ACTA: Επιβεβλημένη η επανεκκίνηση του τουρισμού

Επιβεβλημένη χαρακτηρίζουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τόσο για λόγους σταδιακής επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, όσο και για ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), αναφέρει ότι είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας τόσο για λόγους σταδιακής επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, όσο και για ενίσχυση της πληγείσας οικονομίας μας και εισηγείται σειρά προτάσεων για μια καλύτερη τουριστική χρονιά.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ACTA Βασίλης Σταματάρης είπε πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτιστα η συνολική - και όχι μόνο αυτών όσων ασχολούνται άμεσα με το αντικείμενο - προσέγγιση για τον τουρισμό να διευκολύνει τις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών και να περιορίζει το επιπρόσθετο κόστος.
 
Κατά τη γνώμη μας, σημείωσε, ο τουρισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός για την κυπριακή οικονομία και δεν πρέπει να θυματοποιείται, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
 
Ο κ. Σταματάρης ανέφερε ότι οι τουρίστες έχουν ελάχιστες μέχρι και μηδενικές «στενές επαφές» με την κοινότητα, δηλαδή με τους κατοίκους της Κύπρου και κατά κανόνα, ακολουθούν πολύ πιο πιστά τους κανόνες συμμόρφωσης και τα ιατρικά πρωτόκολλα από οποιονδήποτε άλλο π.χ. χρήση μάσκας, αποστάσεις, κλπ.

Ο τουριστικός τομέας της Κύπρου, συνέχισε, δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στους εμβολιασμούς καθώς δυνητικά μπορεί μόνο από αυτό να μην δημιουργείται η απαιτούμενη «κρίσιμη μάζα» που θα επιτρέψει στους μηχανισμούς της βιομηχανίας να δραστηριοποιηθούν ορθολογιστικά π.χ. ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις.

«Η ανταγωνιστικότητα του Κυπριακού τουρισμού υποφέρει εδώ και χρόνια, λόγω υψηλού λειτουργικού κόστους. Στην κρίσιμη αυτή φάση θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιβάλλεται να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω τα έξοδα αυτά, με αποφάσεις που δυστυχώς υπό το πρίσμα μιας σφαιρικής ανάλυσης σε κάποιες περιπτώσεις επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος παρά όφελος», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταματάρης είπε ότι μέσα από πολλαπλές διαβουλεύσεις, με ντόπιους, αλλά και ξένους οργανισμούς του κλάδου, έχουμε καταλήξει σε σειρά μέτρων, τα οποία θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να υποβοηθήσουν σημαντικά στην καλύτερη δυνατή διαχείριση της κρίσης, σε σχέση με μια επιτυχημένη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας και τη βιωσιμότητα των μελών μας και του κλάδου ευρύτερα.

Προτάσεις ACTA για μια καλύτερη τουριστική χρονιά

Προτείνουμε, ανέφερε ο κ. Σταματάρης, τον γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου ανά επαρχία σε σχέση με την κατανομή και ταξινόμηση των επιδημιολογικών δεδομένων, ούτως ώστε να μην επιβαρύνονται άδικα τουριστικές περιοχές.
 
«Η πληθυσμιακή συγκέντρωση σε δύο κυρίως μεγάλες πόλεις αποτελεί κίνδυνο για τις κατ’ εξοχήν παραλιακές μας τουριστικές περιοχές και θα πρέπει να κάνουμε ότι χρειάζεται, ούτως ώστε να προστατεύσουμε τα θέρετρα αυτά από πιθανή κακή επιδημιολογική εικόνα άλλων περιοχών. Οι οικονομικές επιπτώσεις σε τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφικές, ενώ ξεκάθαρα μπορούν να αποφευχθούν», πρόσθεσε.
 
Προτείνουμε, συνέχισε, να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τουριστικής μας βιομηχανίας, αφού βεβαίως ολοκληρωθούν και καλυφθούν οι ευάλωτες ομάδες. Αρκετές ανταγωνιστικές (τουριστικά) χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει το μέτρο αυτό.

 «Στην περίπτωση άφιξης τουρίστα από χώρα της «κόκκινης» κατηγορίας, θεωρούμε ότι το δεύτερο τεστ (που απαιτείται να γίνεται με την άφιξη), θα πρέπει να αντικατασταθεί με τεστ αντιγόνου ( rapid test- υπάρχουν πλέον αρκετά εγκεκριμένα τεστ αντιγόνου με πολύ καλά αποτελέσματα) και το κόστος να καλύπτεται από το κράτος καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλος αριθμός τουριστών για ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό θετικών ατόμων που μπορεί να μας «ξεφύγουν»», επεσήμανε.
 
Τα άτομα αυτά, σημείωσε, καταφθάνουν έχοντας ήδη στο χέρι αρνητικό PCR (72 ωρών). Επίσης, η τρίωρη (στην καλύτερη περίπτωση) καθυστέρηση που θα προκύπτει μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος εξυπακούει ότι τα συγκεκριμένα άτομα θα έχουν ήδη καταλήξει στα ξενοδοχεία τους, τις πλείστες περιπτώσεις με λεωφορείο. Ένα πιθανό θετικό κρούσμα θα περιπλέξει τα πράγματα και για άλλους ταξιδιώτες που ενδεχομένως να  χάσουν τις διακοπές τους λόγω της «επαφής».
 
Ανέφερε επίσης ότι ο περιορισμός ατόμων σε μέσα μεταφοράς (ταξί, λεωφορεία) δεν πρέπει να είναι απόλυτος. Αφ’ ης στιγμής ο ταξιδιώτης έχει περάσει με επιτυχία τα κριτήρια άφιξης δηλαδή, όπως είπε,  είτε προέρχεται από χώρα «πράσινης» κατηγορίας, είτε έχει τουλάχιστον ένα αρνητικό(ά) PCR εντός 72 ωρών Δεν θα πρέπει να υπάρχουν περαιτέρω περιορισμοί.
 
«Ο καθορισμός συγκεκριμένης τιμής για τις μεταφορές από/προς τα αεροδρόμια δεν προάγει την ελεύθερη αγορά. Η συγκεκριμένη απόφαση προτείνουμε όπως στην χειρότερη περίπτωση διαφοροποιηθεί και ισχύσει ως πλαφόν, αντί καθορισμένης τιμής και να αφορά αποκλειστικά και μόνο μεμονωμένες μεταφορές που δεν έχουν προγραμματισθεί εκ των προτέρων», σημείωσε.
 
Η έλλειψη πρωτοκόλλου διαχείρισης εμβολιασμένων ατόμων μετά την άφιξή τους, είπε, παραμένει ένα σημαντικό κενό, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα - δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αφού αφενός ενδέχεται να καθυστερήσει και αφετέρου μπορεί οι όροι που θα το διέπουν να μην είναι ικανοποιητικοί. Αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, συνέχισε, προχωρούν με τα δικά τους μέτρα και αντίστοιχες εφαρμογές και το ίδιο πρέπει να κάνει και η Κύπρος.
 
Ο κ. Σταματάρης πρότεινε την επέκταση του περί της Λήψης Έκτακτων Μέτρων στον Τομέα του Τουρισμού νόμου του 2020. Όπως εξήγησε ο νόμος αυτός ήταν μια ανάσα για τους Κύπριους Διοργανωτές Ταξιδιών καθώς τους έδωσε το δικαίωμα να προσφέρουν στους καταναλωτές «πιστωτική σημείωση», αντί για επιστροφή χρημάτων.
 
Σημείωσε ότι η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων θα προστατέψει περαιτέρω και τους καταναλωτές που πιθανόν να μην έχουν την ευχέρεια να ταξιδέψουν σύντομα.
 
Ένα σημαντικό μέτρο που θα υποβοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, ανέφερε, είναι η μείωση του ΦΠΑ στο οποίο υπόκεινται οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες. «Προτείνουμε τη μείωση από 19% σε 9% μέχρι και το τέλος το 2022. Παράλληλα, προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ και στους συναφείς κλάδους, δηλ. στα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, την εστίαση και τις μεταφορές», σημείωσε.
 
Προτείνουμε, συνέχισε, την επανεξέταση της δυνατότητας παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων ως εξασφάλιση για χαμηλότοκα δάνεια προς τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά Γραφεία (Τ.Τ.Γ) - πολλά Τ.Τ.Γ όντας μικρομεσαίες εταιρείες σε ένα ευάλωτο τομέα καταστούν οποιαδήποτε νέα χρηματοδότηση  εξαιρετικά δύσκολη έως και αδύνατη. 
 
«Ο τουρισμός μας, εδώ και χρόνια μειονεκτεί σε ανταγωνιστικότητα, λόγω ψηλότερων κόστων, έναντι των πλείστων και σίγουρα έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστικών μας προορισμών. Δυστυχώς, μερίδα των αποφάσεων που παίρνονται τους τελευταίους δώδεκα μήνες και αφορούν μέτρα σχετικά με την πανδημία, επιφέρουν  επιπρόσθετα βάρη στο κόστος ταξιδιού,  καθιστώντας την Κύπρο σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο», σημείωσε.
 
Ο κ. Σταματάρης είπε ότι η τουριστική χρονιά άρχισε και όλες οι χώρες προετοιμάζονται πυρετωδώς λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα κατά της πανδημίας και τηρώντας τους βασικούς υγειονομικούς κανόνες, ψάχνοντας λύσεις, προωθώντας επινοητικές ρυθμίσεις, αναλαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες.
 
«Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και εμείς υπό το πρίσμα μιας θετικής πλέον προσέγγισης προς τον τουρισμό και με απώτερο στόχο να διασφαλίσουμε ότι θα εξαντλήσουμε όλες τις προοπτικές της φετινής χρονιάς όποιες και αν αυτές είναι. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στους εμβολιασμούς και μόνο», συμπλήρωσε.
 
Ο ACTA, κατέληξε, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά από όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων - χρειάζεται συγκεκριμένη στρατηγική, με προγραμματισμό και σημασία στη λεπτομέρεια για να περάσουμε με επιτυχία από τις φετινές προκλήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ