Ελλάδα: Μέτρα ύψους €6 δισ. για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων.

Μόνο εξαιρέσεις επιχειρήσεων, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία μένουν εκτός των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Κυβέρνησης τα οποία αυξάνονται στα 6 δις ευρώ (3% του ΑΕΠ) από 2,5% του ΑΕΠ που ήταν ως σήμερα. Η περίμετρος όσων καλύπτονται από το πλέγμα κατά των συνεπειών της πανδημίας αναμένεται να φτάσει τα 3,1 εκ. εργαζόμενους (2,1 εκ. μισθωτούς , 1 εκατομμύριο μη μισθωτούς) και 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.

Στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα εξαγγείλλουν το πρωί της Δευτέρας (30/3) οι υπουργοί οικονομικών εργασίας και ανάπτυξης περιλαμβάνονται:

1) Η ενεργοποίηση από τις 2 έως και της 10 Απριλίου των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα διοχετεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη λογική του αναβαλλόμενους φόρου που ισχύει μόνο για τις τράπεζες. Η επιλογή θα γίνει με βάση την πτώση του τζίρου, του αριθμού των εργαζομένων και τα κατεστραμμένα αποθέματα. Η επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα πάρει για να ανακτήσει την κερδοφορία και την πρόσβασή της στον τραπεζικό δανεισμό. Μόλις τα καταφέρει θα επιστρέψει ένα μέρος ή και το σύνολο του ποσού αυτού με ένα χαμηλό επιτόκιο.

2) Η επιδότηση για τους μήνες από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο των επιτοκίων αλλά και του τόκου υπερημερίας ενήμερων επιχειρηματικών δανείων που θα συνεχίσουν να πληρώνονται έστω και με καθυστέρηση με την διάθεση 1 δισ. ευρώ.

3) Υπάρχει επίσης η σκέψη να υποστηριχτούν οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να καταβάλλουν το νωρίτερο δυνατό το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους τους ως το καλοκαίρι.

4) Οι επιστήμονες (δικηγόροι,ιατροί, οικονομολόγοι) οι οποίοι είχαν αντιδράσει με την χορήγηση τους επιδόματος των 600 ευρώ για κατάρτιση φαίνεται ότι κερδίζουν την μάχη. Μετά από διαδοχικές συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου υπάρχει προσπάθεια να επιδοτηθούν και αυτοί με τα 800 ευρώ που θα πάρουν όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

5) Το υπουργείο ανάπτυξης προετοιμάζει ένα εγγυοδοτικό πρόγραμμα ύψους 7,8 δισ. ευρώ (6 δισ. από το ΕΣΠΑ και 1,8 από το Ταμείο για τον κορωνοϊό) τα οποία αναμένονται να ξεκινήσουν στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τους ήδη υπάρχοντες πόρους της, αλλά και από το ΕΣΠΑ. Η τράπεζα θα είναι και ο εγγυητής.

Θα εγγυηθεί, δηλαδή, μια σημαντική ρευστότητα σε τέτοιου είδους δάνεια για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί προφανώς όλη η οικονομία θα χρειάζεται βοήθεια, το οποίο μάλιστα προσβλέπουμε να γίνει ένας μόνιμος εγγυοδοτικός μηχανισμός προς τις επιχειρήσεις που μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν έχει. Ένας, άλλωστε, σημαντικός ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να δρα αντικυκλικά, δηλαδή να βοηθάει την αγορά εκεί όπου χρειάζεται περισσότερη επιχειρηματικότητα και βοήθεια.

6) Μετά τις γενικές παρεμβάσεις προετοιμάζονται και ειδικές κλαδικές παρεμβάσεις για τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι εκτός από το πλαίσιο στήριξης στο οποίο θα ενταχτεί σήμερα η πλειοψηφία των κλάδων του ιδιωτικού τομέα θα ξεκινήσουν άμεσα και κάποιες κλαδικές μελέτες για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας με μεγάλη σημασία για το ΑΕΠ. Συγκεκριμένα προανήγγειλε τέτοιες μελέτες για τον τουρισμό, τον κλάδο της ενέργειας κάποιων συγκεκριμένων κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής και την ακτοπλοΐα.

Οι μελέτες αυτές θα έχουν ως στόχο να δώσουν μια εικόνα τις πορείας αυτών των κλάδων και μετά το τέλος του χρόνου αλλά και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ώστε να υπάρξει μια πιο εξειδικευμένη παρέμβαση.

Πηγή: news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ