Φουλάρουν μηχανές για σχεδιασμό τουριστικής σεζόν

Το εμβόλιο στην εξίσωση για τον σχεδιασμό της τουριστικής σεζόν - Κατάργηση της κατηγορίας «Γ» προτείνουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες

του Χρίστου Πέτρου 

Φουλάρουν μηχανές για τον σχεδιασμό της επικείμενης τουριστικής σεζόν στο Υφυπουργείο Τουρισμού. Πληροφορίες του Economy Today αναφέρουν ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού ξεκινά δεκαήμερο τηλεσυναντήσεων και συζητήσεων με ταξιδιωτικούς πράκτορες του εξωτερικού και επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι συζητήσεις και οι συνομιλίες γίνονται προκειμένου να βολιδοσκοπήσει το Υφυπουργείο, τα πλάνα των ταξιδιωτικών πρακτόρων, συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα που προκύπτουν αναφορικά με την πανδημία. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι να συνδιαμορφωθεί ο σχεδιασμός για τη νέα τουριστική σεζόν με τρόπο τέτοιο που αφενός να είναι όσο πιο αποδοτική γίνεται η χρονιά και αφετέρου να μην διακινδυνεύσει η δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην εξίσωση για τον σχεδιασμό της νέας τουριστικής σεζόν, μπαίνει για τα καλά πλέον και το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά την Βρετανική αγορά, οι δηλώσεις από στελέχη της Βρετανικής Κυβέρνησης για πιθανό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι το τέλος της Άνοιξης, φαίνεται διαφοροποιεί προς το καλύτερο τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς των Κύπριων επιχειρηματιών αλλά και του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Κατάργηση της κατηγορίας «Γ», λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.

Από τη μεριά τους, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θεωρούν ότι χρειάζεται αλλαγή στον τρόπο κατηγοριοποίησης των χωρών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Economy Today o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, Βασίλης Σταματάρης ανέφερε πώς η ύπαρξη της κατηγορίας Γ, «εμποδίζει τα μέγιστα τις προοπτικές και τον σχεδιασμό του τουρισμού». Ο κ. Σταματάρης σημείωσε ότι ως σύνδεσμος έχουν ήδη προτείνει την κατάργηση της κατηγορίας Γ, αφού όπως είπε «η εμπειρία και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος για εξάπλωση του κορωνοϊού, δεν αφορά τους τουρίστες που φτάνουν στην Κύπρο έχοντας κάνει τεστ, αλλά από Κύπριους που επιστρέφουν και προτιμούν να ελέγχονται με την άφιξή τους στη Δημοκρατία».

Με το flight-pass να είναι σε ισχύ και τα τεστ να προηγούνται των πτήσεων, όπως συμβαίνει με τις χώρες της κατηγορίας Β, ο αποκλεισμός τουριστών από συγκεκριμένες χώρες που υπάγονται στην κατηγορία «Γ», είναι και αχρείαστος και ζημιογόνος για τον τουρισμό σύμφωνα με τον κ. Σταματάρη.

Πρόταση για Rapid test στους επιβάτες που φτάνουν Κύπρο

Επιπλέον, και για την περαιτέρω διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο κ. Σταματάρης επικαλέστικε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα πριν οι επιβάτες επιβιβαστούν στο αεροπλάνο, υποβάλλονται σε rapit test, ανεξαρτήτως αν έχουν ήδη πιστοποίηση από μοριακό τεστ PCR. «Πρόκειται για τεστ χαμηλού κόστους τα οποία κάποιες αεροπορικές εταιρίες στο εξωτερικό, ήδη έχουν συμπεριλάβει ως μέτρο ασφαλείας των ταξιδιωτών τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταματάρης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ