Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο «Αστροτουρισμός στην Κύπρο»

Ο αστροτουρισμός είναι στην πραγματικότητα μια είσοδος στον μαγικό κόσμο του έναστρου ουρανού και της αστροπαρατήρησης

Ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο το ερευνητικό πρόγραμμα «Αστροτουρισμός στην Κύπρο» διάρκειας τριών χρόνων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με τέσσερις πιλοτικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Αστεροσχολείο Λευκωσίας «αναγνωρίζοντας το ανεκμετάλλευτο δυναμικό της Κύπρου ως ιδανικού μέρους για αστρονομικές παρατηρήσεις, συστάθηκε μια έμπειρη ομάδα από τον τομέα της εκπαίδευσης, έρευνας, τεχνολογίας, αστρονομίας, περιβάλλοντος και τουρισμού, αρχίζοντας έτσι τη δημιουργία προϊόντων αστροτουρισμού».

Όπως εξηγείται ο αστροτουρισμός είναι στην πραγματικότητα μια είσοδος στον μαγικό κόσμο του έναστρου ουρανού και της αστροπαρατήρησης.

Προστίθεται ότι οι δραστηριότητες, βασισμένες στη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της αστροφυσικής, ενώ η μεθοδολογία περιλάμβανε τη μελέτη διεθνών βέλτιστων πρακτικών, τη διεξαγωγή πιλοτικών μελετών, και τη διασφάλιση βαθύτερης εκτίμησης για το περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι εξετάστηκαν 12 τοποθεσίες σε διάρκεια 18 μηνών και επιλέγηκαν τέσσερις, με μία να βρίσκεται στη διαδικασία να πιστοποιηθεί ως σημείο Σκοτεινού Ουρανού από τον διεθνή οργανισμό Dark Sky.

Ως διεθνές πιστοποιημένο μέρος με σκοτεινό ουρανό,  συνεχίζει το δελτίο Τύπου, η ομάδα αστροτουρισμού θα μπορεί να προωθεί υπεύθυνες πολιτικές για τη διατήρηση του νυκτερινού ουρανού, δίνοντας προτεραιότητα στη δημόσια εκπαίδευση σχετικά με τις απειλές της φωτορύπανσης και την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και της ανθρώπινης υγείας.

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα αστροτουρισμού περιλαμβάνουν Αστροπάρκα (για οικογένειες και ενήλικες) και Αστροκάμπινγκ (για παιδιά), τα οποία διαθέτουν αντίσκηνα και τον απαιτούμενο εξοπλισμό δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό τουριστικό καταυλισμό για όσους επιλέγουν να απολαμβάνουν βραδιές κάτω από τα άστρα  μαθαίνοντας για τον άπειρο και πανέμορφο ουρανό. Περιλαμβάνει επίσης αστροχωριά για αυτούς που επιλέγουν μια διαμονή σε τουριστικά καταλύματα έχοντας την ευκαιρία να απολαύσουν μαγευτικές ξεναγήσεις του ουρανού.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ετοιμάστηκε υλικό για την ξενάγηση στον ουρανό, συγκεκριμένες ουρανογραφίες, εκπαιδευτικό υλικό για τους ξεναγούς του ουρανού και οδηγίες για αστροφωτογραφία, ενώ σχεδιάστηκαν και δραστηριότητες STEAM ενσωματώνοντας την  αστρονομία και ψηφιακές δεξιότητες, δίνοντας προτεραιότητα στη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, αναπτύχθηκε μια αποστολή εικονικής πραγματικότητας για τον Άρη, και μια περιοδεία στο ηλιακό σύστημα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, όπου οι χρήστες περπατούν σε πραγματικό μονοπάτι φύσης για να βιώσουν την κλίμακα των αποστάσεων μεταξύ των πλανητών.

Προστίθεται ότι οι τέσσερις πιλοτικές δράσεις διοργανώθηκαν σε διαφορετικά μέρη και εποχές, όπου δοκιμάστηκαν αυτά τα προϊόντα και διαδικασίες, με συμμετοχή περίπου 700 επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Αναφέρεται ακόμη ότι το έργο ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και η στόχευση τώρα είναι η εμπορικοποίηση αυτών των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία για την έρευνα και ανάπτυξη του έργου αποτελείται από το Top Kinisis Travel Public, το Κέντρο Αριστείας CYENS, το AKTI Project and Research Centre, το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας (συμπ. τον Κυπριακό Οργανισμό Αστρονομίας), το Adelve Research-Innovation-Consulting & Trade και το 1010 Cosmos.

Τέλος, αναφέρεται ότι το έργο Αστροτουρισμός (Integrated/0918/0038) συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γενικός Ελεγκτής: Επιβεβαιώνεται η σύγκρουση συμφέροντος για τον Αγγελίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ