Η πανδημία έχει επιταχύνει τις αλλαγές στη φαρμακοβιομηχανία

Η COVID-19 μάς προειδοποίησε ότι τα επείγοντα θέματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

του Δρς. Ανδρέα Πίττα *

Αναμφίβολα, η πανδημία της COVID-19 αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, με αντίκτυπο σε όλες τις δραστηριότητές μας, κοινωνικές, οικονομικές και επιχειρηματικές.

Αισθάνομαι ότι έχουμε χάσει την κοινωνική μας συνοχή και ειδικά για εμάς, ως μεσογειακός λαός που είμαστε και που έχουμε μια πιο δυνατή ανθρώπινη σύνδεση, το ψυχολογικό πλήγμα ίσως είναι μεγαλύτερο από ό,τι για άλλους λαούς.

Η πανδημία αυτή έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομία του πλανήτη.

Η παγκόσμια οικονομία εκτιμώ ότι θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει. Κατά τη γνώμη μου, μόλις αυτή η μάστιγα εγκλωβιστεί και τελειώσει, η ανάπτυξη θα εξελιχθεί σίγουρα ραγδαία.

Από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στην παγκόσμια αγορά, δεν αποτέλεσε εξαίρεση η φαρμακευτική βιομηχανία.

Ενδεικτικά της δυσάρεστης κατάστασης ήταν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού και ο πληθωρισμός.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η ταυτόχρονη αντιμετώπιση και επίλυση πολλαπλών προτεραιοτήτων, όπως η απρόσκοπτη παροχή των απαραίτητων φαρμάκων στον κόσμο. Πρωτίστως και πάνω απ’ όλα, βέβαια, θέσαμε την προστασία της υγείας των συνεργατών μας, ακολουθώντας πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Συγκεκριμένα, μέσα από τη συσπείρωση πετύχαμε να διασφαλίσουμε τη διασυνοριακή προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς και την ασφάλεια του εργατικού δυναμικού μας, και παράλληλα να διαχειριστούμε τους συνεχώς μεταβαλλόμενους κυβερνητικούς περιορισμούς.

Καθώς η πανδημία εξαπλωνόταν, η αλυσίδα εφοδιασμού είχε γίνει ακόμα πιο πολύπλοκη και ευάλωτη σε κινδύνους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένα από τα μέτρα που εφαρμόσαμε για να μετριάσουμε τον κίνδυνο διακοπής της παραγωγής ήταν η επιλογή –εκεί όπου ήταν εφικτό– διαφορετικών παραγωγικών μονάδων.

Παρόλο που οι κίνδυνοι για την εφοδιαστική αλυσίδα είναι αναπόφευκτοι σε τέτοιες περιπτώσεις, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσω της ανάλυσης του μοντέλου προσφοράς και ζήτησης, καθώς και με αυστηρότερη διαχείριση των κινδύνων. Μάλιστα, για περαιτέρω μετριασμό των κινδύνων και μεγαλύτερη ευελιξία, εξετάσαμε το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγικής μας δυνατότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά είχε αρχίσει να γιγαντώνεται ακόμη και πριν από την πανδημία. Το Brexit, η παγκόσμια γεωπολιτική, οι εμπορικές διαφορές και ειδικά οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αποτελούν τα κακά αγκάθια στην αλυσίδα εφοδιασμού, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σημαντική εξάρτηση της φαρμακοβιομηχανίας από την Κίνα και την Ινδία, όσον αφορά την παροχή πρώτων υλών, έχει ως αποτέλεσμα ο κλάδος να αντιμετωπίζει τώρα τεράστιες ελλείψεις ή και καθυστερήσεις.

Για τον λόγο αυτό, προσπαθήσαμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους κύριους προμηθευτές μας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίκτυο των προμηθευτών μας.

Η COVID-19 κατέστησε επίσης εξαιρετικά δύσκολη την εκτέλεση πολλών επαγγελματικών και ιατρικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων η διευθέτηση επισκέψεων στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και οι ιατρικές εκδηλώσεις.

 

ΤΟ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ ΜΑΣ

Έχουμε αναδιαρθρώσει το εταιρικό χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ξεπεράσαμε μια σειρά από εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων του έντονου ανταγωνισμού, των μεγάλων πιέσεων στις τιμές, των πολλαπλών προκλήσεων για την πρόσβαση στις αγορές, καθώς και των αυξανόμενων προσδοκιών από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.

Προσαρμοστήκαμε επίσης στις νέες πραγματικότητες, αφού η πανδημία ώθησε τη φαρμακευτική βιομηχανία στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι εμφανές πλέον ότι ο ψηφιακός κόσμος αποτελεί σημαντικό πυρήνα της ζωής μας, είτε ως καταναλωτές, είτε ως ασθενείς, είτε ως επαγγελματίες υγείας. Η εξέλιξη που έγινε το τελευταίο διάστημα σε αυτόν τον τομέα είναι η μεγαλύτερη από οποιαδήποτε πρόοδο σημειώθηκε τα προηγούμενα δέκα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνέπειες της πανδημίας αποτέλεσαν πρόκληση για την Ευρώπη, ώστε να επανεξετάσει την κατανομή των πόρων υγείας, τη χρηματοδότηση και τα μοντέλα υποστήριξης.

Έχουμε διαπιστώσει ότι η πρόσβαση σε θεραπείες και η ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στην ιατρική περίθαλψη έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και αυτή η αλλαγή φαίνεται πως θα είναι μόνιμη. Το πώς θα ανταποκριθεί ο φαρμακευτικός κλάδος στις προσδοκίες αυτές θα καθορίσει και τον τρόπο λειτουργίας του τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα θα προκύψουν νέες τεχνολογίες και ένα παράδειγμα αποτελεί και το mRNA.

Η πανδημία σίγουρα έχει επιταχύνει τις αλλαγές στη φαρμακοβιομηχανία – αλλαγές που όλες οι εταιρείες πρέπει τώρα να υιοθετήσουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτοί που θα καταφέρουν να τις εφαρμόσουν γρηγορότερα και ολοκληρωμένα, θα είναι αυτοί που θα «γευτούν» την επιτυχία των κόπων τους.

Θα έλεγα πως η πανδημία μάς προειδοποίησε ότι τα επείγοντα θέματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε οικονομική και κοινωνική κρίση. Στη νέα αυτή εποχή, οι βασικοί παίκτες που θα εμπλακούν στις αποφάσεις διαχείρισης κρίσεων είναι οι κυβερνώντες και οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών.

Μια σημαντική τάση που θα καθορίσει το μέλλον είναι αυτή που διαμορφώνει τη ζωή μας τα τελευταία δύο χρόνια: η υγειονομική περίθαλψη. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει επανάσταση στην υγεία… και είναι ήδη σε εξέλιξη!

 

*Ιδρυτή και Εκτελεστικού Προέδρου της Medochemie

 

-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ