Το πιο έξυπνο πράγμα που μπορείτε να πείτε σε συνέντευξη για δουλειά

Τι λέει ο σύμβουλος  καριέρας του LinkedIn Andrew McCaskill

Οι συνεντεύξεις για δουλειά προκαλούν στους υποψήφιους άγχος για το αν θα τα πάνε καλά, εάν θα πουν όσα χρειάζεται και με τον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να πείσουν τον πιθανό εργοδότη για την καταλληλότητά τους για τη θέση εργασίας.

Κανείς θα παρομοίαζε τις συνεντεύξεις αυτές με παιχνίδι υψηλού κινδύνου, όπου κάθε λέξη μετράει και μια λάθος απάντηση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ του να λάβει μια προσφορά ή να απορριφθεί.

Για να τα καταφέρετε σε μια συνέντευξη, πρέπει να μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, συμβουλεύει ο σύμβουλος  καριέρας του LinkedIn Andrew McCaskill. 

Προτείνει μάλιστα στους συνεντευξιαζόμενους να κάνουν πρόβα για να έχουν καλύτερη απόδοση, καθώς, όπως υποστηρίζει, όποιος έχει αναπτύξει τα σημεία της συζήτησής του με έναν μέντορα, φίλο ή παλιό συνάδελφο, θα νιώθει μεγαλύτερη άνεση και αυτοπεποίθηση να μιλήσει για τον εαυτό του.

Μπορεί όλες οι θέσεις εργασίας να απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες, αλλά υπάρχουν μερικές στρατηγικές που είναι κοινές, ανεξάρτητα από τη θέση για την οποία περνάει κανείς από συνέντευξη. 

Σημαντικός ο επίλογος

Ο McCaskill εφιστά την προσοχή στο έξυπνο «κλείσιμο της συνέντευξης»:

«Θέλω να υπογραμμίσω πόσο πολύ θέλω αυτή τη δουλειά. Πιστεύω ότι οι δεξιότητες και οι εμπειρίες μου είναι ιδανικές γι’ αυτήν και ότι θα μπορούσα να έχω ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στην ομάδα. Να γιατί…», σημειώνει. 

Μπορεί να φαίνεται υπερβολικό, αλλά ο McCaskill λέει ότι το κλείσιμο μιας συνέντευξης με αυτόν τον τρόπο ανταποκρίνεται σε δύο σημαντικές ιδιότητες που αναζητούν οι διευθυντές προσλήψεων, στον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση.

Αν δείχνετε ουδέτερος ή απαθής για μια θέση εργασίας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα κάνετε μόνιμη εντύπωση στον υπεύθυνο πρόσληψης. Για να τους δείξετε ότι είστε ο καταλληλότερος για τον ρόλο, πρέπει να εκφράσετε εκ των προτέρων ότι είστε ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία. 

Θέλετε επίσης να εκφράσετε με σαφήνεια τα δυνατά σας σημεία και την αξία που θα προσφέρετε στην ομάδα, με μια σύντομη επεξήγηση και επικεντρώνοντας σε δύο ή τρεις δεξιότητες που αναφέρονται στην περιγραφή της θέσης εργασίας, τις οποίες διαθέτετε και θα χρησιμοποιήσετε για να προωθήσετε ή να υποστηρίξετε τους στόχους του οργανισμού.

«Σκεφτείτε το σαν την τελική σας ομιλία», λέει ο McCaskill. «Δεν θέλετε να αφήσετε τον υπεύθυνο της συνέντευξης να μαντέψει σχετικά με το ενδιαφέρον σας για τον ρόλο ή αν έχετε αυτό που χρειάζεται για να πετύχετε εκεί», τονίζει χαρακτηριστικά.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Διαβάστε επίσης:  Δεν είναι μόνο ο Φειδίας: Νέοι και influencers χτυπούν την πόρτα της Ευρωβουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ