Τόσα πωλήθηκε το ακριβότερο νόμισμα στον κόσμο

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που το νόμισμα σπάει ρεκόρ δημοπρασίας, έχοντας πωληθεί το 2002 για $7,6 εκατ. - Τι το κάνει τόσο σπάνιο;

Ένα από τα τελευταία χρυσά νομίσματα που “κόπηκαν” και κυκλοφόρησαν ευρέως στις ΗΠΑ δημοπρατήθηκε σε τιμή-ρεκόρ των $18,9 εκατ στη Νέα Υόρκη την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το CNN.

Το εκπληκτικά σπάνιo “Double Eagle” (Διπλός Αετός) νόμισμα του 1933 είναι πλέον το πιο ακριβά δημοπρατούμενο νόμισμα, διπλασιάζοντας σχεδόν το προηγούμενο ρεκόρ. 

Από τη μία πλευρά του νομίσματος φαίνεται η “Ελευθερία”, και από την άλλη ένας αετός που πετά. Το νόμισμα είχε αρχικά αξία $20. Η έκδοση του 1933 με τον διπλό αετό ποτέ δεν κυκλοφόρησε επίσημα, ενώ τα περισσότερα επεστράφησαν στην κυβέρνησης της χώρας και λιώθηκαν. Ελάχιστα νομίσματα “γλύτωσαν” και κατάφεραν και εισχώρησαν στην αγορά. Το 1944, όμως, μία έρευνα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφερε πως οποιαδήποτε νομίσματα βρεθούν στα χέρια ιδιώτη θα θεωρηθούν κλεμμένα.

Το νόμισμα που πωλήθηκε την Τρίτη είχε κερδίσει νομικά το προνόμιο να ανήκει σε ιδιώτη, μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη του πρώην κατόχου του και του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Πρόκειται για δεύτερη φορά που το νόμισμα σπάει ρεκόρ δημοπρασίας, έχοντας πωληθεί το 2002 για $7,6 εκατ.

Το νόμισμα ήταν ένα από τα τρία σπάνια αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Sotheby’s για τον διάσημο σχεδιαστή παπουτσιών Στούαρτ Γουάιτσμαν. Τα άλλα δύο ήταν ένα γραμματόσημο από πρώην βρετανική αποικία και ένα φύλλο με αμερικανικά γραμματόσημα που τυπώθηκαν με ένα μοναδικό λάθος. Και τα δύο άλλα αντικείμενα πωλήθηκαν για εκατομμύρια δολάρια.

Το πρώτο είναι ένα γραμματόσημο 165 ετών, αποκαλείται One-Cent Magenta και προέρχεται από την πρώην αποικία της Βρετανικής Γουιάνα, η οποία πια έχει γίνει Γουιάνα. Πωλήθηκε για $8,3 εκατ, ενώ είναι το μόνο που έχει επιβιώσει.

To γραμματόσημο από την “Βρετανική Γουιάνα”

Όταν είχαν δημιουργηθεί, τα γραμματόσημα της αποικίας εισάγονταν από τη Βρετανία αλλά μια έλλειψη γραμματόσημων το 1855 ώθησε τον κυβερνήτη της αποικίας στο να ζητήσει από μία τοπική εφημερίδα να τυπώσει νέα γραμματόσημα.

Το τρίτο αντικείμενο των “Τριών Θησαυρών” του Γουάιτσμαν ήταν ένα φύλλο με τα πρώτα γραμματόσημα αεροπορικού ταχυδρομείου των ΗΠΑ, από το 1918. 

Τα γραμματόσημα αυτά είναι διάσημα λόγω ενός μοναδικού λάθους: Το αεροπλάνο στο γραμματόσημο έχει τυπωθεί ανάποδα. Μόλις 100 εξ αυτών τυπώθηκαν πριν ανακαλυφθεί το λάθος, και το φύλλο του Γουάιτσμαν είχε 4 εξ αυτών. Το μπλοκ πωλήθηκε για $4,9 εκατ και έθεσε ένα νέο ρεκόρ για τον εγχώριο, αμερικανικό φιλοτελισμό.

Τα αμερικανικά γραμματόσημα

Ο Γουάιτσμαν ανέφερε πως ξεκίνησε τη συλλογή αντικειμένων στην ηλικία των 12 όταν είχε σπάσει το πόδι του, ενώ υπογράμμισε πως τα έσοδα θα προωθηθούν σε διάφορες φιλανθρωπικές προσπαθειών που υποστηρίζει.

Πηγή: ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ