Έκανε το μεγάλο βήμα με την αύξηση των επιτοκίων ο Ερντογάν

Η αύξηση των επιτοκίων έφερε την ενίσχυση του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου συνεχίζοντας την ανάκαμψή του.

Μεγάλη αύξηση στα επιτόκια αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας από 10.25% στο 15%, γεγονός που αναμένεται να ανακουφίσει τις αγορές και να οδηγήσει στην αποσυμπίεση της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης που διόρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από 2 εβδομάδες προέβη σε μία κίνηση που κανείς διοικητής δεν τολμούσε το προηγούμενο διάστημα, λόγω της σθεναρής αντίδρασης του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θεωρεί ότι τροφοδοτεί τις πληθωριστικές τάσεις.

Η μεγάλη απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων, ώθησε σε απότομη ανατίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου που ξεπέρασε το 2%, φτάνοντας από το 7,69 στο 7,52.

Η ώρα 13:18, ώρα Κωνσταντινούπολης, η τουρκική λίρα κινείται στα 7,64 έναντι του δολαρίου.

Στο παρασκήνιο, ο νέος διοικητής Νατζί Αγμπάλ φέρεται ότι έλαβε την άδεια του ίδιου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αυξήσει το επιτόκιο.

Ωστόσο, η πρακτική της λήψης «άδειας» από τον Τούρκο πρόεδρο και πάλι, αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στη φήμη της κεντρικής τράπεζας και στους επενδυτές, που εξήγγειλε πάλι χθες ότι θέλει να προσεγγίσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ