Για σοβαρές ελλείψεις στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια προειδοποιούν οι αναλυτές

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας και των συνταξιοδοτήσεων, όπως και η μείωση των μεταναστευτικών ροών θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στις εταιρείες, σύμφωνα με νέα έρευνα των Glassdoor και Indeed

Αυξημένη φαίνεται πως είναι η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων στην αγορά εργασίας λόγω της αλλαγής των δημογραφικών δεδομένων, σύμφωνα με νέα έρευνα των αναλυτών της Glassdoor Inc και Indeed Inc.

Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας και η μείωση των μεταναστευτικών ροών έχουν οδηγήσει σε παράλληλη μείωση των εργαζομένων σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η οποία ανέλυσε τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Ως αποτέλεσμα της μειωμένης αυτής εισροής εργατικών χεριών, οι εταιρείες θα συνεχίσουν να έχουν ελλείψεις προσωπικού για αρκετά χρόνια ακόμα.

Οι φόβοι δημιουργίας ύφεσης το 2023 ενδέχεται, μεν, να περιορίσουν τις προσλήψεις των εταιρειών τη στιγμή που οι Big Tech όπως Meta και Amazon προχωρούν σε απολύσεις χιλιάδων ατόμων, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αναμένεται να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.

«Μπορεί να φαίνεται περίεργο πως μιλάμε για μακροπρόθεσμα προβλήματα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις τη στιγμή που πολλές εταιρείες προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις. Παρ’ όλα αυτά, τα δεδομένα μας υποδεικνύουν πως η παρούσα κατάσταση δε θα διαρκέσει για πολύ και οι ισορροπίες θα αλλάξουν στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο αναλυτής της Glassdoor Άαρον Τεράζας.

Οι επιπτώσεις της αύξησης του μέσου όρου ηλικίας των εργαζομένων, φαινόμενο το οποίο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζουν να προκαλούν πρόβλημα στην ευρύτερη αγορά εργασίας, εάν κανείς αναλογιστεί πως ο μέσος όρος ηλικίας των «baby boomers» αγγίζει αισίως τα 65 έτη φέτος. «Η συνταξιοδότηση των baby boomers αποτελεί πρόβλημα εδώ και 20 χρόνια. Η κρίση αυτή ήρθε και πάλι στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας», τόνισε ο Τεράζας.

Επιπροσθέτως, το εργατικό δυναμικό αναμένεται να περιοριστεί δραματικά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Γαλλία και η Κίνα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, τη στιγμή που τα ευρήματα της ανάλυσης τονίζουν πως «τα πάντα υποδεικνύουν δημιουργία προβλημάτων στην αγορά απασχόλησης στο μέλλον».

Παρά τις πρόσφατες εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών πως η αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγούσε σε μαζική επιστροφή των baby boomers στην αγορά εργασίας, ο Τεράζας τόνισε πως το αφήγημα αυτό έχει πια αλλάξει. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Indeed, το ποσοστό των συνταξιοδοτημένων οι οποίοι επιστρέφουν στην αγορά εργασίας έχει επιβραδυνθεί, ενώ παράλληλα ο αριθμός των συνταξιοδοτούμενων αυξάνεται συνεχώς.

Επιπροσθέτως, η αλλαγή αυτή των δημογραφικών στοιχείων έχει επιδεινωθεί λόγω της μείωσης των μεταναστευτικών ροών. Οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμα 1,4 εκατομμυρίων εργαζομένων μεταναστών σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, κάτι το οποίο σηματοδοτεί μελλοντικές δυσκολίες στην εύρεση εργατικού δυναμικού για τους τομείς της υγείας, των τροφίμων και του τουρισμού, μεταξύ άλλων, οι οποίες ιστορικά βασίζονται στους μετανάστες.

Ως αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών, οι αναλυτές τονίζουν πως οι εργοδότες θα πρέπει να παραμείνουν ελαστικοί όσον αφορά την τηλεργασία και τη νέα εργασιακή πραγματικότητα, ενώ θα πρέπει να προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς και να δημιουργήσουν μία υγιή εταιρική κουλτούρα.

«Πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι εταιρείες, όμως, οι οποίες θα βγουν κερδισμένες θα είναι αυτές που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην αντιμετώπιση των μελλοντικών τους προβλημάτων. Όταν οι εργοδότες συνθέτουν πλάνο για το μέλλον των εταιρειών τους θα πρέπει να σκέφτονται σε βάθος 10ετίας και όχι λίγων ετών. Οι κρίσεις αυτές αποτελούν την ιδανική στιγμή για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές τέτοιου είδους», τόνισε ο Τεράζας.

ΠΗΓΗ: newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αποφάσεις του Έλον Μασκ "φουσκώνουν" τα ακίνητα στο Δουβλίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ