Φοβούνται για νέα φούσκα στην παγκόσμια αγορά ακινήτων

Από τη Νέα Ζηλανδία έως και τον Καναδά, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών υπολογίζεται σε περίπου 7, 3% για το έτος που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στη «σκιά» της μεγαλύτερης οικονομικής ύφεσης, οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν διεθνώς.

Από τη Νέα Ζηλανδία έως και τον Καναδά, η μέση ετήσια αύξηση των τιμών υπολογίζεται σε περίπου 7, 3% για το έτος που έληξε τον περασμένο Μάρτιο.

Αυτός είναι ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το τέταρτο τρίμηνο του 2006, σύμφωνα με το δείκτη Global House Price Index της Knight Frank.

Στην πρώτη θέση των χωρών που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, κατατάσσεται η Τουρκία σημειώνοντας αύξηση 32%.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με ποσοστό 22,1%.

H πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με τις ΗΠΑ και με αύξηση που αγγίζει το 13,2%, η μεγαλύτερη αύξηση στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2005.

Η τεράστια χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων και της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τις περισσότερες κυβερνήσεις παγκοσμίως, προκάλεσε έκρηξη στη ζήτηση ακινήτων αλλά και συνακόλουθη αύξηση στις τιμές.

Όλα αυτά, ωστόσο, αυξάνουν τους φόβους για μια νέα φούσκα.

Για τον λόγο αυτό, αρκετές χώρες έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο της υπέρμετρης διόγκωσης των τιμών στη συγκεκριμένη αγορά.

Η Νέα Ζηλανδία για παράδειγμα, προχώρησε σε άρση των φορολογικών κινήτρων για όσους επενδύουν σε ακίνητα με την κυβέρνηση της χώρας να αναμένει ότι ο πληθωρισμός στις τιμές κατοικιών θα επιβραδυνθεί στο 0,9% μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ανάλογες κινήσεις πραγματοποιεί και η Κίνα.

«Με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα και να εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης – όλα αυτά βέβαια προς το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να σταματήσουν – το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι πιθανό να εξασθενήσει», αναφέρει η Knight Frank στην έκθεσή της.

Μάλιστα, προσθέτει πως «οι αυξημένες ανησυχίες και οι φόβοι για νέες πιθανές μεταλλάξεις του κορωνοϊού σε συνδυασμό όμως και με την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων θα μπορούσαν δυνητικά να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στην αύξηση των τιμών».

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδο με 6,1%, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα με αύξηση της τάξεως του 5,8% και την Ιαπωνία με 5,7% αντίστοιχα.

Το Χονγκ Κονγκ, η πιο ακριβή αγορά ακινήτων στον κόσμο, σημείωσε αύξηση 2,1%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης συγκρίνει τις μέσες τιμές σε 56 χώρες και περιοχές.

Πηγή: Bloomberg, newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ