ΗΠΑ: Κατηγορούν τη Ρωσία ότι εκτόξευσε διαστημικό οπλικό σύστημα εξουδετέρωσης δορυφόρων

Σε πλήρη εξέλιξη ο διαστημικός Ψυχρός Πόλεμος

Η Ρωσία εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα έναν δορυφόρο που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ένα διαστημικό οπλικό σύστημα ικανό να επιθεωρεί άλλους δορυφόρους και να τους εξουδετερώνει σε περίπτωση που κριθεί ότι αποτελούν απειλή για την Ρωσία.

Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ (USSPACECOM) υποστηρίζει ότι ο ρωσικός δορυφόρος παρακολουθεί έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο των ΗΠΑ. Ο ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύτηκε από την τοποθεσία εκτόξευσης του Plesetsk περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) βόρεια της Μόσχας στις 16 Μαΐου, αναπτύσσοντας σε χαμηλή τροχιά στη Γη τουλάχιστον εννέα δορυφόρους συμπεριλαμβανομένου του COSMOS 2576 που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αποτελεί διαστημικό οπλικό σύστημα και δηλώνουν ότι πρόκειται για μια «απερίσκεπτη διαστημική ενέργεια».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν για την επικείμενη εκτόξευση του COSMOS 2576 και είχαν ενημερώσει τους συμμάχους τους αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters. Αυτό που δεν ανέμεναν οι ΗΠΑ ήταν ότι ο δορυφόρος αυτός θα εκτοξευόταν μαζί με άλλους εμπορικούς δορυφόρους κίνηση που έγινε προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού σε μια προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία του.

Η τροχιά

Ο COSMOS 2576 δεν έχει πλησιάσει ακόμη δορυφόρο των ΗΠΑ αλλά διαστημικοί αναλυτές παρατήρησαν ότι βρίσκεται στον ίδιο τροχιακό δακτύλιο με τον USA 314, έναν δορυφόρο της NRO, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών που ασχολείται με την παρακολούθηση κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Ο ρωσικός δορυφόρος φαίνεται να ακολουθεί την τροχιακή διαδρομή του USA 314 με μεγαλύτερη ταχύτητα κάτι που σύμφωνα με την USSPACECOM ότι οι δύο θα έρθουν τελικά σε κοντινή απόσταση. Η εκτόξευση του COSMOS 2576  έρχεται μετά την εκτόξευση ενός ακόμη δορυφόρου από την Ρωσία , του COSMOS 2553 για τον οποίο οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι αποτελεί ένα διαστημικό πυρηνικό όπλο ικανό να καταστρέψει ολόκληρα σμήνη δορυφόρων.

Από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία εκτελεί με μυστικότητα πολλές από τις διαστημικές δραστηριότητές της και μάλιστα απείλησε να επιτεθεί σε αμερικανικούς δορυφόρους που βοηθούν την άμυνα του ουκρανικού στρατού, όπως το Starlink της SpaceX του Ελον Μασκ, ένα τεράστιο δίκτυο χιλιάδων τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν διαφωνήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα δορυφορικά οπλικά συστήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να απενεργοποιούμε το κινητό μας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ