«Ναυτιλιακή Κύπρος»: Προκλήσεις και απανθρακοποίηση πλοίων - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσα συζητήθηκαν τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που διεξάγεται στη Λεμεσό

Στο μέλλον της ναυτιλίας και στις προκλήσεις για την Πράσινη Μετάβαση και την απανθρακοποίηση των πλοίων επικεντρώθηκε η χθεσινή, δεύτερη μέρα, του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023», που ξεκίνησε πριν από δύο μέρες στη Λεμεσό.

Tην πρώτη θεματική, με τίτλο «Πρόκληση αποδεκτή: Ενεργειακή μετάβαση - που βρισκόμαστε;» , συντόνισε η προϊστάμενη του Τμήματος «Βιωσιμότητα και Τεχνική Βοήθεια» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη θάλασσα (EMSA) , Manuela Tomassini.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η  κ. Tomassini ανέφερε πως  «η ενεργειακή απόδοση είναι προτεραιότητα, όπως και τα εναλλακτικά καύσιμα», προσθέτοντας ότι «το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να καλύψουμε τα κενά γνώσης και να επικεντρωθούμε στην υποστήριξη των επενδύσεων στον κλάδο, ώστε να μας οδηγήσουν  προς τους στόχους μας για την ενεργειακή μετάβαση».

«Η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η πλήρης εκμετάλλευση των ευκαιριών, η θετικότητα, η συνεργασία και η συνέργεια θα είναι όλα κρίσιμα για την επιτυχία», συμπλήρωσε.

Στο πάνελ συμμετείχε ο επικεφαλής του τμήματος  «κλιματικής δράσης και καθαρού αέρα»,  Roel Hoenders του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο οποίος ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διαθεσιμότητα και την τιμολόγηση των καυσίμων, καθώς και στο σημαντικό στοιχείο της δημιουργίας ευκαιριών ενεργειακής μετάβασης σε όλη τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Αναγνώρισε επίσης, πώς πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω η έννοια του στόχου Net Zero (μηδενικών εκπομπών άνθρακα), σημειώνοντας ότι υπάρχουν αρκετές προτάσεις για χρήση πράσινων καυσίμων που πρέπει να εξεταστούν.

Ο κ. Hoenders πρόσθεσε ότι τα χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση της επόμενης δέσμης μέτρων είναι «πραγματικά πιεστικά και φιλόδοξα» και υπέδειξε πως μόλις δυο χρόνια μας χωρίζουν από την υποχρέωση θέσπισης αυτών των μέτρων, στο πλαίσιο της υιοθέτησης της στρατηγικής για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τις θαλάσσιες μεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεωρημένη Στρατηγική 2023, που υιοθέτησε ο ΔΝΟ, προβλέπει μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2050 και με σταδιακούς στόχους, τουλάχιστον 20% το 2030 (με επιθυμητό το 30%) και τουλάχιστον 70% το 2040 (με επιθυμητό το 80%).

«Είναι μια σοβαρή δέσμευση και ήδη έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε σε μια ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων, για τους στόλους και ίσως και για τα ίδια τα κράτη. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά να το κάνουμε και με τον ορθό τρόπο», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Στο πάνελ συμμετείχαν η Διευθύνων Σύμβουλος της Diana Shipping Inc Semiramis Paliou, ο Πρόεδρος της Cargill Ocean Transportation Jan Dieleman και ο Επικεφαλής της πλατφόρμας φορτίων της εταιρείας Louis Dreyfus .

Ακολούθησε ομιλία της Anne Katrine Bjerregaard,  επικεφαλής στρατηγικής, βιωσιμότητας και ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση) του Κέντρου για μηδενικές ναυτιλιακές εκπομπές άνθρακα της Mærsk Mckinney Møller.

Με θέμα «Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε – ριζικά μεταμορφώνουμε μια βιομηχανία μέχρι το 2050», η κ. Bjerregaard περιέγραψε την ανησυχητική εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής και πως, εδώ και λίγο καιρό, ζούμε έξω από τα «εννέα πλανητικά όρια» (ασφαλή όρια βιωσιμότητας των πόρων του περιβάλλοντος).

Ωστόσο, υπέδειξε ότι οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (MEPC 80) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, «δείχνουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Καθώς προχωρούμε στο μέλλον, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την υιοθέτηση του μέγιστου αριθμού τεχνολογιών ενεργειακής απόδυσης, σε όλο τον παγκόσμιο στόλο, αν θέλουμε να πετύχουμε τους ελάχιστους κλιματικούς στόχους», είπε και πρόσθεσε πως αυτό απαιτεί, επίσης,  την εγκατάσταση συστημάτων δέσμευσης άνθρακα σε τουλάχιστον 30% των πλοίων.

Το δεύτερο πάνελ των σημερινών εργασιών του συνεδρίου, επικεντρώθηκε στο ρόλο της ναυπηγικής σε μια εξελισσόμενη ναυτιλιακή βιομηχανία και στο οποίο συμμετείχαν στελέχη εμπλεκόμενων εταιρειών και ομίλων.

Το συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2023» ολοκληρώνεται αύριο με θεματικές που αφορούν την εξερεύνηση των μελλοντικών τάσεων και των αναδυόμενων αγορών, την χρηματοδότηση πλοίων, την ναυτιλιακή τεχνολογία και ασφάλεια και τη βιομηχανία της κρουαζιέρας.  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν «εκτοξεύτηκαν» οι τιμές του πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ