Νέοι προορισμοί με απευθείας πτήσεις για τους Κύπριους ταξιδιώτες

Ενισχύεται με νέες χώρες η απευθείας συνδεσιμότητα της Κύπρου.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Με νέους προορισμούς ή με ήδη υπάρχοντες που είχαν “παγώσει” ελέω κορωνοϊού αναμένεται να συνδεθεί απευθείας το αεροδρόμιο Λάρνακας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης της συνδεσιμότητας που επιχειρείται.

Μερικές από τις εν λόγω χώρες με τις οποίες χτίζονται “αερογέφυρες” είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Τσεχία, η Δανία και η Φινλανδία, όπου είτε δεν υπήρχε καθόλου συνδεσιμότητα, είτε αυτή δεν ήταν επαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες της αεροπορικής μετακίνησης. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι η Wizz Air έχει προσθέσει και τρίτο αεροπλάνο στα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας, το οποίο θα συνδράμει στο νέο, ενισχυμένο πτητικό της πρόγραμμα. 

“Οφείλουμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να προσελκύσουμε αεροπορικές εταιρίες οι οποίες με την σειρά τους να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο ή να προγραμματίσουν πτήσεις από χώρες και αεροδρόμια με τα οποία δεν είχαμε επαρκή ή και καθόλου συντομότατα μέχρι σήμερα”, τόνισε ο Υπουργός. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη των πτήσεων είναι να υπάρχει ένας υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρίες, λόγω της εισόδου νέων εταιριών ή τον επαναπρογραμματισμό πτήσεων από όσες δραστηριοποιούνταν στην Κύπρο ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

“Γι’ αυτό δίνουμε μια σειρά από κίνητρα, όπως το προσωρινό σχέδιο για επιδότηση αεροπορικών εταιρών με συνολικό ποσό 6,3 εκ. ευρώ ώστε να συνδεθούν με την Κύπρο, τηρουμένων κάποιων κριτηρίων, τα κίνητρα του Υφυπουργείου Τουρισμού και τα κίνητρα της διαχειρίστριας εταιρίας των αεροδρομίων Hermes”, είπε. 

Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο χθες έλαβε το “πράσινο φως” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως “αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους”, η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Το επίπεδο επιδότησης εξαρτάται από τον συντελεστή φόρτωσης του αεροσκάφους (δηλαδή, τον αριθμό επιβατών επί του σκάφους διαιρούμενο με τη χωρητικότητα του αεροσκάφους σε αριθμούς επιβατών), ξεκινώντας από συντελεστή φόρτωσης 41% και έως 70%, και καταβάλλεται ανά κάθε μεταφερόμενο επιβάτη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ