Χτυπούν το Facebook λόγω ρητορικής μίσους - Μεγάλο πλήγμα στα έσοδα

Το κίνημα Stop Hate For Profit κατάφερε μεγάλες εταιρίες να αποσύρουν διαφημίσεις εκατομμυρίων.

Μεγάλη προσπάθεια θα χρειαστεί να καταβάλει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Facebook προκειμένου να ανακτήσει την ήδη πληγείσα εμπιστοσύνη των χρηστών του διαδικτύου, αλλά και των διαφημιστών οι οποίοι αποτελούν τον κύριο αιμοδότη χρηματοδότησής του, μετά τις διαστάσεις που έχουν λάβει τα παράπονα για την διαχείριση της ρητορικής μίσους. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας rappler.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Μαρκ Ζούγκεμπεργκ έχει γίνει ήδη δέκτης αυστηρής κριτικής σχετικά με το πώς το Facebook  χειρίστηκε τις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε σχέση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρήθηκε ότι προωθούσαν την χρήση αστυνομικής βίας κατά των διαδηλωτών. 

Ο Ζούκεμπεργκ υπερασπίστηκε αρχικά την αδράνεια του στην αμφιλεγόμενη δήλωση του Προέδρου, σύμφωνα με την οποία , “όταν ξεκινά η λεηλασία, αρχίζουν οι πυροβολισμοί”. 

Στην συνέχεια ωστόσο ανακοίνωσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η ηγεσία της εταιρίας προτίθενται να επανεξετάσουν τις πολιτικές περιεχομένου. 

Η πλατφόρμα έχει από καιρό επικριθεί από τους χρήστες του διαδικτύου για τους χαλαρούς κανόνες και την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιεύεται από τους χρήστες της. Ωστόσο, η απάντηση του Facebook δεν ήταν αρκετή για διάφορες ομάδες οι οποίες ανέλαβαν άμεση δράση και χτύπησαν το Facebook εκεί που πονάει: στα έσοδα.

Στις 17 Ιουνίου, μια σειρά από οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, άρχισαν να συνεργάζονται ζητώντας από τις επιχειρήσεις να σταματήσουν τις διαφημιστικές τους δαπάνες στο Facebook και το Instagram προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την πολιτική περιεχομένου. 

Μια εβδομάδα αργότερα, το κίνημα ανέπτυξε ισχυρή δυναμική, με πολλές μεγάλες εταιρείες όπως η Unilever και η Hershey να ασπάζονται το αίτημα και να συμμετέχουν στο μποϊκοτάζ. Από την άλλη, πολλές  εταιρείες δεν συμμετέχουν ευθέως στο κίνημα, αλλά αναστέλλουν τις διαφημίσεις τους, πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και αποσύροντας τις καμπάνιες κι από άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επί της ουσίας, το κίνημα Stop Hate For Profit καταδικάζει τον τρόπο με τον οποίο το Facebook διαχειρίστηκε τις αναρτήσεις λευκών εθνικιστών που υποκινούν την βία ενάντια σε διαδηλωτές που αγωνίζονται για φυλετική δικαιοσύνη, ονομάζοντας κάποιες από τις δημοσιεύσεις ως “αξιόπιστες πηγές ειδήσεων”.

Η επίσημη δήλωση “μανιφέστο” του κινήματος έχει ως εξής:

“Ξέρουμε τι έκανε το Facebook. Επέτρεψε την υποκίνηση σε βία εναντίον διαδηλωτών που αγωνίζονται για φυλετική δικαιοσύνη στην Αμερική μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ, την Μπρένα Τέιλορ, τον Τόνι Μακ Ντάιντ, τον Αχμούντ Άρμπερι, τον Ρέισαρντ Μπρουκς και πολλούς άλλους. Βάφτισαν το Breitbart News ως «αξιόπιστη πηγή ειδήσεων» και έκαναν το The Daily Caller «ελεγκτή γεγονότων», παρόλο που και οι δύο δημοσιεύσεις είχαν φανερά σημάδια συνεργασίας με γνωστούς λευκούς εθνικιστές κι έστρεψαν τα μάτια του κόσμου στην κατάφωρη καταστολή των ψηφοφόρων. Θα μπορούσαν να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τους μαύρους χρήστες; Θα μπορούσαν να αποκαλέσουν την άρνηση του Ολοκαυτώματος ως ρητορική μίσους; Ασφαλώς και θα μπορούσαν, αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Το 99% των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως κέρδη του Facebook προκύπτει μέσω διαφημίσεων. Ποιον θα υπερασπιστούν οι διαφημιζόμενοι; Ας στείλουμε στο Facebook ένα ισχυρό μήνυμα: Τα κέρδη σας δεν θα αξίζουν ποτέ την προώθηση μίσους, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, αντισημιτισμού και βίας. Παρακαλώ ελάτε μαζί μας”.

Στην ιστοσελίδα της καμπάνιας αναφέρεται ρητώς ότι εκείνο που ζητούν οι συμμετέχοντες από όλες τις επιχειρήσεις είναι να σταθούν αλληλέγγυες προς τις βαθιά αμερικανικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης και να μην διαφημίζονται στο Facebook κατά την διάρκεια του Ιουλίου. 

Το Stop Hate For Profit υποστηρίζεται από τους ΜΚΟ Color Of Change, τον Εθνικό Σύνδεσμο για την Προώθηση των Έγχρωμων Ανθρώπων (NAACP), το Anti-Defamation League (ADL), τους ακτιβιστές των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης Sleeping Giants, την ομάδα υποστήριξης της μεταρρύθμισης των μέσων Ελεύθερος Τύπος και Common Sense Media. 

Η έκκληση στο μποϊκοτάζ φαίνεται ότι έχει ηχηρή απήχηση σε πολλές εταιρείες και διαφημιζόμενους, με τη λίστα αυτών που αποσύρουν τις διαφημίσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σκοπούς διαφήμισης να αυξάνονται. Ενδεικτικά, μεγάλες μάρκες όπως η Coca-Cola, η Unilever, η Starbucks, η εταιρεία Hershey και η Ford, έχουν συστρατευθεί με το κίνημα μειώνοντας περίπου κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια την αγοραία αξία του Facebook.

Το μόνο μέτρο που έχει λάβει στο μεταξύ το δημοφιλέστερο από τα κοινωνικά δίκτυα είναι η ανακοίνωση ότι απαγορεύεται μια "ευρύτερη κατηγορία περιεχομένου μίσους" σε διαφημίσεις, και η προσθήκη ειδικών προειδοποιητικών ετικετών σε αναρτήσεις οι οποίες παραβιάζουν τους κανόνες. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν φαίνεται να πείθει τους κινηματίες, με το ενδεχόμενο το μποϊκοτάζ να λάβει παγκόσμιες διαστάσεις να γίνεται όλο και πιο πιθανό. 

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το επόμενο βήμα του κινήματος είναι να καλέσει εταιρείες από την Ευρώπη να συμμετάσχουν στο μποϊκοτάζ, σε μια προσπάθεια να πιέσει τους ρυθμιστικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τοποθετηθούν επί του προκειμένου. 

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε νέες κατευθυντήριες γραμμές τον Ιούνιο ζητώντας από τους χρήστες του Facebook, του Google και του Twitter να υποβάλλουν μηνιαίες αναφορές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται παραπληροφόρηση αναφορικά με την πανδημία.

Παράλληλα, το κίνημα έχει ήδη ζητήσει από εταιρείες όπως η Unilever και η Honda να αποσύρουν τις διαφημίσεις τους στο Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί δεν βλέπουν ιδιαίτερη απειλή για τα κέρδη της πλατφόρμας. Όπως αναφέρουν, παρά το μποϊκοτάζ, θεωρούν ότι το πλήγμα θα είναι μικρό, αλλά τελικά θα υπάρξει ανάκαμψη, με περίπου 7 εκ. διαφημιζόμενους (μεταξύ αυτών οι περισσότερες να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις) σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται ακόμα ενεργοί. 

Όσον αφορά στους καταναλωτές, το κίνημα ζητά από τους χρήστες να υπογράψουν συγκεκριμένη αναφορά που απαιτεί από το Facebook να υιοθετήσει τις προτάσεις του ώστε για να μπει ένα τέλος στο μίσος και τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο, αλλά και λογοδοσία, αξιοπρέπεια και περισσότερη υποστήριξη για χρήστες που έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους παρενόχληση. 

Δεδομένου ότι το Facebook, όπως και όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είναι εξαρτημένο σε απόλυτο βαθμό από τους χρήστες του, με σχεδόν όλες τις δυνατότητες να είναι προσαρμοσμένες στις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, το πρόβλημα δεν αποκλείεται να γιγαντωθεί, αναλόγως της τροπής που θα πάρουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ