Πεπεισμένοι πως θα υπάρξει τελικά μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ εμφανίζονται κορυφαίοι επιχειρηματίες, χαρακτηρίζοντας διαπραγματευτικούς ελιγμούς τα μπρος πίσω του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς.
Και αυτό γιατί θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις και στις πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και στην ροή επενδύσεων. «Ο Τραμπ θα ανακαλύψει σταδιακά πως ότι τέτοιου είδους επιθετικά μέτρα δεν είναι ενδεδειγμένα για κρατικές οντότητες», επισημαίνουν προσθέτοντας πως ήδη πήρε ένα μάθημα από το μέτωπο των ομολόγων. «Οι αγορές», όπως λένε, «θα τον επαναφέρουν στον σωστό δρόμο..».
Ενδεικτικό της διαπραγματευτικής τακτικής που χρησιμοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος για να ασκήσει πίεση ήταν και η απόφαση που έλαβε πριν από μερικές ώρες να μεταθέσει τελικά τη διορία για την επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 9 Ιουλίου μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στις αρχές Απριλίου, ο ίδιος ο Τραμπ όρισε ένα χρονικό περιθώριο 90 ημερών για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουλίου.
«Στην πρώτη χώρα που κάνουν κακό οι δασμοί είναι στις ΗΠΑ»
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική και επενδυτική σχέση και την πιο ολοκληρωμένη οικονομική σχέση στον κόσμο. Από κοινού, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών και το 43% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το 2023 το διατλαντικό εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ανήλθε σε 1,6 τρισ. ευρώ!
Αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση εμφανίζεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας πρόσφατα στα Χανιά δήλωσε πεπεισμένος ότι η παγκόσμια αναταραχή που υπάρχει με τους δασμούς του Τραμπ θα ξεπεραστεί κάποια στιγμή, «όταν γίνει αντιληπτό ότι οι δασμοί, στην πρώτη χώρα που κάνουν κακό είναι στις ΗΠΑ».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Νικόλας Μπακατσέλος, συστήνοντας υπομονή –κάτι που επισήμανε από την πρώτη στιγμή- έως ότου υπάρξει κάτι οριστικό, προκειμένου να αποτιμηθούν οι πραγματικές επιπτώσεις.
«Περιορισμένος ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία»
Όλοι πάντως συμφωνούν πως ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία θα είναι περιορισμένος σε γενικές γραμμές, ωστόσο σε κάποια προϊόντα που έχουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπως οι ελιές, το κρασί, η φέτα και το ελαιόλαδο θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο κ. Στουρνάρας λέγοντας πως δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας καθώς μετά από πολύ μεγάλες προσπάθειες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα. Βέβαια, όπως είπε τίποτα βέβαια δεν είναι τέλειο, ωστόσο είναι βέβαιο πως «πάμε καλά».
Ο Γιώργος Στάσσης για τους δασμούς
Ο Γιώργος Στάσσης, επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ μιλώντας πρόσφατα για τους δασμούς αναφέρθηκε στη διασπορά του χαρτοφυλακίου και των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία: «Δεν επηρεαζόμαστε από τους δασμούς, δεν είμαστε εκτεθειμένοι στην αγορά των ΗΠΑ», τόνισε.
Υπογράμμισε τη στρατηγική τοποθέτηση του Ομίλου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή.
«Η Ευρώπη χρειάζεται να δουλέψει»
Το μήνυμα που εκπέμπεται από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμάται πως πρέπει να ξαναδούν τα θέματα ανταγωνιστικότητας έναντι του υπόλοιπου κόσμου, και να «δουλέψει πάνω στη ανάκτηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας».
Για πολλά χρόνια λαμβάναμε λάθος αποφάσεις. Είναι ώρα αναστοχασμού και γρήγορων αποφάσεων», επισημαίνει κορυφαίος οικονομικός παράγοντας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Η ανοιχτή πληγή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Ωστόσο, και η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στην βελτίωση των δημοσιονομικών της, αλλά και στην τόνωση της ανάπτυξης. Την αισθητή βελτίωση που παρουσιάζουν βασικοί δείκτες της οικονομίας υπογραμμίζει ο Αντώνης Ζαϊρης, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ και καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν αισθητές αδυναμίες που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία διαχρονικά.
Ανάμεσα σε αυτά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως λέει ο κ. Ζαΐρης είναι από τα πλέον επίμονα και ανησυχητικά. «Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή την οποία πρέπει να κλείσουμε και να βρούμε λύσεις.
Και οι λύσεις θα έρθουν μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα δίνει έμφαση στην εγχώρια παραγωγή και στην δημιουργία προϊόντων ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο και υψηλής προστιθέμενης αξίας», επισημαίνει και τονίζει την ανάγκη πολιτικής βούλησης και διαχρονικής υποστήριξης ενός στρατηγικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο.
Είχε ισορροπήσει η κατάσταση, στοκάρουν οι εισαγωγείς στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Αλκιβιάδη Καλαμπόκη, η αύξηση των δασμών στο 50% ανεξαρτήτως χώρας εάν τελικά προχωρήσει θα δημιουργήσει προβλήματα στους Έλληνες εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στην αμερικάνικη αγορά.
«Ακόμη και με δασμούς 20% είχαμε αυξημένη ανησυχία, πόσο μάλλον εάν τελικά κλείσει στο 50%», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Οι δασμοί θα πλήξουν σημαντικά τις πωλήσεις στις ΗΠΑ αφού θα εκτοξεύσουν αναπόφευκτα την τελική τιμή του προϊόντος. Και μαζί θα υπονομεύσουν τη ζήτηση, η οποία μοιραία θα υποχωρήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ειδικά για το κρασί και την φέτα, υπάρχει έντονος προβληματισμός, τη στιγμή που είχαν αρχίσει να αναπτύσσουν ισχυρή δυναμική.
Δυναμική που δεν ανακόπηκε ούτε με τους δασμούς του 10% που ισχύουν σήμερα. Όπως λέει ο κ. Καλαμπόκης όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αυξημένη ροή παραγγελιών, με τους εισαγωγείς να προσπαθούν να στοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα. Ειδικά αυτά που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωσε ο Τραμπ: Παρατείνεται έως τις 9 Ιουλίου η αναστολή των «ανταποδοτικών» δασμών για την ΕΕ