«Σταθερή ροή» κρατήσεων προς Κύπρο αναμένουν οι Βρετανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες

Βέβαιοι δηλώνουν ταξιδιωτικοί πράκτορες του Λονδίνου ότι το ενδιαφέρον των Βρετανών για διακοπές στην Κύπρο και γενικότερα στη Μεσόγειο θα συνεχίσει να εντείνεται όπως έχει γίνει από τη Δευτέρα, μετά από την παρουσίαση του οδικού χάρτη εξόδου από το lockdown που παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ανακοινώσεις από μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, όπως την Jet2 και την Thomas Cook, έχουν συμπεριλάβει την Κύπρο μεταξύ των προορισμών με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή την εβδομάδα.

Ο πολύπειρος διευθυντής του γνωστού ταξιδιωτικού γραφείου Sunvil και επί σειρά ετών πρόεδρος των Βρετανών ταξιδιωτικών πρακτόρων Νόελ Ιωσηφίδης επιβεβαίωσε μιλώντας στο ΚΥΠΕ το αυξημένο ενδιαφέρον για την Κύπρο.

Όπως είπε, τα ποσοστά αύξησης των κρατήσεων για την Κύπρο και στο δικό του γραφείο και σε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και οργανισμούς είναι πράγματι της τάξης του 300% ή και του 1000% και πάνω σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αλλά σημείωσε ότι τα ποσοστά αύξησης είναι μεγάλα διότι μέχρι τώρα οι κρατήσεις ήταν ελάχιστες.

«Υπήρξε εβδομάδα που είχαμε μόλις δύο άτομα να κάνουν κράτηση», εξήγησε ο κ. Ιωσηφίδης. 

Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι «όσο περνούν οι μέρες η εμπιστοσύνη των Βρετανών στην προοπτική διακοπών θα ενισχύεται» και ως εκ τούτου περιμένει πλέον «σταθερή ροή» κρατήσεων για το καλοκαίρι. 

Σημείωσε επίσης ότι το 80% των κρατήσεων για την Κύπρο έχει γίνει από πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η πρόσθετη εμπιστοσύνη που δημιουργεί η πρόοδος του εμβολιαστικού προγράμματος στη Βρετανία, που έχει ήδη καλύψει τους άνω των 65.

Οι περισσότερες από τις κρατήσεις του τελευταίου τριημέρου προς Κύπρο αφορούν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, ακολουθεί ο Ιούλιος και έπειτα ο Οκτώβριος. Σημειώνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον όρισε ως πρώτη πιθανή ημερομηνία για την επανέναρξη των ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό τη 17η Μαΐου. 

Οι κρατήσεις για τον Ιούνιο, αντίθετα, είναι σχεδόν μηδαμινές, καθώς οι Βρετανοί θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο σίγουροι ότι δε θα δουν τα σχέδιά τους να ανατρέπονται ξανά.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της βρετανικής τουριστικής βιομηχανίας, παράλληλα με τις νέες κρατήσεις υπάρχουν και ακυρώσεις κρατήσεων που είχαν αναβληθεί από πέρυσι για το φετινό Απρίλιο και Μάιο και αυτό πλήττει και την Κύπρο.

Το θετικό για την Κύπρο, ωστόσο, είναι ότι έχει σταθερούς θαυμαστές και επισκέπτες. Τα μέχρι τώρα στοιχεία από μικρότερα ταξιδιωτικά γραφεία δείχνουν ότι το 70% των νέων κρατήσεων είναι από τακτικούς πελάτες.

Σε αυτό, όπως σχολιάζει ο κ. Ιωσηφίδης, η Κύπρος είναι τυχερή, διότι κατά την άποψή του η προσέλκυση νέων επισκεπτών από τη βρετανική αγορά καθίσταται πιο δύσκολη λόγω της ελλιπούς προβολής της χώρας αυτή την περίοδο.

«Αν δείτε ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και κυρίως η Ελλάδα, έχουν δηλώσει ήδη ότι θα είναι έτοιμες το Μάιο. Η Ελλάδα θεωρείται αυτή τη στιγμή ηγέτιδα στην αγορά με τις πρωτοβουλίες της. Έχουμε ήδη δει προβολή αυτών των χωρών στη Βρετανία, κάτι που δεν έχει γίνει στον ίδιο βαθμό για την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Ιωσηφίδης.

Παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της Βρετανίας καλούν την κυβέρνηση να επισπεύσει αν γίνεται το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση δηλώνουν ενθαρρυμένοι από το γεγονός ότι υπάρχει πλέον ένας οδικός χάρτης και βάσιμες ελπίδες ότι τα χρονοδιαγράμματα αυτή τη φορά θα τηρηθούν.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Χίθροου Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι οι Βρετανοί «μπορούν να αρχίσουν με βεβαιότητα να οργανώνουν τις διακοπές τους για το καλοκαίρι».

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι σαφώς πιο συγκρατημένη. Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ είπε το απόγευμα της Τετάρτης ότι «είναι νωρίς, πολύ νωρίς ακόμα» για να αρχίσουν οι Βρετανοί να κάνουν κρατήσεις. Τόνισε ότι η υλοποίηση κάθε σταδίου άρσης των περιορισμών θα κρίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ