Κυρώσεις στην Τουρκία επιβάλλει το Ριάντ

Εμπάργκο επιβάλλει η Σαουδική Αραβία σε τουρκικά προϊόντα.

Εμπάργκο  στα τουρκικά προϊόντα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει η Σαουδική Αραβία, από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο αποκλεισμός των τουρκικών προϊόντων από τη χώρα του Κόλπου, σημαίνει σημαντικό πλήγμα για την ήδη πληγωμένη τουρκική οικονομία. Η εξαγωγές της Τουρκίας προς τη χώρα του κόλπου, ανέρχονται στα 3,3 δις δολάρια, ποσό που καθιστά τη Σαουδική Αραβία ως τον 15ο μεγαλύτερο εξαγωγέα  της Τουρκίας.

Το επικείμενο εμπάργκο, αφορά την συνεχιζόμενη εδώ και αρκετό καιρό ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται απαγόρευση τουρκικών προϊόντων  στα τελευταία τριάντα χρόνια απ’ όταν ξεκίνησαν οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα σε Άγκυρα και Ριάντ. 

Η πολιτική της Τουρκίας στον Κόλπο και η ευθεία κατηγορία προς την Σαουδική Αραβία  για το θάνατο του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, ήταν η αιτία για την επιβολή μερικού  και άτυπου εμπάργκο εδώ και δύο περίπου χρόνια. Τον τελευταίο καιρό ωστόσο, ποσότητες φθαρτών προϊόντων που έφταναν στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Σαουδικής Αραβίας από την Τουρκία, δεν εκτελωνίζονταν αφού το Ριάντ αποφάσισε την αύξηση φόρου από 5% σε 15% για τα τουρκικά προϊόντα, με αποτέλεσμα την καταστροφή των εν λόγω αγαθών και την γενικότερη επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Τουρκία δεν αντέδρασε ακόμη σε υψηλό επίπεδο παρά τις διάφορες δηλώσεις πολιτικών προσώπων σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αγωνιώδεις αντιδράσεις Τούρκων εξαγωγέων οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet, αναφέρονται στις μεγάλες απώλειες για την οικονομία της χώρας και επισημαίνουν πως το πρόβλημα είναι πολιτικό και χρειάζεται σοβαρή προσπάθεια από την ηγεσία της χώρας για να λυθεί. Επί της ουσίας και στο όποιο πλαίσιο ελευθερίας λόγου τους παρέχει το καθεστώς Ερντογάν, οι τούρκοι έμποροι και εξαγωγείς, επισημαίνουν την ανάγκη η τουρκική πολιτική στον Κόλπο να μεταβληθεί εκτός των άλλων και για το καλό της ίδιας της οικονομίας .

Τέλος, τα ήδη εξαγωγής της Τουρκίας προς το Αραβικό Βασίλειο, αφορούν κυρίως φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα, έπιπλα, ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ