Η Κύπρος γύρισε την πλάτη στο βιβλίο - σε κάθε του μορφή

Μόλις 2% των Κυπρίων αγόρασαν έντυπα online το 2024, έναντι 14,7% στην ΕΕ - Τα e-books και audiobooks δεν ξεπέρασαν το 2,4%

Σε μια περίοδο όπου οι αγορές μετακινούνται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο και η πρόσβαση στο βιβλίο γίνεται ευκολότερη από ποτέ – είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή – η Κύπρος παρουσιάζει μια εντυπωσιακή απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2024, η χώρα μας καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές έντυπων βιβλίων, περιοδικών ή εφημερίδων: μόλις 2% των Κυπρίων δήλωσαν ότι αγόρασαν έντυπο υλικό μέσω ίντερνετ τους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της έρευνας.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται στο 14,7%, με χώρες όπως η Ιρλανδία (28,3%), η Ολλανδία (23,5%) και το Λουξεμβούργο (22,7%) να βρίσκονται στην κορυφή των σχετικών κατατάξεων. Το έντυπο, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να έχει ισχυρή παρουσία στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων, ακόμα και στην εποχή της ψηφιακής κυριαρχίας.

Ωστόσο, η εικόνα στην Κύπρο δεν διαφοροποιείται σημαντικά ούτε στον τομέα των e-books και audiobooks. Μόλις 2,4% των Κυπρίων αγόρασαν ηλεκτρονικά ή ηχητικά βιβλία μέσω διαδικτύου – ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,8%), αν και στην προκειμένη περίπτωση υπερβαίνει ελαφρώς τις αγορές έντυπου υλικού.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι η Κύπρος είναι μία από τις μόλις τρεις χώρες της ΕΕ – μαζί με τη Δανία και τη Φινλανδία – όπου οι διαδικτυακές αγορές ψηφιακών εκδόσεων ξεπέρασαν αυτές των έντυπων. Η σύγκριση, ωστόσο, γίνεται μεταξύ δύο πολύ χαμηλών αριθμών και σε καμία περίπτωση δεν υποδεικνύει ευρεία στροφή προς το ψηφιακό διάβασμα. Αντιθέτως, η γενική εικόνα δείχνει μια χαμηλή σχέση των Κυπρίων με το βιβλίο, ανεξαρτήτως μορφής. Είτε πρόκειται για χαρτί είτε για οθόνη, η αναγνωστική δραστηριότητα μέσω αγορών παραμένει περιορισμένη.

Διαβάστε επίσης: Πάσχα… με μέτρο: Ο κόσμος ψώνισε μόνο τα αναγκαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ