Bloomberg: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε τις απειλές για περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των ενεργειακών αξιώσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τις εντάσεις που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματική οδός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε τις απειλές για περισσότερες κυρώσεις κατά της Τουρκίας λόγω των ενεργειακών αξιώσεών της στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι θα αρχίσει να καταρτίζει έναν κατάλογο πιθανών κυρώσεων που θα απευθύνονται σε ιδιώτες, αλλά θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να συμπεριλάβουν περιουσιακά στοιχεία, πλοία, καθώς και να περιορίσουν την τουρκική πρόσβαση σε ευρωπαϊκά λιμάνια και προμήθειες.

Τέτοια μέτρα ενδέχεται να συζητηθούν σε μια συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ τον επόμενο μήνα, εάν δεν υπάρξει διπλωματική πρόοδος.

"Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες", δήλωσε ο Μπόρελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά από συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση έναντι της συμπεριφοράς της Τουρκίας».

Η ΕΕ των 27 κρατών συμμετέχει σε μια πράξη εξισορρόπησης έναντι της Τουρκίας, επιδιώκοντας να υπερασπιστεί την κυριαρχία των χωρών μελών της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ ελπίζει ότι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να μειώσουν τις εντάσεις με έναν στρατηγικά σημαντικό εταίρο αναφέρει το Bloomberg.

Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο στον περιορισμό του κινδύνου μιας άλλης εισροής προσφύγων της Μέσης Ανατολής στην ΕΕ. Σε μια πολύ συμβολική πράξη τον Φεβρουάριο, το μπλοκ επέβαλε παγώματα περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιού σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp. ως απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Πρέπει να ακολουθήσουμε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της διατήρησης ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και, ταυτόχρονα, να δείξουμε συλλογική δύναμη στην υπεράσπιση του κοινού μας συμφέροντος», δήλωσε ο Borrell. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία για διάλογο.»

Θαλάσσια διαφορά

Στον αγώνα για ενεργειακούς πόρους, αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα λέει ότι τα νησιά πρέπει να ληφθούν υπόψη στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μιας χώρας, σύμφωνα με τον Νόμο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών, τον οποίο η Τουρκία δεν έχει υπογράψει.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα μιας χώρας πρέπει να μετρηθεί από την ηπειρωτική χώρα. Τα υπεράκτια αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα πλούσια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και έχει επίσημα κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί. “Όμως το νησί έχει διαιρεθεί αποτελεσματικά από τότε που ο στρατός της Τουρκίας κατέλαβε το βόρειο τρίτο το 1974, μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην οποία μια στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προσπάθησε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα”, σημειώνει το Bloomberg. Το αυτοανακηρυγμένο κράτος της τουρκικής μειονότητας στο βορρά, αναγνωρισμένο μόνο από την Άγκυρα, διεκδικεί τυχόν ενεργειακούς πόρους που ανακαλύπτονται στα ανοικτά της.

«Το καταφύγιο της ΕΕ σε μια γλώσσα κυρώσεων, ενώ η Τουρκία υπογραμμίζει πάντα τον διάλογο και τη διπλωματία», θα επιδεινώσει τα τρέχοντα προβλήματα, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση την Παρασκευή μετά τη συνάντηση της ΕΕ. «Μια τέτοια γλώσσα θα ενισχύσει μόνο την αποφασιστικότητα της Τουρκίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ