Τα βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας απειλούν εκατοντάδες δισ. ευρώ κεφαλαίων της ΕΕ

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πιθανό να καθυστερήσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια της ΕΕ σε μια στιγμή που το μπλοκ των 27 εθνών αντιμετωπίζει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.

Οι συνομιλίες για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συνεχισθούν και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία, δήλωσε σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.

Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, όπως τις αναφέρει το Reuters, έχουν αρνηθεί να στηρίξουν το οικονομικό σχέδιο ολόκληρης της ΕΕ, παρόλο που θα ωφεληθούν απ' αυτό, επειδή η καταβολή των χρημάτων εξαρτάται από τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Οι δύο χώρες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΕ για υπονόμευση της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων, των μέσων ενημέρωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

«Οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχισθούν και στο τέλος θα φθάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι συμβαίνει συνήθως», δήλωσε ο Ορμπάν.

Ο ίδιος δήλωσε πως μπορεί να υπάρχουν αρκετές επιλογές για την άρση του αδιεξόδου «οι οποίες να είναι αποδεκτές από την Ουγγαρία και την Πολωνία ... στις οποίες οι αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει του νόμου και όχι βάσει μιας πολιτικής πλειοψηφίας». Δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες.

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας είναι πιθανό να καθυστερήσει ευρωπαϊκά κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομυρίων ευρώ σε μια στιγμή που η 27μελής ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δέυτερο κύμα του κορωνοϊού και η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ