Η Τουρκία ρίχνει στην μάχη της Λιβύης εργολάβους και πιστωτές

Η τουρκική οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει πλέον την οικονομική ύφεση μέσω της εξωστρέφειάς της σε Λιβύη και Συρία.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Τα τουρκικά στρατεύματα σε Λιβύη και Συρία ανοίγουν πλέον τον δρόμο για το βαρύ πυροβολικό των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών και των υπόλοιπων πλοκαμιών της πληγείσας τουρκικής οικονομίας.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης απλώνοντας τον τουρκικό στρατό και ομάδες τούρκων μισθοφόρων σε Λιβύη και Συρία ενώ η τουρκική οικονομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει πλέον την οικονομική ύφεση μέσω της εξωστρέφειάς της σε Λιβύη και Συρία.

Άκαρπες οι επεμβάσεις για σταθεροποίηση του νομίσματος

Οι τουρκικές αρχές προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της τουρκικής λίρας με ανορθόδοξους τρόπους τους προηγούμενους μήνες. Κατά την Global Source Partners, μια εταιρεία συμβούλων, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μέσω των κρατικών τραπεζών έχει ξοδέψει περί τα 35 δισ. δολάρια για να στηρίξει την ισοτιμία της τουρκικής λίρας, χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε διαφοροποίηση της πτωτικής πορείας που ακολουθεί το νόμισμα.

Η Τουρκία θα ήταν σοφό να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική, υποστηρίζει ο Piotr Matys, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank.  Σημειώνει επίσης ότι η πιο λογική κίνηση θα ήταν να αφεθεί η τουρκική λίρα στην ελεύθερη διαπραγμάτευση των αγορών ώστε να βρεθεί η ισοτιμία που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λαμβάνοντας παράλληλα αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις, ιδανικά υπό την εποπτεία του ΔΝΤ.

Ο Ερντογάν όμως δεν θέλει να ακούσει για την οποιαδήποτε εποπτεία του ΔΝΤ που πιθανότατα να έχει ως επακόλουθο τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες τερματισμό της επεμβατικής πολιτικής σε Συρία και Λιβύη.

Ο Ερντογάν απλώνει τα πλοκάμια κατασκευαστικών και πιστωτών στην Λιβύη

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τουρκική αντιπροσωπεία επιχειρηματιών αναμένεται να επισκεφθεί τη Λιβύη εντός δύο εβδομάδων για να αξιολογήσει πώς οι εταιρείες και οι τράπεζες της Τουρκίας μπορούν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας που πλήττεται από τον πόλεμο παράλληλα με να εξευρεθούν τρόποι για να εξασφαλιστούν οι ενεργειακές της ανάγκες.

Η Άγκυρα έχει καταστήσει ολοένα και πιο σαφείς τις φιλοδοξίες της για την εμπλοκή της στα εσωτερικά της Λιβύης και στους τομείς που αφορούν την εξερεύνηση πετρελαίου, τις κατασκευές και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Η Άγκυρα εξαργυρώνει με αυτόν τον τρόπο την στρατιωτική υποστήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Με την τουρκική βοήθεια, το GNA του Σάρατζ σταμάτησε μια επίθεση στην Τρίπολη και τους τελευταίους μήνες ώθησε τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ενώ οι μάχες συνεχίζονται κοντά στην πόλη Σερτ, βουλευτές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επισκέφτηκαν το GNA στην Τρίπολη στα μέσα Ιουνίου. Το Reuters ανέφερε ότι οι πολιτικοί θα συμμετάσχουν στο επερχόμενο ταξίδι της τουρκικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Θα καταρτίσουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Λιβύης και στην ανακατασκευή και την ανανέωση των παραγωγικών υποδομών της.

Προτού η Τουρκία επιστρέψει επίσημα την υποστήριξή της στο GNA τον Νοέμβριο, οι Τούρκοι κατασκευαστές είχαν εργαστεί σε έργα στη Λιβύη. Οι τουρκικές συμβάσεις ανέρχονταν σε 16 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού επιχειρηματικού μπλοκ στην Λιβύη τον Ιανουάριο. Ο Τούρκος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι οι πληρωμές δεν έχουν πραγματοποιηθεί και «μπορεί να χρειαστεί χρόνος» για την Τρίπολη να τις εκτελέσει.

Οι Τούρκοι πιστωτές επίσης έχουν βοηθήσει στη δημιουργία του τραπεζικού συστήματος και της ρυθμιστικής αρχής της Λιβύης ενώ γίνονται εργασίες για τη διοχέτευση πληρωμών μέσω της Τουρκίας για βασικές εισαγωγές από τη Λιβύη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ