Η χθεσινή συνάντηση Χριστοδουλίδη - Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται να ξεκαθάρισε σε σημαντικό βαθμό το τοπίο γύρω από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν να αναμένεται πως θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αρχίσει σήμερα το πρωί, η συνεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία αναμένεται να αναθεωρήσει σημεία της προηγούμενης απόφασης της σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, της Κύπρου με την Κρήτη, Great Sea Interconnector (GSI).
Το μεγαλύτερο, ίσως, ανοιχτό "μέτωπο" μεταξύ των δύο πλευρών αφορά τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, με τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να επιβεβαιώνει χθες την πολιτική δέσμευση της Κύπρου να συμμετέχει ως μέτοχος στον Great Sea Interconnector, το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού (special-purpose vehicle – SPV), "για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη". Όπως πληροφορούμαστε θα προηγηθεί due diligence (μελέτη της δέουσας επιμέλειας) προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται σήμερα και στον ελλαδικό Τύπου, η αισιοδοξία είναι πλέον διάχυτη για το ότι έργο θα ξεμπλοκάρει οριστικά.
Σε παρέμβασή του το πρωί στο Πρωτοσέλιδο του Σίγμα, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε πως με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, επιτεύχθηκε η συναντίληψη για τον οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί και τις διευκρινήσεις που θα πρέπει το επόμενο διάστημα να δοθούν ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ότι αυτό το έργο θα είναι προς όφελος του Κύπριου καταναλωτή.
Χθες συζητήθηκαν,όπως είπε, μια σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν μπει σε μια σειρά και είναι σχετικές με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. «Χθες συζητήθηκε η πολιτική πτυχή και το σημαντικό ορόσημο που είναι η συμμετοχή της Κ.Δ στο μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό που αναμένεται η μελέτη δέουσας επιμέλειας και η εταιρεία ειδικού οχήματος που θα αναλάβει αυτό έργο. Παράλληλα υπάρχουν και μέλη που έχουν δείξει ενδιαφέρον συμμετοχής όπως είναι η εθνική εταιρεία ενέργειας του Άμπου Ντάμπι», επεσήμανε.
«Η χθεσινή συνάντηση ήταν σε πολύ θετικό κλίμα . Εκτιμούμε και αυτό φαίνεται από τις δηλώσεις και την πρόοδο που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα πως η συμφωνία πρέπει να ικανοποιεί όλα τα μέρη. Όλα τα μέρη αντιλαμβάνονται πως υπάρχουν συγκεκριμένα όρια για τον κάθε συμμετέχοντα. Όρια όχι υπό την έννοια των δογματικών εμμονών αλλά δυνατοτήτων που έχει κάθε οικονομία και οι καταναλωτές. Εμείς δεν μπορούμε πριν ολοκληρωθεί το έργο να δούμε περαιτέρω αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος του καταναλωτή».
O κ. Λετυμπιώτης έκανε λόγο για οδικό χάρτη που θα ακολουθηθεί βήμα βήμα.
Σήμερα η απόφαση της ΡΑΕΚ
Σήμερα αναμένεται να ληφθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ για τις βασικές αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ειδικότερα, η ΡΑΕΚ αναμένεται πως κατά τη σημερινή της συνεδρία θα ενσωματώσει στο ρυθμιστικό πλαίσιο την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης για τη χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector με 25 εκατ. ευρώ ανά έτος (125 εκατ. ευρώ την πενταετία 2025-2029) για την κάλυψη δαπανών κατά το στάδιο της κατασκευής του καλωδίου. Εντούτοις, προκειμένου να επισημοποιηθεί, θα πρέπει ενδεχομένως να περάσει πρώτα από τη Βουλή για έγκριση.
Επίσης, η ΡΑΕΚ θα επικυρώσει αυξημένο ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) 8,3% για ισχύ 17 ετών (και όχι για 12 χρόνια, όπως προβλέπει η ισχύουσα απόφαση) ώστε να καλύψει και την 5ετή κατασκευαστική περίοδο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Πάει μάλλον για μετά το γεωπολιτικό ρίσκο
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του γεωπολιτικού ρίσκου, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η τροποποίηση του πλαισίου, θα γίνει κατά τη σημερινή συνεδρία της ΡΑΕΚ ή σε μεταγενέστερο στάδιο. Το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν ένα από τα πλέον "επίμαχα" μεταξύ των δύο πλευρών. Ελλάδα και Κύπρος τελικά συμφώνησαν να "μοιράσουν" τον κίνδυνο ισότιμα. Συνεπώς, ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου συμφωνήθηκε στο 50%-50% (από 63% για τους Κύπριους και 37% για τους Ελλαδίτες καταναλωτές) σε περίπτωση εμπλοκής του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης από εξωτερικούς κινδύνους, οι οποίοι ενδέχεται να αποτρέψουν την αποπεράτωση της διασύνδεσης ή τη λειτουργία της χωρίς ευθύνη του φορέα υλοποίησης.
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ σε Μητσοτάκη: Πολιτική δέσμευση ΚΔ για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο GSI