Διαχρονικά προσανατολισμένο προς το μέλλον

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου (THE WUR 2022)

Tο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) είναι ένα από τα κορυφαία προσανατολισμένα στην έρευνα Πανεπιστήμια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Αφοσιωμένο στη διδασκαλία, την έρευνα και την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συμμετοχή και τη συμβολή στον πολιτισμό, στοχεύει πάντα στην αριστεία.

Το Πανεπιστήμιο προσφέρει περισσότερα από 100 συμβατικά (διά ζώσης) και εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου και διεξάγει εκτεταμένη υψηλής ποιότητας βασική, εφαρμοσμένη και διεπιστημονική έρευνα προς όφελος της κοινωνίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του διαπρέπει σε πολλούς τομείς και αναγνωρίζεται για τη συμβολή του στη δημιουργία, εξέλιξη και μετάδοση της γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναδυόμενες τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η αφοσίωση του Πανεπιστημίου στην πιστή εφαρμογή του Τετραγώνου της Γνώσης μέσω της ενεργού συνεργασίας του με ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία και την κοινωνία, διασφαλίζει την εναρμόνιση των προγραμμάτων του με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας. Παράλληλα, επιτυγχάνει την άμεση αναγνώριση των τίτλων σπουδών από τα αντίστοιχα επαγγελματικά σώματα, προετοιμάζοντας τους απόφοιτούς του για μια παγκόσμια καριέρα στο σημερινό εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Στα κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως

Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει το Πανεπιστήμιο, καθώς και ο διεθνής προσανατολισμός του, αντανακλώνται στις επιτυχίες του στις κύριες παγκόσμιες κατατάξεις Πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, τα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022 κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Αντίστοιχα, το Πανεπιστήμιο τοποθετείται ανάμεσα στα 250 καλύτερα

Πανεπιστήμια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έκτο μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη λίστα των καλύτερων Πανεπιστημίων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η εν λόγω κατάταξη είναι η μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη Πανεπιστημίων στον κόσμο, αξιολογώντας την επίδοση κάθε Πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2022 περιλαμβάνει περισσότερα από 1.600 Πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25.000 και πλέον Πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως.

Αυτή η πιο πρόσφατη διάκριση επεκτείνει τα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις παγκόσμιες κατατάξεις και το τοποθετεί ουσιαστικά ανάμεσα στο 3% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου.

1ο Πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών

Τα αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 201-250 καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα των Επιχειρήσεων και των Οικονομικών. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο στη θέση #1 σε Κύπρο και Ελλάδα και ως το #47 στην ΕΕ, σε αυτό τον τομέα.

2ο Πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα Εκπαίδευσης

Τα αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education World University Rankings by Subject 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μεταξύ των 201-250 καλύτερων Πανεπιστημίων στον κόσμο, στον τομέα της Εκπαίδευσης. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήμιο στη θέση #2 σε Κύπρο και Ελλάδα και ως το #40 Πανεπιστήμιο στην ΕΕ, σε αυτό τον τομέα.

Στα κορυφαία 180 «νέα» Πανεπιστήμια παγκοσμίως

Τα αποτελέσματα της κατάταξης Times Higher Education Young University Rankings 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση #179 στον κόσμο και μεταξύ των κορυφαίων 70 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια που έχουν 50 ή λιγότερα χρόνια λειτουργίας. Η κατάταξη THE Young χρησιμοποιεί τους ίδιους δείκτες με την κύρια κατάταξη THE World University Rankings.

Πανεπιστήμιο με Διεθνή Προσανατολισμό

 Ένας από τους βασικούς τομείς στους οποίους το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει πως συνεχίζει να υπερέχει, είναι ο τομέας της Διεθνοποίησης, όπου κατέλαβε την 47η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την κατάταξη THE World University Rankings 2022, καθώς και την 15η θέση παγκοσμίως (3η θέση στην ΕΕ) σύμφωνα με την κατάταξη THE Young University Rankings 2022.

Η άνοδος στην κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14.000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και διά ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες, γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών Πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του, κατά την τελευταία δεκαετία, προς μια αναμφισβήτητα διεθνή φοιτητική κοινότητα.

Διαχρονικά προσανατολισμένο προς το μέλλον

Η τεχνολογική πρόοδος αναμένεται ότι θα προκαλέσει ραγδαία επιταχυνόμενες κοινωνικές αλλαγές τις επόμενες δεκαετίες. Ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών —τεχνητή νοημοσύνη, βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία, ρομποτική, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα, blockchain, drones, υπολογιστική ιατρική, σύγχρονη εξερεύνηση του Διαστήματος — έχει ήδη αρχίσει να αποκτά εμπορική βιωσιμότητα.

Κάθε μία από αυτές τις τεχνολογίες θα είναι ανατρεπτική για την εξέλιξη του μέλλοντός μας. Στο σύνολό τους οι τεχνολογίες αυτές θα έχουν πολυεπίπεδη επιρροή στην οικονομία, τις κοινωνικές δομές, τα νομικά συστήματα, την κατανομή του εισοδήματος, τη διακυβέρνηση, την εκπαίδευση και την άμυνα και θα εγείρουν θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση της κοινωνίας.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση εμπλέκεται δυναμικά σε βασικούς τομείς που σχετίζονται με τους ακόλουθους πυλώνες:

• Κρυπτοστοιχεία και Blockchain

• Μηχανική Μάθηση και Μεγάλα Δεδομένα (Big Data)

• Metaverse/XR/Web 3.0

• Μοντελοποίηση και Προσομοίωση

• Βιοϊατρική/Βιοτεχνολογία

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των εξελίξεων και συμμετέχει σε έρευνα υψηλής ποιότητας, πρωτοβουλίες αιχμής, ακαδημαϊκές/επιχειρηματικές συνεργασίες και ανάπτυξη προγραμμάτων ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισης, που διερευνούν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Eπανάστασης.

Πρωτοπορία στον τομέα Κρυπτοστοιχείων και Blockchain

Με ιστορικό σχεδόν μίας δεκαετίας ως το κορυφαίο Πανεπιστήμιο στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και στις αποκεντρωμένες τεχνολογίες καθολικού (blockchain), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπήρξε το πρώτο διεθνώς που προσέφερε πρόγραμμα στα κρυπτονομίσματα, το 2014.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 100.000 φοιτητές και φοιτήτριες σε μαθήματα ακαδημαϊκής ή επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα, ενώ μέσω του Institute For the Future (IFF) φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ομάδα καθηγητών και ερευνητικού προσωπικού παγκοσμίως, που επικεντρώνεται στα κρυπτοστοιχεία και την τεχνολογία blockchain. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ηγείται ως ακαδημαϊκός επικεφαλής στο Παρατηρητήριο και Φόρουμ της ΕΕ για το Blockchain (EUBOF), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνολογίας blockchain εντός της ΕΕ.

Πρόσφατα, το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας και το Institute For the Future (IFF), του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανακοίνωσαν μια νέα πρωτοβουλία ανάπτυξης του ανοικτού metaverse (μετασύμπαντος), με την ονομασία UNIC Open Metaverse Initiative. Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, καθώς και στα ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με ανοιχτά και αποκεντρωμένα (decentralized) συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στα πρότυπα του εξωτερικού

Η σύγχρονη πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελείται από 20 νεόκτιστα ή ανακαινισμένα κτήρια ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωμης, στη Λευκωσία. 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το Πανεπιστήμιο έχει επενδύσει πάνω από €100 εκατ. σε υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης επιτρέπει τη δημιουργία εξειδικευμένων εγκαταστάσεων και σύγχρονων χώρων διδασκαλίας για την εύρυθμη λειτουργία κάθε τμήματος.

Δέσμευση του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία ενός περιβάλλοντος διδασκαλίας που να διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο την παγκόσμια φοιτητική κοινότητά του, όσο και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Οι συνεχιζόμενες επενδύσεις στη σύγχρονη πανεπιστημιούπολη και στις υποδομές εκπαίδευσης προσφέρουν ένα σύγχρονο διδακτικό περιβάλλον, που στόχο έχει να εμπνέει τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του.

Αφετηρία για Επιτυχημένη Διεθνή Σταδιοδρομία

Το Πανεπιστήμιο εργάζεται ώστε να αναπτύξει αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους εταίρους του και να δημιουργήσει διασυνδέσεις ανάμεσα σε φοιτητές, αποφοίτους, καθηγητές και τη βιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο, οι φοιτητές και οι απόφοιτοί του έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πραγματική γνώση και εμπειρία από την τριβή τους με την εργασιακή ζωή, ώστε να βοηθηθούν στη διαμόρφωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα τους προετοιμάσουν για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας μετά τις σπουδές τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 93,2% των αποφοίτων του Πανεπιστημίου εργοδοτούνται εντός 18 μηνών από την ολοκλήρωση των σπουδών τους, ενώ τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων κάθε σχολής ξεχωριστά ξεπερνούν το 90%.

Erasmus και σπουδές στο εξωτερικό 

Αδιαμφισβήτητα, η εμπειρία του εξωτερικού προσφέρει στους φοιτητές μια μοναδική ευκαιρία για διάνοιξη των οριζόντων τους σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Οι πλήρους φοίτησης φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και οι πρόσφατοι απόφοιτοι του, έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν πλήρως από το πρόγραμμα ERASMUS+, για σκοπούς φοίτησης, αλλά και για την πραγματοποίηση πρακτικής  άσκησης στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που θα τρέχει ως το 2027.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, σχεδόν 640,000 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν σπουδάσει, εκπαιδευτεί ή έχουν προσφέρει εθελοντική εργασία στο εξωτερικό μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ταξιδιού, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και φοίτησης σε χώρες εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων τους για εξεύρεση εργασίας. Τους δίνει επίσης την  ευκαιρία να ανακαλύψουν νέους  πολιτισμούς και να μάθουν μια νέα γλώσσα.

Ποσοστά εργοδότησης ανά Σχολή

Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών 91%

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων 92%

Σχολή Επιστημών Αγωγής 91%

Σχολή Επιστημών και Μηχανικής 94%

Ιατρική Σχολή 99,8%

Νομική Σχολή 93%

Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, CY-2417, T.Θ. 24005, CY-1700, Λευκωσία

Τηλ. (κεντρικό): 22841500

Τηλ. (εγγραφές): 22841528

E-mail: admissions@unic.ac.cy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ