Έρχονται σπίτια φτιαγμένα από 3D εκτυπωτές

Πώς θα σας φαινόταν αν το επόμενο σπίτι σας έβγαινε από έναν σωλήνα; 

Πριν από μια δεκαετία, η τεχνολογία 3D εκτύπωσης -η οποία δημιουργεί αντικείμενα με στρώσεις από υλικά όπως μέταλλα, γυαλί, πλαστικά και ρητίνες- θεωρήθηκε χρήσιμη κυρίως για την κατασκευή μικρών, περίπλοκων αντικειμένων και εξαρτημάτων. 

Καθώς οι εκτυπωτές γίνονται όλο και μεγαλύτεροι και πιο σύγχρονοι, οι προοπτικές που ανοίγονται είναι σαφώς περισσότερες.

Οι Financial Times αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Travis Kalanick, συνιδρυτής της Uber, ανακοίνωσε το Habitas, ένα project στο οποίο γίνεται χρήση της τεχνολογίας εκτύπωσης 3D για την κατασκευή των ξενοδοχείων. Η ανάπτυξη ελεγχόμενων από υπολογιστή «εκτυπωτών» που μπορούν να παράγουν δομές γρήγορα και φτηνά, αναμένεται να μεταμορφώσει εξολοκλήρου την βιομηχανία κατασκευών. 

Αυτή η ιστορία μπορεί να φανεί «προφητική», καθώς δεν αποκλείεται τις επόμενες δεκαετίες η ανθρωπότητα να οδηγηθεί στην «εκτύπωση» πολύ πιο κρίσιμων κατασκευών: από τα ανθρώπινα όργανα μέχρι την επεξεργασία υλικών από αστεροειδείς σε τροχιά μέσω εργοστασίων που θα τα φέρνουν στην γη. 

Ωστόσο, οι προσπάθειες για τη χρήση της τεχνολογίας για την κατασκευή σπιτιών έχουν ήδη αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια, με κτίρια ήδη κατασκευασμένα σε χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Τα ξενοδοχεία Habitas είναι μια νέα εκδοχή των κλασικών προκατασκευασμένων τεχνικών κτιρίων. Ωστόσο ένα μηχάνημα που αναπτύχθηκε από το Icon start-up των ΗΠΑ, έχει ύψος μεγαλύτερο από 3 μέτρα και ζυγίζει πάνω από 1.700 κιλά μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, καθώς η εταιρεία έχει συνεργαστεί με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να παρουσιάσει ένα 3D-τυπωμένο σπίτι ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα σπίτια των περίπου 55 έως 75 τετραγωνικών μέτρων, όπως λέει, μπορούν να «τυπωθούν» σε λιγότερο από 24 ώρες για $4.000.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες μπορεί να είναι απρόθυμες να αποσύρουν τα παραδοσιακά τους εργαλεία και να επενδύσουν σε εκτυπωτές, ωστόσο τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι ένας αρκετά ελκυστικός παράγοντας. Η ευρύτερη χρήση μιας τέτοιας τεχνολογίας ανοίγει δυνατότητες για τη μείωση του χρόνου κατασκευής, αλλά και σημαντική εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων. Για παράδειγμα, ο χρόνος κατασκευής για ένα απλό υπόστεγο κήπου, μια σέρα ή ακόμα κι ένα ολόκληρο σπίτι θα μπορούσε να μειωθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ελαχιστοποιώντας έτσι και τον κίνδυνο για εργατικά ατυχήματα. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ