Great Sea Interconnector: Ερωτηματικά, προοπτικές και προκλήσεις

«Μπορεί να καταφέρουμε εξοικονόμηση 40% στους λογαριασμούς ρεύματος», λέει η ΑΗΚ – Τα… πέρα δώθε με τον ΑΔΜΗΕ και τι θα σημαίνει για την Κύπρο μια συνεργασία για τις μονάδες αποθήκευσης

Θετικές εντυπώσεις άφησε η παρουσία της ηγεσίας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) στη Λευκωσία για την παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του ηλεκτρικού καλωδίου «Great Sea Interconnector», με το ενδιαφέρον τώρα να επικεντρώνεται στην απόφαση για συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό σχήμα του ηλεκτρικού καλωδίου.

Πολλά τα ερωτήματα της ΑΗΚ – Θέλουν συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, κ. Γιώργος Πέτρου, σημείωσε ότι παραμένουν πολλά τα ερωτήματα που έχει η ΑΗΚ για τον Great Sea Interconnector. «Θέλουμε να βρεθούμε μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, να τους εξηγήσουμε, να μας εξηγήσουν κι εκείνοι να καταλάβουμε», είπε αρχικά.

«Μπορεί να καταφέρουμε εξοικονόμηση 40% στους λογαριασμούς ρεύματος»

Ο κ. Πέτρου συνέχισε λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για εμάς να λάβουμε απόφαση. Μιλούν για μία εξοικονόμηση της τάξεως του 30%, ορισμένοι επιχειρηματίες ισχυρίζονται –και θα γίνει μελέτη- ότι, αν μας αφήσουν να προχωρήσουμε με αποθήκευση, ενίσχυση των δικτύων μας, ίσως εμείς να καταφέρουμε 40% αντί 30%. Αλλά θέλουμε να μας παρουσιαστεί μελέτη, διότι μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί. Και αντιλαμβάνομαι ότι ούτε και στο Υπουργείο δεν έχει παρουσιαστεί η μελέτη, απλώς τους εξήγησαν, όπως εξήγησαν και σε εμάς πώς μπορεί να προχωρήσει», ανέφερε. «Προχωράμε να κάνουμε συναντήσεις με εξειδικευμένες μονάδες, πλέον, για να δούμε τι μπορεί να γίνει». Αν γίνει αυτό το έργο, συνέχισε ο κ. Πέτρου, θα επηρεαστεί πάρα πολύ η Αρχή Ηλεκτρισμού.

Το καλώδιο θα προχωρήσει με ή χωρίς την Κύπρο

Στο υποθετικό σενάριο που η μελέτη αξιολόγησης δεν προκρίνει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό σχήμα του ηλεκτρικού καλωδίου, το έργο δεν πρόκειται να ναυαγήσει. «Αυτοί θα προχωρήσουν είτε με εμάς, είτε χωρίς εμάς», είπε ο κ. Πέτρου, καθώς το έργο είναι ευρωπαϊκό.

Τι θα σημαίνει η συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ για τις μονάδες αποθήκευσης

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι η διεύθυνση του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε και στις μονάδες αποθήκευσης. «Μας παρουσίασαν, μάλιστα, ότι αν δεν είμαστε ενωμένοι μπορεί να μιλάς για αρκετά λεφτά για να επενδύσουμε σε αποθήκευση, ενώ αν είμαστε ενωμένοι θα είναι το ένα τέταρτο […] Γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι συμπεριλαμβάνει. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι εμμέσως έχουν δεχτεί να συναντηθούν οι ειδικοί των δύο οργανισμών, δηλαδή της Ηλεκτρικής μαζί με τον ΑΔΜΗΕ, ούτως ώστε να συζητήσουν και τα τεχνικά. Έχει και αρκετά τεχνικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν, δεν είναι μόνο το οικονομικό», διευκρίνισε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ.

Προσοχή συνιστά το ΕΤΕΚ 

Παράλληλα, σε γραπτή του δήλωση την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, τόνισε πως απαιτείται προσοχή και επισταμένη αξιολόγηση της τελικής μελέτης για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector και των παραδοχών της εκ μέρους του κράτους, κάτι που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων που θα επιλέξει. 

Το ΕΤΕΚ, το οποίο, όπως είπε, είχε ασχοληθεί και τοποθετηθεί δημόσια για την ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector, παρακολούθησε με ιδιαίτερη προσοχή τα δημοσιεύματα  σχετικά με τα στοιχεία της μελέτης κόστους-οφέλους εκ μέρους του ανάδοχου (promoter) του έργου.

«Προφανώς απαιτείται προσοχή και επισταμένη αξιολόγηση της τελικής μελέτης και των παραδοχών της εκ μέρους του κράτους, κάτι που θα επιτευχθεί με τη βοήθεια  των εμπειρογνωμόνων που θα επιλέξει. Λαμβάνοντας υπόψη το πρωτοφανές χρηματοοικονομικό κόστος, τις τεχνικές προκλήσεις, τις αβεβαιότητες και την εξαιρετικά μεγάλη σημασία του έργου, απαιτείται επίσης η μέγιστη δυνατή διαφάνεια», σημειώνει σχετικά.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ ανέφερε ακόμη, ότι λόγω του ότι δεν είναι διαθέσιμη η εν λόγω μελέτη και οι παραδοχές της, δεν μπορούν ακόμα να ειπωθούν πολλά, σημειώνοντας παράλληλα ότι από τα στοιχεία της μελέτης που παρουσιάστηκαν και κυκλοφόρησαν αυτό που προκαλεί εντύπωση και εύλογα ερωτηματικά είναι από τη μια η αναφορά του αμιγώς χρηματοοικονομικού κόστους σε σχέση με την ανάλυση κόστους-οφέλους και από την άλλη η αναφορά του κοινωνικού οφέλους, του οποίου η ανάγνωση και η ερμηνεία χρήζουν ειδικής προσοχής.

«Χωρίς να απαγορεύεται ο υπολογισμός κοινωνικού οφέλους από τον ανάδοχο και χωρίς να εισέλθουμε σε θέματα υποκειμενικότητας ή διαφάνειας και συμφωνίας στις παραδοχές, αυτό που κατά την άποψη του ΕΤΕΚ πρέπει να υπολογίσει και προσμετρήσει το κράτος, είναι το κοινωνικό όφελος», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πέρυσι το χειμώνα το Υπουργείο Ενέργειας είχε αναθέσει σε ανεξάρτητο οίκο εγνωσμένου κύρους τη διενέργεια μελέτης βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για το έργο (όπως προκύπτει από δημοσιεύματα), έκτοτε όμως δεν ανακοινώθηκε ή δημοσιεύθηκε κάτι επί τούτου. 

Σε κάθε περίπτωση, στο κομβικό αυτό σημείο που φτάσαμε, απαιτείται διαφάνεια, σοβαρότητα, δέουσα προσοχή και εκ των πραγμάτων τηρουμένων και των περιστάσεων ταχύτητα στα επόμενα βήματα, καταλήγει ο κ. Κωνσταντή.

Διαβάστε επίσης: Θα «χαμογελάσει» η κυπριακή οικονομία μετά τη μείωση των επιτοκίων;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ