Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού απειλεί την Ευρωζώνη με διπλή ύφεση

To 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αυτήν την εβδομάδα δήλωσαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος η επανεμφάνιση πολλών κρουσμάτων να σταματήσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης υποχώρησε αισθητά αυτόν τον μήνα καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού σαρώνει όλη την ήπειρο, αυξάνοντας τους φόβους για ύφεση «διπλής πτώσης», σύμφωνα με έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.

Η εκ νέου επιβολή μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας ανάγκασαν πολλές επιχειρήσεις της κυρίαρχης βιομηχανίας υπηρεσιών να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους και σχεδόν το 90% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Reuters αυτήν την εβδομάδα δήλωσαν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος η επανεμφάνιση πολλών κρουσμάτων να σταματήσει την εκκολαπτόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

«Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης επιβεβαιώνει ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βαραίνει όλο και περισσότερο την οικονομία. Μια διπλή πτώση στο τέταρτο τρίμηνο είναι πιο πιθανή με αυτό το ρυθμό», δήλωσε ο Μπερτ Κολάιν από το ING.

Αντίστοιχα, ο δείκτης Flash Composite Purchasing Managers (σ.σ. δείκτης των διευθυντών αγορών) του IHS Markit, που θεωρείται δείκτης οικονομικής υγείας, έπεσε στο 49,4 από το 50,4 τον περασμένο μήνα.

Συνεπώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Αλλά και ο δείκτης PMI του κλάδου των υπηρεσιών, έπεσε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 46,2 από 48.

«Η περαιτέρω πτώση του σύνθετου PMI της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το νέο κύμα μέτρων περιορισμού, επηρεάζουν σημαντικά την οικονομία», δήλωσε ο Τζακ Αλεν-Ρέινολντς του Capital Economics.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της huffingtonpost.gr, οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η οικονομία του μπλοκ λειτουργεί με δύο ταχύτητες, με τις κατασκευές να επωφελούνται από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τις υπηρεσίες να αγωνίζονται να παραμείνουν ενεργές, καθώς τα lockdown αναγκάζουν τους καταναλωτές να παραμείνουν στο σπίτι και τις επιχειρήσεις να κλείσουν.

Αντηχώντας το χάσμα μεταξύ υπηρεσιών και κατασκευών, τα γερμανικά εργοστάσια έκαναν βήματα μπροστά αυτόν τον μήνα, ενώ στη Γαλλία η δραστηριότητα συρρικνώθηκε, καθώς η αναβίωση του ιού έπληξε τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Εκτός του ευρώ και πλέον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας έχασε επίσης μεγάλο μέρος της δυναμικής της καθώς οι περιορισμοί έπληξαν τις επιχειρήσεις στους τομείς της φιλοξενίας και των μεταφορών.

Έρχεται χειμώνας

Θα είναι πιθανότατα ένας ψυχρός χειμώνας για την αγορά εργασίας, που μέχρι τώρα έχει προστατευτεί από κυβερνητικά προγράμματα, καθώς η αβέβαιη προοπτική οδήγησε τις εταιρείες σε αναγκαστική μείωση του προσωπικού τους για όγδοο μήνα.

Ο σύνθετος υπο-δείκτης απασχόλησης ανέβηκε ελαφρώς, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, ενώ η δημοσκόπηση του Reuters κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό ανεργίας του μπλοκ δεν θα ανορθωθεί για τουλάχιστον έξι μήνες.

Με τα ποσοστά μόλυνσης και τον αριθμό των θανάτων να αυξάνεται, η αισιοδοξία μειώθηκε. Ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων υπηρεσιών υποχώρησε στο 54,6 από 59,2 - στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο, όταν τα αρχικά lockdown ξεκίνησαν να αίρονται.

Το σχέδιο τόνωσης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο για να στηρίξει τις εθνικές οικονομίες που υποφέρουν, θα καθυστερήσει, δήλωσε ένας ανώτερος διπλωμάτης την Πέμπτη - κάτι που ενδέχεται επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο όλο κλίμα.

Ωστόσο, τα εργοστάσια τα πήγαν πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Το PMI παραγωγής αυξήθηκε σε υψηλό 26 μηνών, στα 54,4 και ήταν πολύ πάνω από τις προβλέψεις.

Ο δείκτης που μετρά την απόδοση της παραγωγής επίσης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2018.

Η ισχυρή ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα σημαίνει ότι τα εργοστάσια μπόρεσαν επίσης να αυξήσουν τις τιμές τους για πρώτη φορά από τα μέσα του 2019, έστω και λίγο.

Αυτό θα δώσει κάποια ανακούφιση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς ο πληθωρισμός, που θέλουν να βρίσκεται κοντά στο 2%, είναι αρνητικός εδώ και δύο μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ