Νέα εμπλοκή με την ηλεκτρική διασύνδεση – Η Κύπρος ζητά επαναξιολόγηση του κόστους

Η Κύπρος «βλέπει» δημοσιονομικό ρίσκο και ζητά επικαιροποίηση των μελετών – «Δεν χρειάζεται» λέει ο ΑΔΜΗΕ

Νέα εμπλοκή με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ) να ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και την Κύπρο να θέλει επαναξιολόγηση του κόστους για να προχωρήσει.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου, εξήγησε ότι οι μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν την ανάληψη από τον ΑΔΜΗΕ. «Είχε ξεκινήσει από το 2017», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου και συμπλήρωσε: «Άρα θέλουμε επικαιροποίηση αυτής της μελέτης για να δούμε το κόστος του έργου σήμερα».

Ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι πρόκειται για δύο θέματα μελετών. «Είναι επικαιροποίηση της μελέτης κόστους οφέλους και η διασυνοριακή συμφωνία καταμερισμού κόστους μεταξύ των δύο κρατών». Ερωτηθείς αν ο ΑΔΜΗΕ αποδέχεται το αίτημα για επικαιροποίηση της μελέτης, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «ο ΑΔΜΗΕ λέει ότι δεν χρειάζεται. Εμείς, σαν Κυπριακή Δημοκρατία, πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία επικαιροποίηση και μπορεί να γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα νοουμένου ότι δοθούν οι πληροφορίες γύρω από το έργο».

Δημοσιονομικό ρίσκο «βλέπει» η Κύπρος

Μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Αντωνίου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν τρία συγκεκριμένα έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα, το δεύτερο έργο είναι η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό και το τρίτο είναι η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτά τα τρία έργα συγκροτούν τον πυλώνα πάνω στον οποίο εδράζεται η ενεργειακή μας στρατηγική. Από εκεί και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία για οποιοδήποτε από αυτά τα έργα θα πρέπει να εκταμιεύσει δημόσιους πόρους, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να το κάνει με φειδώ και σίγουρα δεν μπορεί να αναλάβει υψηλά ρίσκα που θέτουν σε κίνδυνο και τη δημοσιονομική πορεία της χώρας».

Συνεχίζοντας, ο κ. Αντωνίου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο και διακυβεύεται ένα αστρονομικό ποσό. «Μιλάμε για κόστος 2,5 εκατομμύρια. Είναι ένα μεγάλο έργο, θα δούμε εμείς το μερίδιο που θα πρέπει να βάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι το ρίσκο θα είναι μειωμένο στον ελάχιστο βαθμό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε. Υπάρχει πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε, όμως αντιλαμβάνεστε ότι στο τέλος της ημέρας όλα καταλήγουν στο οικονομικό σκέλος».

Οι Ρυθμιστικές Αρχές

Δημοσίευμα στον ελλαδικό τύπο (Οικονομικός Ταχυδρόμος) αναφέρει ότι οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν καθυστερήσει την επίσημη μεταφορά του έργου στον ΑΔΜΗΕ, την οριστικοποίηση της μεθοδολογίας εσόδων και των αμοιβών του. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι για την καθυστέρηση αυτή φέρεται να έχει εκδηλώσει έντονη ανησυχία και ο πολυεθνικός όμιλος στην κατασκευή καλωδίων, η NEXANS. Πρόκειται για τον όμιλο που έχει αναλάβει την κατασκευή και ανάπτυξη της καλωδιακής σύνδεσης από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.

Πληροφορίες θέλουν τη NEXANS με επιστολή της προς τους δύο Ρυθμιστές αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας των δύο χωρών να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την καθυστέρηση στη μεταφορά του έργου στον ΑΔΜΗΕ. Και ο λόγος για τον οποίο, όπως λέγεται, απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους Ρυθμιστές και τους δύο υπουργούς, είναι πως με την καθυστέρηση στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας των εσόδων, η NEXANS δεν θα μπορεί να εισπράξει τις πληρωμές για την εκτέλεση του έργου.

Αν υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση ή εμπλοκή διαρκείας στη μεταβίβαση του έργου από τον EuroAsia στον ΑΔΜΗΕ, τότε είναι πιθανόν το έργο να αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και η NEXANS να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά για Όλους: «Εντός της εβδομάδας οι πρώτες προεγκρίσεις»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ