Γιατί ξέσπασε σκληρή κόντρα ΕΚΤ - Κομισιόν για τα stablecoins που προωθεί ο Τραμπ

Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς που έχει προωθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες να καταστεί η Ε.Ε. στρατηγικά ανεξάρτητη

Οι γραμμές μάχης χαράσσονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το κατά πόσον οι κανόνες-ορόσημο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αντέξουν την πλήρη πολιτική ισχύ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΕΚΤ πιστεύει ότι η αφειδής υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου προς τον αμερικανικό τομέα κρυπτονομισμάτων ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει χρηματοπιστωτική «μετάδοση» που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του POLITICO. Ζητά επειγόντως την επαναδιατύπωση των νόμων που τέθηκαν πλήρως σε ισχύ μόλις πριν από τέσσερις μήνες.

Παρά ταύτα, η Επιτροπή απέρριψε την ανάλυση της Τράπεζας, σηματοδοτώντας ότι είχε παρεξηγήσει τους κανόνες της ίδιας της ΕΕ και αντιστάθηκε σε αυτό που θεώρησε ως ανεπιθύμητη παρέμβαση στην επιβολή νομοθεσίας.

Το επιχείρημα αποκαλύπτει το πόσο νευρικοί είναι γενικά οι υπεύθυνοι χάραξης χρηματοπιστωτικής πολιτικής σχετικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ να «επεκτείνει την εμβέλεια του δολαρίου» μέσω της πολύπλοκης χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις της χρηματοπιστωτικής αγοράς που έχει προωθήσει ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες να καταστεί στρατηγικά ανεξάρτητη, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αναμορφώσει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Ανησυχούν ότι θα προκαλέσουν φυγή περιουσιακών στοιχείων προς τις ΗΠΑ και θα εδραιώσουν νέους κινδύνους στο σύστημα.

Η συγκεκριμένη σύγκρουση αφορά τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (Markets in Crypto Asset Regulation – MiCA), ένα νόμο-ορόσημο που ψηφίστηκε το 2023 και προαναγγέλθηκε ως ο πρώτος κανονισμός παγκοσμίως που επιβάλλει ισχυρές εγγυήσεις και προστασία των καταναλωτών για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Τα κρυπτονομίσματα – ψηφιακά νομίσματα που μπορούν να αγοραστούν, να πωληθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διαδίκτυο – φαίνεται ότι θα λάβουν νέα ώθηση υπό τον Τραμπ, αφού ο κλάδος άντλησε δισεκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία.

Στο επίκεντρο της πρόσφατης διαφωνίας βρίσκεται η ανησυχία σχετικά με ένα δημοφιλές είδος κρυπτονομίσματος, γνωστό ως «stablecoin», το οποίο μιμείται τη σταθερότητα των μεγάλων νομισμάτων όπως τα δολάρια και τα ευρώ, σε αντίθεση με τα πιο ευμετάβλητα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin. Η πλειονότητα αυτών των stablecoins είναι εκφρασμένα σε δολάρια και σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιούνται ήδη ως μια εύκολα προσβάσιμη εναλλακτική λύση στο δολάριο, όταν τα τοπικά νομίσματα είναι αναξιόπιστα. Οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό χρήμα, υπονομεύοντας την εθνική κυριαρχία και αφήνοντας τους πολίτες ευάλωτους στις τύχες μιας επιχείρησης με έφεση στην καταστροφική κατάρρευση.

Θεωρητικά, το MiCA μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών των stablecoins που υποστηρίζονται από ξένα νομίσματα την ευρωπαϊκή οικονομία, περιορίζοντας ποιος μπορεί να τα εκδώσει και πόσα μπορούν να εκδοθούν, ενώ παράλληλα επιτρέπει στους πολίτες της ΕΕ να τα χρησιμοποιούν.

Αλλά οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας εκτελεστικής εντολής του Λευκού Οίκου και της σύνταξης δύο νόμων – που ονομάστηκαν STABLE και GENIUS – επεκτείνουν την εμβέλεια της αμερικανικής βιομηχανίας stablecoin, με μια ανάλυση της Standard and Chartered να προβλέπει ότι η προσφορά των tokens που υποστηρίζονται από δολάρια θα μπορούσε να φτάσει τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028, από 240 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. Αυτό έχει προκαλέσει πανικόβλητες προειδοποιήσεις από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον «τσάρο» των ψηφιακών πληρωμών της Πιέρο Τσιπολόνε.

Τους τελευταίους μήνες, οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι πρότειναν ότι οι κανόνες MiCA δεν είναι αρκετά ισχυροί για να αντέξουν τις επιπτώσεις μιας υπερτροφοδοτούμενης αμερικανικής βιομηχανίας stablecoin, ανησυχώντας ότι μια πλημμύρα περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια στην Ευρώπη θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις στις ΗΠΑ. Πρόσφατα, μάλιστα, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η MiCA θα πρέπει να αλλάξει και άφησε να εννοηθεί ότι η μοναδική απειλή που θέτουν τα stablecoins «κατανοήθηκε» από την Επιτροπή και άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Αλλά το ακροατήριο των λεγόμενων της Λαγκάρντ δε γνώριζε ότι τ[οι δηλώσεις της έλαβαν χώρα μετά από μια οξεία ανταλλαγή ερευνητικών εγγράφων νωρίτερα αυτό το μήνα, την οποία το POLITICO μπορεί τώρα να αποκαλύψει.

Θεμελιώδης παρερμηνεία

Το «δράμα» ξεκίνησε στις 14 Απριλίου, όταν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών των κυβερνήσεων της ΕΕ συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον αντίκτυπο των αμερικανικών κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ. Τόσο η κεντρική τράπεζα όσο και το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κυκλοφόρησαν τις δικές τους εκτιμήσεις για το θέμα, υπογραμμίζοντας το χάσμα μεταξύ των απόψεων των θεσμικών οργάνων για τους κινδύνους που προέρχονται από την Ουάσινγκτον.

Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι ο κανονισμός χρειάζεται σοβαρή επανεξέταση, προειδοποιώντας ότι είναι υπερβολικά επιεικής προς το μοντέλο «πολλαπλών εκδόσεων», στο οποίο οι εκδότες stablecoin με έδρα την Ευρώπη συγκεντρώνουν τους πόρους τους με εκδότες σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το χάσμα μεταξύ των απόψεων των θεσμικών οργάνων μετατράπηκε σε σύγκρουση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ και οι περισσότερες κυβερνήσεις αντιτάχθηκαν στην κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες και έναν αξιωματούχο της ΕΕ, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα.

«Η Επιτροπή ήταν αρκετά ξεκάθαρη ότι είχε διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό» ενώ «πολλές χώρες δεν υποστήριξαν την ιδέα ότι πρέπει τώρα να βιαστούμε και να αρχίσουμε να κάνουμε γρήγορες αλλαγές στους κανόνες», δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ υπέδειξε ότι το έγγραφο της ΕΚΤ βασίζεται σε θεμελιώδη παρερμηνεία του κανονισμού MiCA ο οποίος, όπως ανέφερε, είχε σχεδιαστεί ρητά για να επιλύσει τα ζητήματα που ανέφερε η ΕΚΤ. Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι δεν είχε «κανένα οικονομικό νόημα» για τους χρήστες των ΗΠΑ να επιβάλλουν αιτήματα εξαγοράς στους ευρωπαίους εκδότες και ότι η ιδέα ενός παραδοσιακού «run» σε ένα περιουσιακό στοιχείο που υποστηρίζεται ένα προς ένα ήταν «ανοησία».

Ο αξιωματούχος ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΕΚΤ έχει πρόσφατα διαφημίσει την απειλή των stablecoin για να ενισχύσει την πολιτική υποστήριξη για το αμφιλεγόμενο σχέδιο του ψηφιακού ευρώ, μια προσπάθεια για την οικοδόμηση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών που, όπως ισχυρίζεται, θα θωρακίσει τις χρηματοοικονομικές υποδομές της Ευρώπης από τα περιουσιακά στοιχεία crypto.

Τα stablecoins που εκφράζονται σε δολάρια, τα οποία υποστηρίζονται κυρίως από τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, αντιπροσωπεύουν το 99% της αγοράς των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη Φρανκφούρτη. Η κεντρική τράπεζα φοβάται ότι το να επιτραπεί στους εκδότες stablecoin με αντίκρισμα σε δολάρια να προσφέρουν το προϊόν τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να ευνοήσει «τους υπάρχοντες εκδότες stablecoin εκτός ΕΕ που έχουν ήδη εδραιώσει ολιγοπωλιακή θέση στην αγορά» και θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρα επενδύσεων της ΕΕ σε αμερικανικό χρέος, υπονομεύοντας τα σχέδια του μπλοκ για την ενίσχυση της δικής του χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Στο χειρότερο σενάριο, υποστήριξε η ΕΚΤ, οι εκδότες της ΕΕ θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εξαγοράσουν τα κουπόνια που κατέχουν οι ξένοι καθώς και τα ευρωπαϊκά, διακινδυνεύοντας ένα «run» στα αποθεματικά τους, εάν διαπιστωθεί ότι κάποιο από τα δύο είναι αφερέγγυο, κάτι που ενδεχομένως θα έχει αντίκτυπο στις εκτεθειμένες τράπεζες.

Στο δικό της έγγραφο, η Επιτροπή υπερασπίστηκε σθεναρά την αποτελεσματικότητα των κανόνων, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις των ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα υπερέβαλε. «Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τέτοια παγκόσμια stablecoins φαίνεται να είναι υπερβολικοί και είναι διαχειρίσιμοι βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ υποστήριξε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να κρίνει κανείς τι επιπτώσεις θα έχει η ανάκαμψη των κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ στις αγορές της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, οι κανόνες MiCA απαιτούν ήδη από τους παρόχους συναφών περιουσιακών στοιχείων να τηρούν αυστηρότερα κριτήρια για να λειτουργούν στην αγορά της ΕΕ – και έχουν ήδη αναγκάσει ορισμένους σημαντικούς παίκτες να διαγράψουν τα stablecoins τους, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Tether, από τα χρηματιστήρια. Η Επιτροπή αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι εν λόγω κανόνες απαιτούν επιβολή.

Παρ’ όλα αυτά, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σημείωσε επίσης ότι μόνο ένα μόνο παγκόσμιο stablecoin έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής βάσει των νέων κανόνων. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στην ίδια την κεντρική τράπεζα να εμποδίζει τη λειτουργία τέτοιων εκδοτών εάν «αποτελούν απειλή για την ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής ή τη νομισματική κυριαρχία», ανέφερε.

Οι κανόνες για τις τράπεζες προσφέρουν ήδη προστασία από πιθανή μετάδοση, ενώ τα δικαιώματα εξαγοράς μπορούν να περιοριστούν μόνο σε κατόχους από την ΕΕ, όπως ανέφερε.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Οι δασμοί πιθανόν να λειτουργήσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ