Η εκκρεμότητα ψήφισης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομοσχεδίου που αφορά νέες πρόνοιες για την έκπτωση για πρώτη εργοδότηση που επηρεάζει το φορολογικό έτος 2022, δεν έχει επιτρέψει την ανάρτηση στο Σύστημα Taxisnet της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2022, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόταση για επέκταση της περιόδου υποβολής της Δήλωσης μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 2023.
Ταυτόχρονα, ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι μέχρι σήμερα εκκαθαρίστηκαν περίπου 1,9 εκατομμύρια φορολογίες Φόρου Εισοδήματος, Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα και Έκτακτης Εισφοράς Υπαλλήλων που φθάνουν μέχρι και το φορολογικό έτος 2018.
Πιο αναλυτικά σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι «όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης του υπό αναφορά νομοσχεδίου ώστε να έχουμε το τελικό κείμενο, θα προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση των προνοιών της νομοθεσίας στη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου 2022 και την ανάρτησή της στο σύστημα TAXISnet».
Ανέφερε ότι η καθυστέρηση που προκαλείται μικραίνει την περίοδο που έχουν οι φορολογούμενοι για να υποβάλουν τη δήλωση τους μέχρι την καθορισμένη καταληκτική ημερομηνία που είναι σήμερα η 31η Ιουλίου 2023.
«Οι αδυναμίες και οι καθυστερήσεις της πολιτείας δεν είναι ορθό να επιβαρύνουν τους φορολογουμένους/πολίτες για αυτό υπάρχει πρόταση για επέκταση της καταληκτικής ημερομηνίας από τις 31 Ιουλίου 2023 στις 2 Οκτωβρίου 2023», υπογράμμισε.
Έργο Εκκαθάρισης Καθυστερημένης Εργασίας
Εξάλλου, ο Έφορος Φορολογίας αναφέρθηκε σε προηγούμενες του δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες στο Τμήμα Φορολογίας βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο εκκαθάρισης των φορολογικών Δηλώσεων Εισοδήματος Ατόμων και Εταιρειών και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί σε μεγάλο ποσοστό η εκκαθάριση Δηλώσεων Εισοδήματος Ατόμων μέχρι και το φορολογικό έτος 2018, και η εκκαθάριση Δηλώσεων Εισοδήματος Εταιρειών μέχρι και το φορολογικό έτος 2020.
Ανέφερε ότι «τους επόμενους μήνες αναμένεται να εκκαθαριστούν οι Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου για τα φορολογικά έτη 2019-2021».
«Μέχρι σήμερα εκκαθαρίστηκαν περίπου 1,9 εκ. φορολογίες Φόρου Εισοδήματος, Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα και Έκτακτης Εισφοράς Υπαλλήλων, όπως προκύπτουν από τις Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμων και Εταιρειών», ανέφερε και πρόσθεσε πως «επιστράφηκε ποσό φόρου περίπου €90 εκ. και οι φόροι που εισπράχθηκαν ή που αναμένεται να εισπραχθούν είναι πέραν των €300 εκ.».
Σημείωσε ότι το 2019 ήταν η πρώτη χρονιά που εισάχθηκαν οι εισφορές ΓεΣΥ πράγμα που κάνει την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων πιο περίπλοκη και χρονοβόρα και ταυτόχρονα με την έκδοση φορολογιών εισοδήματος, θα εκδίδονται και φορολογίες εισφορών ΓεΣΥ καθώς και η Έκτακτη Εισφορά για την Άμυνα σε περίπτωση εισοδημάτων από πηγές που φορολογούνται ΕΕΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, το έργο της εκκαθάρισης επιτυγχάνεται με αυτόματους διασταυρωμένους ελέγχους ηλεκτρονικά και με υπερωριακή απασχόληση των Λειτουργών του Τμήματος κατά τις απογευματινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα.
«Ποσοστό των Δηλώσεων επιλέγονται βάσει δειγματοληψίας στη βάση ανάλυσης κινδύνων για περισσότερους ελέγχους και για αυτό μένουν κάποιες φορολογίες σε εκκρεμότητα μέχρι την εξέτασή τους», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν τα πωλητήρια έγγραφα και μειώθηκαν οι υποθήκες
ΚΥΠΕ