Ο Τζέιμι Ντίμον υπερβάλλει με την fintech ευλυγισία του

Πώς η JPMorgan μπαίνει στα «χωράφια» των fintech

Reuters Breakingviews

Ο Τζέιμι Ντίμον παλεύει με τους φόβους του. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο επικεφαλής της JPMorgan προειδοποίησε ότι οι μεγατράπεζες όπως αυτή που διευθύνει θα πρέπει να είναι «τρομοκρατημένες χωρίς περιστροφές», απέναντι στους τεχνολογικά έξυπνους οικονομικούς ανταγωνιστές. Τώρα έχει αρχίσει να αντιδρά με τρόπους που τρομάζουν τους ίδιους ταχέως αναπτυσσόμενους αντιπάλους. Τέτοιες επιθετικές τακτικές, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόσφατα σχέδια για χρέωση των συλλεκτών δεδομένων για την πρόσβαση σε βασικά δεδομένα πελατών, μαρτυρούν το άγχος του και προδίδουν μια αυξημένη ανοχή στον κίνδυνο για την αντιμετώπισή του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι νέες επιχειρήσεις fintech ξεκινούν με καθαρά λογισμικά, δίνοντάς τους ένα πλεονέκτημα έναντι των κατεστημένων επιχειρήσεων που είναι επιφορτισμένες με ένα μωσαϊκό συστημάτων που έχουν κολλήσει επισφαλώς μεταξύ τους εδώ και δεκαετίες. Η JPMorgan προσπάθησε να ξεπεράσει αυτό το μειονέκτημα με χρήματα. Ο προϋπολογισμός της για την τεχνολογία για το 2025 είναι 18 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο από το μέσο ποσό των περιουσιακών στοιχείων,  που κατέχουν οι αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με την εταιρεία σύνδεσης δεδομένων MX Technologies.

Αυτές οι επενδύσεις έχουν ενισχύσει τις ψηφιακές δυνατότητες της JPMorgan, αλλά ο πάντα προσεκτικός διευθύνων σύμβουλός της βλέπει σαφώς περισσότερα εδάφη προς υπεράσπιση. Η τράπεζα δήλωσε πρόσφατα σε μεσάζοντες όπως οι Yodlee, Finicity και Plaid ότι θα αρχίσει να εισπράττει τέλη,  για πληροφορίες στις οποίες έχουν πρόσβαση εκ μέρους των καταναλωτών, ώστε να συγχρονίζονται με άλλες τράπεζες και εφαρμογές δανεισμού, επενδύσεων και πληρωμών όπως οι Rocket, Robinhood και Venmo. Το Ινστιτούτο Τραπεζικής Πολιτικής, το οποίο ασκεί πιέσεις εκ μέρους της JPMorgan και των ομολόγων της, έχει επίσης αμφισβητήσει νομικά τους κανόνες ανοιχτής τραπεζικής, που, μεταξύ άλλων, θα απαγόρευε τέτοιες χρεώσεις.

Είναι κατανοητό ότι η τράπεζα θέλει να προστατεύσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και να ανακτήσει ορισμένα κόστη που σχετίζονται με την προστασία από απάτες και τα 2 δισεκατομμύρια μηνιαία αιτήματα πρόσβασης σε λογαριασμούς. Η JPMorgan δημιούργησε επίσης 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε διατραπεζικές προμήθειες , από την επεξεργασία πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες πέρυσι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα έσοδα 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από ανταμοιβές για πελάτες και δαπάνες προς συνεργάτες. Εάν οι χρήστες στραφούν στην πραγματοποίηση πληρωμών μέσω ηλεκτρονικών μεταφορών, οι οποίες συνήθως είναι δωρεάν, αυτά τα έσοδα θα συρρικνωθούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι όσο ευκολότερη και φθηνότερη είναι η σύνδεση με εξωτερικούς προμηθευτές, τόσο λιγότερο πιθανό είναι οι πελάτες να αντιμετωπίσουν την JPMorgan ως ένα ενιαίο κατάστημα.

Τα ποσά που σκοπεύει να χρεώσει η JPMorgan δεν έχουν αποκαλυφθεί, αλλά πιθανότατα θα είναι απαγορευτικά για ορισμένες εταιρείες fintech, ειδικά αν ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Ο κίνδυνος για τον Ντίμον είναι ότι οι καταναλωτές δυσανασχετούν με το κόστος για τα δικά τους δεδομένα και δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν διάφορες εφαρμογές, ενώ παράλληλα ρίχνουν περισσότερο φως στην επιρροή της JPMorgan. Αν και ορισμένοι αναλυτές υποβαθμίζουν το  επιπλέον κόστος για τους aggregators, ο συνιδρυτής της Andreessen Horowitz, Ben Horowitz, του οποίου η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων υποστηρίζει το trading κρυπτονομισμάτων και άλλες χρηματοπιστωτικές νεοσύστατες επιχειρήσεις, το χαρακτήρισε «Φρικτή αντιανταγωνιστική συμπεριφορά». Η fintech ευελιξία του Dimon φαίνεται οδυνηρά υπερβολική.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Λάρι Έλισον: Ποιος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ