Πενταπλασιάζονται τα τεστ για τους τουρίστες

Χωρίς επιπλέον κόστος για το κράτος.

Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Πενταπλασιάζονται τα τεστ στα αεροδρόμια για τους τουρίστες, σε μια προσπάθεια για αποτροπή τυχόν νέου κύματος πανδημίας από εισαγόμενα κρούσματα, καθώς ο κίνδυνος να αυξάνεται, όσο αυξάνονται οι επανασυνδέσεις με άλλες χώρες.

Με βάση εισήγηση του καθηγητή Λεόντιου Κωστρίκη, ο πενταπλασιασμός του τυχαίου δειγματοληπτικού ελέγχου, θα επιτευχθεί, χωρίς επιπλέον κόστος για το κράτος, μέσω της μεθόδου της ομαδοποίησης.

Για παράδειγμα, θα βγαίνει ένα ενιαίο αποτέλεσμα για μια πενταμελή οικογένεια και μόνο αν είναι θετικό το δείγμα στον ιό, θα γίνονται ατομικές αναλύσεις.

Εφόσον, εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, θα μπορούν να γίνονται περί τα 1.500 τεστ ημερησίως στα αεροδρόμια.

Όσον αφορά στις διαφοροποιήσεις στον έλεγχο που διενεργείται σε τουρίστες που προέρχονται από τη δεύτερη κατηγορία χωρών, από την 1η Αυγούστου η Κύπρος δεν θα παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας τεστ κατά την άφιξή τους.  

 Αυτή η δυνατότητα θα παρέχεται μόνο σε πολίτες της Δημοκρατίας, ενώ οι τουρίστες θα πρέπει, υποχρεωτικά, να κάνουν τα τεστ στις χώρες τους, πριν την αναχώρηση. 

Το τεστ κάθε επιβάτη θα επισυνάπτεται στην κάρτα επιβίβασης, στο γνωστό ως flight pass, και θα ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, πριν την επιβίβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ