«Πιθανόν και εκτός σύμβασης» η λύση για το τερματικό Βασιλικού

«Όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι», λέει ο Υπουργός Ενέργειας

Υπάρχει μια θέληση των δύο συμβαλλόμενων μερών, ΕΤΥΦΑ και κινέζικης εταιρείας CPP Metron, να καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό που θα αφορά ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αεριοποίησης του LNG, στο Βασιλικό «πιθανόν και εκτός της σύμβασης», ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, η οποία εξέτασε το θέμα.

«Όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι» και είναι σε συζήτηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, υπογράμμισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «από τη μια υπάρχει μια σύμβαση για την οποία επιμένουμε ότι θα πρέπει να τηρηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη και από την άλλη υπάρχει μια θέληση των δύο μερών να καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό αλλά αυτό θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από τα δύο μέρη».

«Το διαφορετικό είναι να υπάρξει ένας ορίζοντας ολοκλήρωσης του τερματικού, όχι κατ΄ ανάγκη στην σχέση την συγκεκριμένη η οποία προέρχεται από τη σύμβαση, πιθανόν να είναι και εκτός της σύμβασης», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την πλωτή μονάδα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτή «είναι συμπληρωμένη» και «είμαστε σε διαβούλευση με τον εργολάβο και με τον νηογνώμονα που θα δώσει την συγκεκριμένη πιστοποίηση και μπορεί το πλοίο να πλεύσει από την Κίνα προς το Βασιλικό, νοουμένου ότι υπάρχουν όλα τα έγγραφα και γίνουν όλες οι διευθετήσεις για τον απόπλου του πλοίου προς το Βασιλικό».

Ανέφερε ότι οι πιστοποιήσεις θα δοθούν στο Βασιλικό και αφορούν τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και την αεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου και πρόσθεσε πως η πρώτη μπορεί να δοθεί είτε στην Σανγκάη είτε στο Βασιλικό, αλλά για να δοθεί η δεύτερη πιστοποίηση «θα πρέπει να συνδεθεί το πλοίο με τερματικό για να δοκιμαστεί κάτω από συνθήκες τερματικού, δηλαδή να αεροποιήσει».

Συνέχεια την ερχόμενη εβδομάδα

Παρά το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής ήταν η συζήτηση για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αεροποίησης του στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, συζητήθηκε, λόγω χρόνου, μόνο το τερματικό και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση και για τα δύο έργα στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, την Τρίτη, 18 Ιουνίου.

Ειδικότερα, για το τερματικό, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι μια διαδικασία που ακολουθείται μεταξύ των συμβαλλομένων μερών σαν μέρος της σύμβασης, η οποία «βρίσκεται μπροστά μας», για κατασκευή και λειτουργία του τερματικού φυσικού αερίου στο Βασιλικό και τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΕΤΥΦΑ και η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η κινέζικη εταιρεία CPP Metron.

«Υπάρχουν αυτή την στιγμή διαβουλεύσεις και ελπίζουμε ότι εντός των ημερών θα μπορούμε να έχουμε μια τοποθέτηση η οποία θα δίνει τον ορίζοντα για το τι μέλλει γενέσθαι για το τερματικό», υπογράμμισε.

Ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πόσο θα διαρκέσουν αυτές οι διαβουλεύσεις καθώς «δεν είναι η πιο εύκολη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται αυτή την στιγμή».

Ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε αναμονή για ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΤΥΦΑ και CPP και αφού έχουμε κάτι που να είναι ανακοινώσιμο, όπως είπε, «θα ενημερώσουμε τον κόσμο».

«Όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι»

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο διακοπής του συμβολαίου με την κινέζικη εταιρεία, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι» και αυτό είναι σε συζήτηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών».

«Είναι θέμα απόφασης των δύο μερών, κατά πόσο υπάρχει ορίζοντας μέσα από την σύμβαση και με την σχέση που τους συνδέει μέσα από την σύμβαση, ή μπορεί και να είναι εκτός της σύμβασης η οποιαδήποτε διευθέτηση», ανέφερε και σημείωσε πως στο τέλος της ημέρας ο στόχος είναι η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τερματικού γιατί είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας για τη μείωση του κόστους της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής».

Σε ερώτηση αν γίνονται εργασίες στο τερματικό, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «γίνονται κάποιες εργασίες στο χερσαίο κομμάτι αλλά όχι με την ταχύτητα την οποία αναμέναμε», προσθέτοντας ότι «στην προβλήτα δεν γίνεται τίποτα και για το πλοίο γίνονται διαβουλεύσεις για συμπλήρωση των εγγράφων ώστε το πλοίο να μπορεί να αποπλεύσει».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα για μη παραλαβή του πλοίου γιατί ζητούνται και άλλα χρήματα, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έχει υπόψη τα δημοσιεύματα, προσθέτοντας ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης».

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε γιατί στο τέλος της ημέρας είναι σημαντικό το τερματικό όπως είναι σημαντικό και η φήμη της συγκεκριμένης εταιρείας η οποία συνδέεται άμεσα με την φήμη της χώρας από την οποία προέρχεται», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν συνδυάζονται πλοίο και τερματικό, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αν έβαζε ποσοστά βαρύτητας, θα έβαζε 75% για τη σημασία του πλοίου, 15% στην προβλήματα και 10% στο χερσαίο τερματικό.

Κληθείς να εκτιμήσει πότε μπορεί να αποπλεύσει το πλοίο, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι «έχουμε πάρει εσωτερικά την απόφαση, δηλαδή η ΕΤΥΦΑ, ότι θα πρέπει να γίνουν όλα εντός Ιουνίου – αν θα προχωρήσει η όλη διαδικασία που είναι σε διαβούλευση».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο Διαιτητικό Δικαστήριο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι εμείς επιμένουμε ότι «η διαιτησία θα πρέπει να διατηρηθεί» και «να ολοκληρωθεί», ανεξάρτητα «με οποιαδήποτε άλλη κατάληξη» θα υπάρξει σε σχέση με την σύμβαση.

Αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «είναι πολύ σημαντικός πυλώνας η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου τερματικού για μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι το τερματικό είναι ο «πρώτος πυλώνας», γιατί μέσα από αυτό το έργο, όπως είπε, «θα γίνει η εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί το κόστος της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής».

«Επειδή είναι το κομμάτι του ηλεκτρισμού στην Κύπρο το οποίο είναι πολύ ακριβό, σε συνδυασμό με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο οποίος είναι ο δεύτερος πυλώνας, σε μία ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα μας δώσει το μίγμα το οποίο θα μπορεί να είναι χαμηλότερου κόστους, το οποίο να μετακυλιστεί στον καταναλωτή», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι αυτό αφορά άλλα κομμάτια της ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο «είναι η σύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη με ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά παράλληλα ο τερματισμός της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά το θέμα ενέργεια που σχετίζεται πάρα πολύ με την ασφάλεια προμήθειας».

Αναφορικά με την της ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι λόγω των πολλών ερωτήσεων που τέθηκαν από τους βουλευτές για το θέμα του χερσαίου τερματικού, αποφασίστηκε με πρόταση του Προέδρου της Επιτροπής, να πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρία για συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σημαντική» και «θα πρέπει να επικρατήσει μια λογική όπου το έργο αυτό θα πρέπει να καταλήξει με βάση τους στόχους και της υφιστάμενης σύμβασης, καθώς και σε σχέση με το ότι το έργο αυτό κοστίζει καθημερινά στον Κύπριο καταναλωτή αλλά και στην κυπριακή οικονομία δεκάδες εκατομμύρια κάθε μήνα».

Ανέφερε ότι είναι η αναγκαία να γίνει η προσέγγιση κόστους οφέλους και «πρέπει το συντομότερο να κλείσει αυτή η κατάσταση πραγμάτων ή οι όλες εκκρεμότητες».

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι ζήτησαν τη σύσταση μιας εξεταστικής επιτροπής «για να διερευνήσει τα αίτια και τους λόγους για τους οποίους οδηγηθήκαμε σε αυτή την περιπέτεια».

«Δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης να δεχθεί ένα τέτοιο βάρος ή πρόσθετες συνέπειες και κανείς να μην φταίει», ανέφερε και πρόσθεσε πως «κάποιοι φταίνε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Το παζάρι στην ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο - Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ