"Να μπει φόρος σε όσους εργάζονται από το σπίτι"

Έρευνα της Deutsche Bank αναφέρει ότι η εργασία από το σπίτι πρέπει να φορολογηθεί ώστε να βοηθηθούν εργαζόμενοι των οποίων απειλούνται οι θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η εργασία από το σπίτι θα πρέπει να φορολογηθεί για να βοηθήσει τους εργαζομένους των οποίων οι θέσεις εργασίας απειλούνται, αναφέρει έρευνα της Deutsche Bank την οποία δημοσιεύει το  BBC.

Η Deutsche Bank Research προτείνει έναν φόρο ύψους 5% του μισθού ενός εργαζομένου εάν οι εργαζόμενοι επιλέξουν να εργαστούν από το σπίτι όταν δεν τους επιβάλλεται από τους κυβερνητικούς περιορισμούς της πανδημίας.

Ο φόρος θα καταβάλλεται από τους εργοδότες και τα φορολογικά έσοδα θα διοχετεύονται σε άτομα που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.

Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει 48 δισεκατομμύρια δολάρια εάν εισαχθεί στις ΗΠΑ, λέει η τράπεζα.

Υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι αυτό είναι δίκαιο, καθώς εκείνοι που εργάζονται από το σπίτι εξοικονομούν χρήματα και δεν προσφέρουν στο σύστημα όπως εκείνους που πηγαίνουν στους χώρους εργασίας τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Deutsche Bank υπολογίζει ότι ο φόρος θα δημιουργούσε ένα ποσό 6,9 δισεκατομμυρίων στερλινών  ετησίως, ποσό που θα μπορούσε να καταβάλει το κράτος σε επιχορηγήσεις 2.000 στερλινών ετησίως σε εργαζόμενους χαμηλών εισοδημάτων και σε όσους απειλούνται οι θέσεις εργασίας.

"Εδώ και χρόνια χρειαζόμαστε έναν φόρο για αυτούς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας", τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικής της Deutsche Bank Luke Templeman. "Ο κορωνοϊός μόλις το έκανε προφανές."

«Πολύ απλά, το οικονομικό μας σύστημα δεν έχει δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει ανθρώπους που μπορούν να αποσυνδεθούν από την πρόσωπο με πρόσωπο κοινωνία».

Παράλληλα, λέει ότι οι εργαζόμενοι από το σπίτι συμβάλλουν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας «ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα οφέλη της».

Δουλειές υπό απειλή

Υπάρχουν εκατομμύρια περισσότεροι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, όπως για παράδειγμα νοσοκόμες και εργάτες και ο φόρος θα πρέπει να βοηθήσει στην υποστήριξη αυτών των ρόλων, υποστηρίζει η Deutsche Bank.

Δουλεύοντας από το σπίτι, οι άνθρωποι δεν πληρώνουν για μέσα μαζικής μεταφοράς ή δεν τρώνε σε εστιατόρια κοντά στο χώρο εργασίας τους, ενώ τα ακριβά γραφεία παραμένουν σχεδόν άδεια.

Ο φορολογικός συντελεστής 5% «δεν θα τους ζημιώσει περισσότερο από ότι εάν είχαν επιλέξει να πάνε στο γραφείο», λέει η έρευνα της Deutsche Bank, που δείχνει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων θέλει να συνεχίσει να εργάζεται τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι μόλις τελειώσει η πανδημία.

"Η τηλεργασία προσφέρει άμεση οικονομική εξοικονόμηση σε έξοδα όπως ταξίδια, μεσημεριανό, ρούχα και καθαρισμό", είπε.

Ο φορολογικός συντελεστής 5% "δεν θα τους αφήσει σε χειρότερη θέση από ότι αν είχαν επιλέξει να πάνε στο γραφείο".

Η έρευνα της Deutsche Bank δείχνει ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων θέλει να συνεχίσει να εργάζεται δύο ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι μόλις τελειώσει η πανδημία.

Πώς θα λειτουργούσε ο φόρος;

Στην έρευνα αναφέρεται ότι ο φόρος θα καταβάλλεται απευθείας από εργοδότες που επιλέγουν να αφήσουν τους εργαζομένους να εργάζονται στο σπίτι.

Αλλά δεν θα ισχύει για "τους αυτοαπασχολούμενους και τους χαμηλών εισοδημάτων".

Επίσης, δεν θα ισχύει όταν οι άνθρωποι καλούνται να μείνουν σπίτι για έκτακτη ανάγκη για δημόσια υγεία ή για άλλους ιατρικούς λόγους.

Τα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό - για την παροχή επιχορηγήσεων σε εκατομμύρια εργαζομένους που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους από το σπίτι και που βγάζουν λιγότερα από 30.000 $ ετησίως.

Η Deutsche Bank αναφέρει ότι η έρευνά της έχει σχεδιαστεί για να πυροδοτήσει συζήτηση γύρω από μια σειρά σημαντικών θεμάτων.

Ο συντάκτης της έκθεσης κ. Templeman είπε ότι είχε πολλά σχόλια για την έκθεση.

"Πολλοί άνθρωποι δεν εντυπωσιάζονται με την ιδέα ενός άλλου φόρου, ωστόσο, ορισμένοι το έχουν θεωρήσει ως μια ενδιαφέρουσα πολιτική που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να αναδιανείμουν ορισμένα από τα οφέλη από την πανδημία που έχουν προκληθεί απροσδόκητα από μερικούς ανθρώπους, ενώ άλλοι έχουν χάσει."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ