Η ανακούφιση στις αγορές και το διήμερο ράλι που σπάει ρεκόρ 32 μηνών

Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ είχε επιπτώσεις στις μετοχές, στις τιμές ενέργειας και στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Ανάλυση από τον Βρασίδα Νεοφύτου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Τα ηπιότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ  κατά τον μήνα Οκτώβριο βελτίωσαν το επενδυτικό κλίμα σε όλους τους τομείς σημειώνοντας ένα πρωτόγνωρο ράλι που έχει να συμβεί από την αρχή της πανδημίας του Μαρτίου του 2020, δηλαδή 32 μήνες πριν.

Μιλώντας στο Economy Today ο Βρασίδας Νεοφύτου, Υπεύθυνος Επενδυτικής Έρευνας στην Exclusive Capital αναφέρει ότι το ισχυρό ράλι της Πέμπτης και Παρασκευής σημειώθηκε απόρροια της επενδυτικής ευφορίας που δημιούργησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, όπου ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI-Consumer Price Index) μειώθηκε στο 7,7% έναντι από την εκτίμηση των αναλυτών για ετήσια άνοδο 7,9%.

Αυτό σηματοδοτεί το χαμηλότερο πληθωρισμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2022 ενώ καταγράφεται και σχετική μείωση από το 8,2% του Σεπτεμβρίου με τους αναλυτές να προσδοκούν σε κορύφωση του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις του δολαρίου και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλά Αυγούστου, με τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στο σημείο κορύφωσης και η Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων τους επόμενους μήνες αναφέρει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Ως εκ τούτου, εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και 6,3% σε ετήσια βάση, επίσης σε χαμηλότερο σημείο από το αναμενόμενο.

Η πιο ήπια μεταβολή του πληθωρισμού δείχνει ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve φέτος και η σχετική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έχουν τώρα αρχίσει να επιβραδύνουν τον πυρετώδη πληθωρισμό στις ΗΠΑ, προσθέτει ο Βρασίδας Νεοφύτου.

Αυτό ήταν κάτι που είναι απαραίτητο για να αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιβραδύνει την επιθετική της εκστρατεία ποσοτικής σύσφιξης που έχει επιβαρύνει τις αγορές σχεδόν όλο το 2022.

Η αντίδραση της αγοράς – Το μεγαλύτερο διήμερο ράλι μετά την πανδημία

Αφού κτυπήθηκαν από τον πληθωρισμό-ρεκόρ 40 ετών και τις επιθετικές νομισματικές πολιτικές από όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες για σχεδόν ολόκληρο το έτος μέχρι στιγμής, οι μετοχές σε όλο τον κόσμο σημείωσαν το ισχυρότερο διήμερο ράλι τους από την εποχή της πανδημίας του 2020.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο ήταν το πρώτο σημάδι που έψαχναν οι επενδυτές που να δείχνει ότι ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο σημείο καμπής του, γεγονός που αύξησε τις ελπίδες για μια λιγότερο επιθετική νομισματική από την Federal Reserve.

Στις ΗΠΑ, ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 7,35%, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση μετά από τον Μάρτιο του 2020, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε περισσότερες από 1.200 μονάδες ή αυξήθηκε 3,7%, κλείνοντας στις 33.715, καταγράφοντας επίσης τη μεγαλύτερη μονοήμερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2020, ενώ ο S&P 500 εκτινάχθηκε 5,54% στις 3.956 στο μεγαλύτερο ράλι του από τον Απρίλιο του 2020.

Στην Ασία, ο δείκτης Hang Seng διαμορφώθηκε σχεδόν στο 7,50%, καθώς τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα μέτρα Covid για τα ταξίδια θα χαλαρώσουν, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε με άνοδο 3% μετά το ολονύκτιο ράλι στη Wall Street.

Τα εμπορεύματα ανεβαίνουν απέναντι στο υποτιμημένο δολάριο

Στα εμπορεύματα, τα πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα σε δολάρια εκτινάχθηκαν σε υψηλά πολλών μηνών λόγω της πτώσης του δολαρίου, με τον χρυσό να σκαρφαλώνει έως και τα 1.770 δολάρια/ουγγιά. Το ασήμι σκαρφάλωσε στα $21,70/oz, ο χαλκός έφτασε στο υψηλό 3 μηνών των $3,93 lb, ενώ οι μεγάλοι νικητές ήταν το παλλάδιο και η πλατίνα με διήμερα κέρδη πέρα των 7%.

Μαζί με τις αγορές μετοχών και μετάλλων, ράλι έγινε και στον τομέα της ενέργειας με το Brent να κερδίζει 3% στα 96 $/b, ενώ το αργό πετρέλαιο WTI με έδρα τις ΗΠΑ προσέγγισε ξανά το επίπεδο των $90/b παρά τη χαμηλότερη ζήτηση καυσίμων και τη συσσώρευση αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Πτώση δολαρίου και ανακούφιση των υπόλοιπων νομισμάτων

Ο δείκτης DXY-δολαρίου κινήθηκε κοντά στο 106,50 και σχεδόν κατά 4,50% χαμηλότερα από το επίπεδο του 111 στο οποίο βρισκόταν πριν από τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Όπως σημειώνει ο Βρασίδας Νεοφύτου αυτή είναι η χειρότερη ημερήσια επίδοσή του δολαρίου από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 προκαλώντας τεράστια ανάκαμψη ανακούφισης στα υπόλοιπα νομίσματα.

Η πιο ήπια από την αναμενόμενη άνοδο του πληθωρισμού αύξησε τις προσδοκίες για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα τον Δεκέμβριο (50 μονάδες βάσης), η οποία έχει αποδυναμώσει τις προοπτικές για το δολάριο ωφελώντας τα υπόλοιπα νομίσματα.

Τα πληγωμένα νομίασματα Ευρώ και στερλίνα κέρδισαν έδαφος με την συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να σπάει το σημείο ορόσημο του 1$ και να ανέρχεται στα 1.0350$, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών.

Η ισοτιμία στερλίνας δολαρίου ανέβηκε στο 1,185 $ για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου.

Ο Βρασίδας Νεοφύτου σημείωσε ότι παρόμοια εικόνα χαρακτηρίζει και τα υπόλοιπα νομίσματα και δη τα δολάρια Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, καθώς επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές στους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων μετά την υποχώρηση του δολαρίου.

Το αυστραλιανό δολάριο σκαρφάλωσε κοντά στα 0,67 δολάρια, το νεοζηλανδέζικο έσπασε το φράγμα των 0,61 δολαρίων για πρώτη φορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ το καναδικό δολάριο έφτασε στο υψηλό δύο μηνών στα 1,32 δολάρια Καναδά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ιαπωνικό γεν έφτασε στα 139 ¥ ανά δολάριο για πρώτη φορά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την ελπίδα ότι η απόκλιση των επιτοκίων Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ με την Τράπεζα της Ιαπωνίας θα περιοριστεί λόγω της αναμενόμενης λιγότερης επιθετικότητας της Fed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ