Νέες τεχνολογίες στην εργασία συζήτησαν Υπ. Εργασίας-Υφ. Πρόνοιας στο Λουξεμβούργο

Συμμετείχαν στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τον αντίκτυπο των νέων τεχνολογιών στην εργασία και τη διασφάλιση της δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, στο Συμβούλιο Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 9 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, στην παρέμβασή του ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στη σημασία ανάπτυξης των δεξιοτήτων, ενημερώνοντας για τη συναφή προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία εγκαινίασε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η Κύπρος θα επενδύσει στη δημιουργία πράσινης και ψηφιακής επαγγελματικής κουλτούρας ώστε να υπάρχει ετοιμότητα προσαρμογής στην αλλαγή.

Αναφέρεται ότι ο Υπουργός υποστήριξε επίσης το περιεχόμενο της σύστασης για την ανάπτυξη συνθηκών πλαισίου κοινωνικής οικονομίας το οποίο, όπως σημείωσε, αντανακλά την παράλληλη προσήλωση της Ένωσης στην ανάπτυξη της οικονομίας και της συνοχής της κοινωνίας.

Προστίθεται ότι τα μέλη του Συμβουλίου συζήτησαν για τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, με τον κ. Παναγιώτου να αναφέρεται στην παρέμβασή του στο σημαντικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τα ζητήματα του χρόνου εργασίας και την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής, λέγοντας επίσης ότι αναμένει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την τηλεργασία από την Βουλή των Αντιπροσώπων, και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, η ρύθμιση των αντίστοιχων ωρών εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα.

Στη συζήτηση για την εδραίωση και ενίσχυση Ευρωπαϊκών Συστημάτων Κοινωνικής Προστασίας, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας της Κύπρου λόγω της επιδημιολογικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η κ. Ευαγγέλου παρουσίασε τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για διαφύλαξη της πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας, με έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Σημειώνεται πως επεσήμανε ακόμη ότι το σύστημα παροχών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Κύπρο θεωρείται ένα από τα πιο επαρκή στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι επικεντρώνεται πλέον στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο ευρύτερα, ενώ η Υφυπουργός ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, για το νέο πρόγραμμα παιδικής προστασίας που αφορά στο νέο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών που φτάνει έως και 80%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση Οδηγίας για την ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας και την ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, η οποία έχει στόχο να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία και να διασφαλίσει την αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος αναπηρίας και στα 27 κράτη μέλη. Σημειώνεται ότι η Κύπρος ήταν ένα από τα 8 κράτη μέλη που συμμετείχαν με επιτυχία στο πιλοτικό πρόγραμμα της Κάρτας Αναπηρίας.

Οπως αναφέρεται, το Συμβούλιο υιοθέτησε, επίσης, τα συμπεράσματα για τη ψυχική υγεία και την επισφαλή εργασία, την κοινωνική προστασία των αυτοαπασχολούμενων και τα μέτρα για τη διασφάλιση της ίσης πρόσβασης των Ρομά σε επαρκή και χωρίς περιορισμούς στέγαση. Πρόσθετα, υιοθετήθηκαν τα κύρια μηνύματα Επιτροπών Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και Απόφαση για τις Κατευθυντήριες Γραμμές για την Απασχόληση.

Προστίθεται ότι ο κ. Παναγιώτου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Yφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Rolf Schmachtenberg, η οποία επικεντρώθηκε στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την προσέλκυση καταρτισμένων εργαζομένων από τρίτες χώρες στην αγορά εργασίας, ενώ η κ. Ευαγγέλου πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό της Σοφία Ζαχαράκη, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής προστασίας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για σημαντικά θέματα που αφορούν την εργασία, όπως η έλευση της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και η ανάγκη για ρύθμιση της ευελιξίας στα ωράρια εργασίας, ενώ συνομολογήθηκε σημαντική συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για την προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία καταδεικνύει την έμφαση που αποδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.

Είπε επίσης ότι η συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας σχετικά με καλές πρακτικές για την στοχευμένη αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες έχει μεγάλη σημασία για τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ομάδες χάκερ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ