Βρετανία: Ποιο είναι το πρόβλημα που της κοστίζει $327 δισ. ετησίως (πίνακες)

Οι εργαζόμενοι υποφέρουν λόγω έλλειψης αφοσίωσης και κινήτρων στην εργασία τους, περιορίζοντας την παραγωγική δυναμική της χώρας

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε πέρυσι περισσότερα από 257 δισεκατομμύρια λίρες (327 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δυνητική παραγωγή εξαιτίας των αποθαρρυμένων εργαζομένων, προσθέτοντας σε μια κρίση παραγωγικότητας που άφησε τη χώρα πίσω σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Μόλις ένας στους 10 εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτηρίστηκε ως «αφοσιωμένος» στην εργασία του, πράγμα που σημαίνει ότι καταβάλλει προσπάθεια στα καθήκοντα που του ζητούνται, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup η οποία παρακολουθεί την αργή αλλά σταθερή διάβρωση των κινήτρων των εργαζομένων την τελευταία δεκαετία.

Τα αποτελέσματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια αντιστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2010 είχε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων του γκρουπ των G7. Το ποσοστό αυτό έχει πλέον πέσει κάτω από τους μέσους όρους τόσο των κρατών-μελών του γκρουπ των G7 όσο και της υπόλοιπης Ευρώπης. Βρίσκεται, πια, πολύ κάτω από το παγκόσμιο μέσο όρο του 23%.

Οι ερευνητές της Gallup δήλωσαν ότι αυτό το επίπεδο δέσμευσης σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόβλημα με τους «quiet quitters», ή τους εργαζομένους που κάνουν το ελάχιστο στην εργασία τους αντί να είναι «ενεργά δεσμευμένοι». Η δέσμευση περιορίζεται επίσης από μια άλλη κατηγορία εργαζομένων που αντιτίθενται ακόμη και στις προσπάθειες των προϊσταμένων τους.

«Η απειλή για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυτή τη στιγμή είναι ένα εργατικό δυναμικό που έχει ουσιαστικά παραιτηθεί», δήλωσε το στέλεχος της Gallup, Τζέρεμι Μπρεχάισεν, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τους πολιτικούς όσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του Brexit.

Αυτό το συναίσθημα έχει γίνει πασιφανές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων για τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πιθανό να δώσουν τέλος στα 14 χρόνια διακυβέρνησης των Συντηρητικών, με το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να χάνει έδαφος τόσο από την αντιπολίτευση των Εργατικών όσο και από το δεξιό κόμμα Reform UK.

Η έρευνα της Gallup υπογραμμίζει επίσης τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι Εργατικοί σε περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές, λόγω της πληθώρας εμποδίων που υπάρχουν για την ενίσχυση της οικονομίας και την άνοδο του επιπέδου διαβίωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζεται να δώσει ώθηση σε μια οικονομία η οποία κατέγραψε ήπια ύφεση πέρυσι. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει αδύναμη ανάπτυξη για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μικρή μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγικότητα αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος. Η παραγωγή ανά ώρα εργασίας έχει μείνει στάσιμη μετά την οικονομική κρίση, υπολειπόμενη σε σχέση με τις ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Ταυτόχρονα, η Βρετανία έχει λιγότερους εργαζόμενους από ό,τι πριν από την πανδημία, αφού περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την εργασία τους λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, συνταξιοδότησης ή στροφής προς την εκπαίδευση.

Η Gallup διαπίστωσε ότι η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το τι πρέπει να επιτευχθεί είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της χαμηλής δέσμευσης των εργαζομένων. Αν και εν μέρει αυτό οφείλεται στην κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων, στο Ηνωμένο Βασίλειο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από μια σειρά σοκ, από το Brexit μέχρι την πανδημία και τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον Μπρεχάισεν.

«Εξωγενείς παράγοντες όπως η πολιτική ευθύνονται για περίπου το 30% της διακύμανσης των επιπέδων δέσμευσης συνολικά», προσέθεσε.

Η Βρετανία σημειώνει καλά αποτελέσματα σε ορισμένες μετρήσεις. Περίπου το 40% των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει καθημερινά άγχος, κάτω από τον γενικότερο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρά ταύτα, το αποθαρρυμένο εργατικό δυναμικό περιορίζει την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων ιδιαίτερα από το εξωτερικό, ενώ οι Βρετανοί είναι επίσης πιο πιθανό να βιώνουν άλλα αρνητικά συναισθήματα όπως θλίψη ή θυμό σε καθημερινή βάση, όπως διαπίστωσε η Gallup.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Χωρίς συμφωνία οι «27» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ