoma City Thunder - $1,75

28. Minnesota Timberwolves $1,7

29. Memphis Grizzlies - $1,67

30. New Orleans Pelicans - $1,63

Διαβάστε επίσης: Με φόρμουλα made in Cyprus πάει Ιταλία το Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ