Η πανδημία αποδυνάμωσε την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Λατινική Αμερική

Αποδυναμώθηκε η ικανότητα των λατινοαμερικανικών χωρών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, σύμφωνα με έκθεση.

Η ικανότητα των λατινοαμερικανικών χωρών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού απορρόφησε πόρους και προσέφερε στους πολιτικούς σε ορισμένα κράτη χώρο για να αποδυναμώσουν τα δικαστικά σώματα, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ετήσια έρευνα για 15 λατινοαμερικανικές χώρες, που έγινε από τις Americas Society/Council of the Americas και Control Risks, κατέγραψε μια μείωση στην αποτελεσματικότητα και την ανεξαρτησία υπηρεσιών κατά της διαφθοράς σε σχεδόν όλα αυτά τα κράτη.

Ο δείκτης δείχνει πόσο αποτελεσματικά μπορούν οι χώρες να καταπολεμήσουν τη διαφθορά βάσει μεταβλητών, όπως η κυβερνητική διαφάνεια, τα δικαστικά μέσα και η ποιότητα του Τύπου. Σε αυτόν η Βενεζουέλα κατατάσσεται ως η λιγότερο προετοιμασμένη χώρα από τις 15 του καταλόγου, ενώ η Ουρουγουάη ως η πιο προετοιμασμένη.

Ο Δείκτης Ικανότητας Καταπολέμησης της Διαφθοράς (CCC) δείχνει επίσης σημαντική επιδείνωση στην ικανότητα καταπολέμησης της διαφθοράς στις δύο πολυπληθέστερες χώρες και μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Σε μια περίοδο που και οι ξένες και οι εσωτερικές επενδύσεις στη Λατινική Αμερική βρίσκονται σε πολυετή χαμηλά επίπεδα, η αύξηση των αμφιβολιών όσον αφορά την εφαρμογή του κράτους δικαίου και την ποιότητα των δικαστικών θεσμών υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Βραζιλία κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση στην ετήσια βαθμολογία της, υπό τον αντίκτυπο της διάλυσης τον Φεβρουάριο της δύναμης κρούσης κατά της διαφθοράς Lava Jato, όπως και τον διορισμό από τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου αξιωματούχων που θεωρούνται λιγότερο ανεξάρτητοι για να ηγηθούν της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του γραφείου των εισαγγελικών αρχών.

Το Μεξικό είδε τη βαθμολογία του να πέφτει για τρίτη χρονιά, κάτι το οποίο αντανακλά εν μέρει, σύμφωνα με την έκθεση, τις σημαντικές περικοπές που έγιναν στον προϋπολογισμό του Εθνικού Συστήματος Κατά της Διαφθοράς στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Η Γουατεμάλα επίσης υποχώρησε στην κατάταξη, μετά το κλείσιμο οργανισμού κατά της διαφθοράς υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ το 2019. Προεδρική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς, που δημιουργήθηκε πέρυσι και τελεί απευθείας υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, δεν ανέλαβε σημαντικές έρευνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Ξεκινώντας από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη βαθμολογία, οι χώρες που αξιολογήθηκαν στον δείκτη αυτόν είναι η Ουρουγουάη, η Χιλή, η Κόστα Ρίκα, το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Μεξικό, η Παραγουάη, η Γουατεμάλα, η Βολιβία και η Βενεζουέλα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ