Απίστευτη κεφαλαιοποίηση - Αυτή η εταιρεία αξίζει όσο... «δύο Ελλάδες»

Louis Vuitton: Ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τα 400 δισ. ευρώ - Οι επόμενες κινήσεις του Μπερνάρ Αρνό

Η ακόρεστη όρεξη των καταναλωτών για πολυτελή αγαθά εκτίναξαν τις μετοχές της LVMH σε νέο ιστορικό υψηλό την Τρίτη.

Η άνοδος αυτή είχε ως αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του ομίλου ειδών πολυτελείας να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, ενισχύοντας το προβάδισμά της ως η πολυτιμότερη εταιρεία στην Ευρώπη. Ενδεικτικά να πούμε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας έφθασε το 2021 σε 181,7 δισ. Άρα, η αξία του γαλλικού κολοσσού υπολογίζεται σε περίπου 2 φορές και… κάτι του ελληνικού ΑΕΠ.

Όπως και άλλες εταιρείες πολυτελείας που εκτίθενται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, η LVMH επωφελήθηκε φέτος από το γρήγορο άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η άνοδος αυτή ενδέχεται να αποτελεί ταβάνι για τη μετοχή, εκτιμώντας ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν περαιτέρω κέρδη στην τιμή της μετοχής.

Οι προοπτικές
«Ας υποθέσουμε ότι περιμένω 500 δισεκατομμύρια για να το σημειώσω ως ορόσημο», σχολίασε ο Angelo Meda, επικεφαλής μετοχών και διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Banor SIM στο Μιλάνο, πρόσθεσε ωστόσο ότι στο μέλλον τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα: «σκληρές συγκρίσεις, το δολάριο μειώνεται», πρόσθεσε.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο έως και 0,4% φτάνοντας τα 795,7 ευρώ, γεγονός που έδωσε στον όμιλο μια χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Refintiv.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LVMH, Bernard Arnault, προχώρησε ευρείες αλλαγές που εν πολλοίς φαίνονται να ανάγουν σε οικογενειακή υπόθεση ένα μεγάλο μέρος της διοίκησης του κολοσσού της LVMH.

Μετά την τοποθέτηση του μεγαλύτερου γιου του Αντουάν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της Christian Dior SE, της εταιρείας χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, τώρα παραδίδει στην κόρη του Ντελφίν τα σκήπτρα της διοίκησης της Dior, του δεύτερου μεγαλύτερου brand της LVMH.

Πέρυσι, μάλιστα, η LVMH ήρε το όριο ηλικίας του CEO της, δίνοντας τη δυνατότητα στον πατριάρχη της οικογένειας να παραμείνει στο τιμόνι μέχρι τα 80 του.

Τα χαρτοφυλάκια των παιδιών
Η 47χρονη Ντελφίν Αρνό, το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του Μπερνάρ, είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος της Louis Vuitton την τελευταία δεκαετία, υπεύθυνη για την επίβλεψη όλων των προϊοντικών δραστηριοτήτων του brand.

Από το νέο της πόστο της στη Dior, θα συνεργαστεί στενά με τον Σαρλ Ντελαπάλμ, ο οποίος τώρα αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος.

Οι μικρότεροι γιοι από τον δεύτερο γάμο του «λύκου» της Louis Vuitton,  συμμετέχουν επίσης στο διοικητικό σχήμα του LVMH. Ο Αλεξάντρ είναι υπεύθυνος προϊόντων και επικοινωνιών στην Tiffany εδώ και δύο χρόνια, ο Φρεντερίκ διευθύνει την ελβετική ωρολογοποιία Tag Heuer, ενώ ο Ζαν έχει την ευθύνη της ανάπτυξης των ρολογιών στη Louis Vuitton.

Συζητήσεις για διαδοχή
Ο γάλλος μεγιστάνας, που κατάφερε να «αποκαθηλώσει» τον Ίλον Μασκ από τη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, που καταρτίζει το Forbes, διευρύνει τα χαρτοφυλάκια των παιδιών του τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας συζητήσεις ότι ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ένδειξη ότι σχεδιάζει να παραδώσει τα ηνία.

Σημειώνεται ακόμη ότι στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που προωθεί στη διοίκηση του κολοσσού, ο Αρνό ανέθεσε στον διευθύνοντα σύμβουλο της Dior, Πιέτρο Μπεκάρι, τη διεύθυνση της Louis Vuitton, της ναυαρχίδας της LVMH.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατώτατος μισθός και για ποδοσφαιριστές τονίζει ο ΠΑΣΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ