OpenLux: Πρόσω ολοταχώς για τα "Luxembourg Papers"

Το 80% από τα συνολικά 4,5 τρισεκατομμύρια των ιδιωτικών κεφαλαίων του Λουξεμβούργου είναι ύποπτα για δραστηριότητες που αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Αποκαλυπτική έρευνα με την επωνυμία OpenLux δείχνει ότι το 80% των ιδιωτικών κεφαλαίων που διακινούνται στο Λουξεμβούργο είναι ύποπτα για δραστηριότητες που αφορούν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι έρευνες OpenLux που δημοσιεύθηκαν από την Le Monde και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν σημαντικές αδυναμίες στα πλαίσια της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο Λουξεμβούργο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων OpenLux, η Transparency International αναφέρει ότι περίπου 80% των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο δεν δήλωσαν ποιος επωφελείται από αυτά.

Επίσης η ανάλυση δείχνει ότι πάνω από το 15% των οντοτήτων που διακινούν κεφάλαια στο Λουξεμβούργο φαίνεται ότι υπέβαλαν αντικρουόμενες πληροφορίες στις αρχές των ΗΠΑ και του Λουξεμβούργου σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους των κεφαλαιακών εισροών.

Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός κεφαλαίων που εδρεύουν στο Λουξεμβούργο φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν τους ιδιοκτήτες τους όπως απαιτείται από το νόμο.

 

Οι Shell companies όχημα για διεφθαρμένους και εγκληματίες

Η ανωνυμία και η ικανότητα γρήγορης μετακίνησης μεγάλων ποσών διασυνοριακά καθιστούν τις εταιρείες κέλυφος ένα από τα οχήματα επιλογής για τους διεφθαρμένους και εγκληματίες, αναφέρει η έρευνα.

Υπάρχουν, ωστόσο, άλλες νομικές οντότητες που προσφέρουν παρόμοια «οφέλη», αλλά αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτά περιλαμβάνουν ιδιωτικά επενδυτικά ταμεία όπως hedge, private equity, venture capital και άλλους τύπους συγκεντρωτικών κεφαλαίων.

Ύποπτα τα 80% των 4,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ

Με περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφή διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, το Λουξεμβούργο φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, "γνωρίζουμε πολύ λίγα για το ποιοι είναι οι πραγματικοί τελικοί επενδυτές και εάν τα κεφάλαια που επενδύουν είναι νόμιμες πηγές", αναφέρει η έρευνα.

Χρησιμοποιώντας το OpenLux, και μια βάση δεδομένων που δημιούργησε η Le Monde με το Μητρώο των Δικαιούχων (Registry of Beneficial Owners) του Λουξεμβούργου από το Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2020, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 80% των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων δεν δήλωσε τους πραγματικούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με την έρευνα έγινε σύγκριση των δεδομένων από το εν λόγω μητρώο και βάσει των αναφορών για το ότι ένας αριθμός των εταιρειών έπρεπε να υποβάλει στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ώστε να δραστηριοποιηθούν εκεί, φαίνεται ότι το 15% των εταιρειών υπέβαλαν αντικρουόμενες πληροφορίες στα αρμόδια όργανα σε Λουξεμβούργο και ΗΠΑ.

Διαβάστε την έκθεση της Transparency International για τα ιδιωτικά κεφάλαια στο Λουξεμβούργο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ