Το πρώτο Φόρουμ της Κυπριακής Διασποράς φέρνει πρωτοφανείς ευκαιρίες επιχειρηματικότητας και δικτύωσης

Το Cyprus Diaspora Forum, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στις 6-9 Μαρτίου 2024, έφερε σε επαφή τις κοινότητες της κυπριακής διασποράς, εξέχουσες προσωπικότητες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου

τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών με στόχο την αναγνώριση και προώθηση της σημασίας της κυπριακής διασποράς και την ταυτόχρονη ενίσχυση των σχέσεων μέσω της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της φιλανθρωπίας, της πολιτιστικής και κοινωνικής δέσμευσης.

Η τετραήμερη επιχειρηματική εκδήλωση, με ιδρυτή τον Paul Lambis, πραγματοποιήθηκε στο Parklane Resort and Spa και προσέλκυσε διακεκριμένους επαγγελματίες του επιχειρηματικού κλάδου και ταλαντούχους Κύπριους της διασποράς, συμπεριλαμβανομένων ξένων επενδυτών που ενδιαφέρονται για τους τομείς ανάπτυξης του νησιού και τις μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες του.

Το φόρουμ ξεκίνησε με ένα πρόγευμα δικτύωσης, στο οποίο συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, η Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, η Α.Ε. Julie D. Fisher, η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας, η Α.Ε. Fiona McKergow, ο πρώην Επίτροπος για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων,  Φώτης Φωτίου, Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου,  Μάριος Τσιάκκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Invest Cyprus, Μάριος Ταννούσης, Πρόεδρος της  Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δρ. Γιώργος Θεοχαρίδης, η Διευθύνων Σύμβουλος του Cyprus Seeds, Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, ο Γενικός Διευθύντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσόκκος, ο Επιχειρηματίας και φιλάνθωπος, Γιάννης Χριστοδούλου, η Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Meaningful Synergies, Branka van der Linden, και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι οργανισμοί που σκιαγραφούν τη σημασία της διασποράς της Κύπρου για τη δημιουργία δεσμών και τη συνένωση δυνάμεων για τη στήριξη των τομέων ανάπτυξης του νησιού και την περαιτέρω ενίσχυση της φήμης του ως δυναμικού επιχειρηματικού κόμβου.

Το πρόγευμα δικτύωσης συντόνισε η δημοσιογράφος της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του BBC, Emilia Papadopoulos, ενώ για την ψυχαγωγία της εκδήλωσης συμμετείχαν ο βραβευμένος Παγκύπριος Σύνδεσμος Χορωδιών, υπό τη διεύθυνση του Νικόλα Θεράποντα, και η γνωστή Κύπρια σοπράνο Μαρίζα Αναστασιάδη.

Οι επόμενες τέσσερις ημέρες του φόρουμ περιλάμβαναν συζητήσεις με εξαιρετικό συντονισμό που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς ανάπτυξης της Κύπρου, όπως φιλοξενία και τουρισμός, υγεία και ευεξία, μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολιτισμός, τέχνες, κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία, εκπαίδευση, αθλητισμός, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση, διεθνείς σχέσεις, χρηματοοικονομικά, νομοθεσία, ενέργεια, ναυτιλία, ακίνητα, επιχειρήσεις και καινοτομία. Κύπριοι της διασποράς, επιχειρηματίες, φορείς χάραξης πολιτικής, υπουργοί και υφυπουργοί, κυβερνητικοί οργανισμοί, καθώς και επιχειρηματικοί ηγέτες από την Κύπρο και από όλο τον κόσμο συναντήθηκαν για να μοιραστούν τις δικές τους απόψεις, με αποτέλεσμα ένα δυναμικό, ουσιαστικό διάλογο που προωθεί την αριστεία μέσω της ηγετικής ικανότητας.

Το Cyprus Diaspora Forum περιελάβανε επίσης κατ' ιδίαν συζητήσεις με πρωτοπόρους στον τομέα τους, όπως η πολιτιστική ακτιβίστρια, Τασούλα Χατζητοφή, η γνωστή ψυχολόγος, Δρ Linda Papadopoulos, ο επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης, Peter Abraam, ο πρόεδρος της Recording Academy/GRAMMY Awards, Panos A. Panay, ο εκτελεστικός πρόεδρος του Libra Group, George Logothetis, και ο μεγιστάνας του λιανεμπορίου και επιχειρηματίας, Theo Paphitis.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό δείπνο και μια τελετή απονομής βραβείων, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 350 άτομα, τους οποίους καλωσόρισε κατά την άφιξή τους η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, ενώ ακολούθησε ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα που αναφερόταν στις παραδόσεις της Κύπρου μέσω της μουσικής και του χορού από τον Χρήστο Σιακαλλή, καθώς και αποκλειστικές εμφανίσεις από τον Andrew Lambrou, τον περσινό εκπρόσωπο της Κύπρου στη Eurovision, τη διάσημη Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια Μαρίλια Χαραλαμπίδη, τον Κωνσταντίνο Μιχαλούδη και τη Βασιλική Χατζηαδάμου, η οποία εμφανίστηκε με τον Παύλο Μιχαηλίδη και την ορχήστρα του.  Επίσης, με μια guest εμφάνιση, η εκπρόσωπος της Κύπρου στη Eurovision 2024, Σίλια Καψή, ερμήνευσε την μπαλάντα του τραγουδιού της "Liar".

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης ήταν τα πρώτα βραβεία CYDIA, με τα οποία τιμήθηκαν Κύπριοι της διασποράς σε δεκαέξι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Επιτεύγματος Ζωής, το οποίο απονεμήθηκε στην Κύπρια "Κυνηγό Εικόνων" της διασποράς, Τασούλα Χατζητοφή, μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι προσπάθειες της Τασούλας Χατζητοφή χειροκροτήθηκαν από εκατοντάδες παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες από την Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και υπουργοί, διπλωμάτες και άλλοι. Την τελετή βράβευσης παρακολούθησαν επίσης χιλιάδες θεατές από όλο τον κόσμο μέσω ψηφιακών καναλιών.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η Τασούλα Χατζητοφή μετέφερε ισχυρά μηνύματα στο κοινό. Απευθυνόμενη στους παριστάμενους εκπροσώπους της Κυπριακής Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, ανέφερε συγκεκριμένα: "τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που θα έχει η Κύπρος όταν αγκαλιάσετε τη Διασπορά, για την Οικονομική Διπλωματία, για τη Διπλωματία Ασφάλειας, και τη στιγμή που θα αλλάξουμε το "αφήγημα" για το τι συνέβη στην Κύπρο, το αφήγημα που προωθούμε εδώ και 50 χρόνια και δεν πουλάει, τότε αυτή είναι η στιγμή που η Κύπρος θα είναι ελεύθερη".

Η παρουσίαση του έργου της Τασούλας Χατζητοφή και η ομιλία της, σκόρπισαν κύματα συγκίνησης, ενώ το κοινό σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε ασταμάτητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς, πλήθος κόσμου εξέφρασε την επιθυμία του να συμβάλει ενεργά στον αγώνα της, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων από διάφορες άλλες εθνικότητες που ζουν μόνιμα στην Κύπρο, εκφράζοντας την επιθυμία και την πρόθεσή τους να την ενισχύσουν.

Ο πλήρης κατάλογος των νικητών του CYDIA 2024:

Πολιτισμός και Τέχνες

Χριστίνα Δημιώτη, Διευθύντρια, Fashion Heritage Network Cyprus

Ηνωμένο Βασίλειο

 

Εκπαίδευση

Christina Shailas, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Gear Education

ΗΠΑ, Κύπρος

 

Κινηματογράφος, τηλεόραση, θέατρο και μουσική

Stelana Kliris, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, παραγωγός

Νότια Αφρική, Κύπρος

 

Λογοτεχνία

Helena Kidd, Συγγραφέας

Αυστραλία

 

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Emilia Papadopoulos, Δημοσιογράφος τηλεόρασης και ραδιοφώνου

Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος

 

Κίνημα για την Αλλαγή

Peter Kypri, κωμικός και δημιουργός βίντεο

Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος

 

Κοινωνική και φιλανθρωπική δράση

Catherine Constantinides, ανθρωπιστική και περιβαλλοντική ακτιβίστρια

Νότια Αφρική

 

Αθλητισμός

Βλαδίμηρος Τζιωρτζής, επαγγελματίας οδηγός αγώνων NASCAR

Κύπρος

 

Υγεία και ευεξία

Dr. Linda Papadopoulos, ψυχολόγος

Ηνωμένο Βασίλειο

 

Φιλοξενία και Τουρισμός

Miranda Tringis, Ιδρύτρια, Βοτανικό Πάρκο Cyherbia

Ολλανδία, Κύπρος

 

Ακίνητη Περιουσία

Jenny Ellinas, Ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Cypriot Realty

Νότια Αφρική, Κύπρος

 

Νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτομία

Tanya Romanyukha, Επικεφαλής Επιχειρήσεων, TechIsland

Κύπρος

 

Οικονομία και εμπόριο

George Moulos, Διευθύνων Σύμβουλος, Ecommerce Brokers

Αυστραλία, Ελλάδα, Κύπρος

 

Επιχειρηματικότητα

Peter Abraam, επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης

Αμπού Ντάμπι, Αυστραλία

 

Συμβολή στην κοινωνία

Yianis Christodoulou Foundation

Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Άλλες χώρες

 

Βραβείο Πρεσβευτή Διασποράς

Ανδρέας Δομετάκης, ράφτης και κατασκευαστής πατρόν για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο

Ηνωμένο Βασίλειο

 

Βραβείο για το επίτευγμα ζωής

Τασούλα Χατζητοφή, πολιτιστική ακτιβίστρια

Ολλανδία, Κύπρος

 

Το Cyprus Diaspora Forum 2024 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους και καλύφθηκε εκτενώς από τον τοπικό και παγκόσμιο Τύπο. Οι ιδρυτές του φόρουμ κάνουν ήδη σχέδια για τη δεύτερη χρονιά του, υποσχόμενοι μια ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση το 2025.

 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Enterprise Europe Network (EEN Cyprus), το Invest Cyprus, το Cyprus Seeds, το TechIsland, το Cyprus Business Group και διάφορους άλλους αξιόπιστους οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες ευκαιρίες συνεργασίας, στείλτε email: cyprusdiasporaforum@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ